Hello you lovely people! Ce mai faceți voi, cum este acest început de vară? Eu mă pregătesc de o mică vacanță în grup restrâns la un retreat de yoga 😍. Pe vremuri, adică acum vreo 2-3 ani, făceam yoga zilnic și era absolut minunat. Cumva-cumva life happened și m-am lăsat :/, dar sper ca după o săptămână de salutul soarelui în fiecare dimineață să-mi reiau obiceiul. (De asemenea, n-am mai fost niciodată la un retreat și sunt foarte entuziasmată :)).
Încet-încet se apropie și vacanța școlară, așa că începem să ne gândim deja la cărțile de vară pentru cei mici. Săptămâna asta am revenit puțin la tema cititorilor începători (din întâmplare s-au adunat 3 titluri pentru categoria asta). Am mai scris anul trecut despre cum aș alege eu cărțile pentru cititori începători, iar pe YT am mai vorbit despre acest subiect aici.
Hai să vorbim despre cărți și la final mai am o surpriză pentru voi, un nou giveaway! 🎁 Cu o întrebare la care sper să vă facă plăcere să răspundeți 🤗
💫 Puiu și Vulpoi. Azi dorm la tine și alte povestiri
A apărut a treia carte din foarte frumoasa serie de Sergio Ruzzier cu cei doi prieteni haioși, Puiu și Vulpoi, pentru care fiecare zi este o nouă ocazie să se mai distreze… fără să facă nimic neobișnuit. Ador seria asta în primul rând pentru că este absolut superbă, o plăcere să o răsfoiești din toate punctele de vedere - acuarelă în gama cromatică specifică lui Sergio Ruzzier, ce amintește de pictura sieneză și culorile ei vibrante.
Ca în fiecare carte, și în aceasta avem parte de 3 povești spuse în stil de bandă desenată, exclusiv în dialoguri între cele două personaje. Fiecare din povestiri are umor, absurd, surpriză și final neașteptat, și parcă la final îți vine s-o mai citești o dată, să te bucuri din nou de narațiunea domoală și simpatică.
Sunt niște cărți aproape fără vârstă, dar potrivite pentru citit de la 3+ ani dpmdv, foarte ușor de urmărit, și foarte prietenoase pentru cititori începători, cu text puțin, font mare și bine spațiat.
Dacă nu le aveți pe primele două (am mai scris despre ele și aici), vă recomand pachetul redus cu toate volumele de la Frontiera.
Puiu și Vulpoi. Azi dorm la tine și alte povestiri / Fox & Chick. The Sleepover and Other Stories, 2021
Text & ilustrații: Sergio Ruzzier
Traducere din limba engleză de Ileana Achim
Editura Frontiera, 2025
💫 Anna Kadabra. Clubul Luna Plină
😍 Nu mă așteptam să-mi placă atât de mult povestea asta, dar m-a cucerit complet. Cum zicea o recenzie de pe Goodreads - Harry Potter meets Geronimo Stilton, perfect de acord :)). Anna Kadabra (pe numele ei de muggle Anna Green) este o fetiță aparent perfect obișnuită, doar puțin neîndemânatică, poate… care descoperă că are Puteri Magice! Admisă la un club special de magie, ea începe să învețe regulile vrăjitorești (foarte de bun simț, le putem aplica în viața de zi cu zi), ce culoare are magia ei (n-o să ghiciți niciodată!), cum poți să zbori cu trotineta (doar vrăjitoarele preistorice mai folosesc mătura, se pare) și cum să-ți faci prieteni într-o viață cu totul nouă.
Mi-a plăcut foarte mult pentru că este o carte amuzantă și surprinzătoare, cu anumite elemente claar inspirate din Harry Potter, dar cu un millennial spin (autorul e născut în 1981) care o transformă într-o lectură foarte modernă. Și pentru că are câteva glume cu muci și țăcăniți, dar într-o proporție super decentă (adică suficient încât să te distreze, dar nu chiar atât de mult încât să ajungă să te deranjeze, ca adult.) Ah, și pentru că personajele magice au și ele reacții umane: un pic de teamă, un pic de invidie, un pic de răzbunare.
Ilustrația e foarte dinamică și, aș spune, într-un stil modern Cartoon Network, atrăgător și accesibil pentru copii. Cred că e o lectură super adorabilă pentru cititori începători (are ceva mai mult text, e împărțită în capitole), mai ales dacă le place genul fantasy. Sau poate că încă nu știu dacă le place, dar merită descoperit? 🤔
Seria are 8 volume, în română au fost deocamdată traduse doar două, sper să mai apară. La ZYXbooks pe site în această perioadă transportul e gratuit la toate comenzile, puteți arunca o privire pentru adulți și pe colecția Societate. (Plus această carte de istorie super simpatică pe care plănuiesc s-o iau cu mine în Grecia zilele viitoare, pare potrivită :))
Anna Kadabra. Clubul Luna Plină / Anna Kadabra. El club de la Luna LLena, 2020
Text de Pedro Mañas, ilustrații de David Sierra Listón
Traducere din limba spaniolă de Liliana Iacob
Editura ZYX Books, 2025
💫 Ce fac tomberoanele când nu le vede nimeni?
De la autorii Zgripțuroiului din dulap și creatorii Porcului cu papion, o nouă bandă desenată super trăznită, plină de umor… dar și cu niște lecții foarte utile la fiecare pagină! Este o carte pe care am primit-o cadou (mulțumesc, Luminița!), dar sunt 100% de acord cu avertismentul de pe coperta 4: n-ai idee cât de epică e această carte!
Nu știu dacă v-ați gândit vreodată că tomberoanele ar putea avea o viață secretă (care se desfășoară în principiu noaptea). Dar da, au și ele o viață - cu sentimente, temeri, chiar boli sau atacuri grave unde e nevoie de intervenția de urgență a medicilor. The catch: viața tomberoanelor ar putea fi mult mai liniștită dacă noi, oamenii, am fi mai atenți ce aruncăm în ele!
Tomberoanele pentru sticlă au nevoie doar de borcane curate, nu de resturi de varză murată. Tomberoanele pentru plastic se îmbolnăvesc de la scutecele folosite. În fine, situația nu este deloc sănătoasă - nici pentru ele, nici pentru planetă - așa că tomberoanele decid să se revolte: de-acum încolo, vor returna imediat gunoiul nepotrivit la expeditor. Vrei să arunci un PET la biodegradabile? Nicio șansă! Ai deschis containerul galben pentru plastic ca să arunci o coajă de banană în el? Mai gândește-te! Ei bine, finalul e unul fericit cu o singură concluzie: reciclarea nu e de groază dacă ești puțin mai atent.
Mi-a plăcut foarte mult cartea pentru că, deși la bază are o lecție cât se poate de reală și concretă despre ecologie și respect față de mediu, este scrisă într-un fel extrem de amuzant, cu multe mici glume și referințe culturale (explicate la final în cele câteva pagini suplimentare) și fără nicio fărâmă de condescendență sau dispreț față de cei care nu reciclează în mod corect. Numele personajelor sunt adorabile (Jambon Tomberon, Combinezon Tomberon :)).
Și foarte-foarte mult îmi place faptul că această carte conține la final însăși povestea nașterii ei, la fel de interesantă ca și cartea în sine: cum i-a venit Luminiței ideea, ce este o rezidență literară, cum a arătat harta creativă a cărții și cât a durat lucrul la ea… Știți cum se spune, to know something is to love something (sunt 100% de acord), iar toate aceste detalii adaugă mult la bucuria lecturii și interesul față de poveste.
Ce fac tomberoanele când nu le vede nimeni
Text: Luminița Alexandru. Bandă desenată: Alexandru Ciubotariu
Editura Shelfie Publishing
Proiect realizat în cadrul Rezidențelor Șotron
❤️ The Giveaway!
Și acum momentul pe care îl așteptaaați! (dacă ați ajuns până aici): un nou giveaway, fără nicio ocazie specială de data asta. Orice zi e o zi bună pentru un cadou sau pentru un tort de ciocolată! (dacă nu mă credeți, întrebați-l pe Puiu :))
Premiul: 3 cărți surpriză din categoria cititor începător, expediate la orice easybox din România.
Ce trebuie voi să faceți: lăsați un comentariu în care povestiți cea mai frumoasă amintire din copilărie legată de citit sau cărți pe care o aveți 😍. Ah, da, și trebuie să fiți abonați, free sau paid, nu contează, happythankyoumoreplease 😍
(Și să aveți un easybox la îndemână 🤷♀️)
Termen-limită: 20 iunie (când se termină vacanța mea 😄)
Abia aștept să vă citesc amintirile! 🤗 Până atunci, să aveți o săptămână frumoasă și nu uitați, cărțile sunt distractive!
❤️Ana
Oh, ce temă frumoasă!
Am crescut la țară, într-o familie de învățători, cu dulapuri pline de cărți, doar că pe rafturile cele mai de sus (pt eye-level placement existau încă bibelourile). Chiar dacă nu erau de sus până jos doar cărți, cred ca era totuși casa cu cele mai multe cărți din sat, dar pentru mine nu prea reprezentau interes. Îmi amintesc, însă, că în spatele casei, după ce săreai, sau te băgăi pe sub niște leațuri ce țineau loc de gard, era o casă din chirpici, fără curent electric și fără niciun semn de trai decent. Acolo locuia o tânără orfană care îi mai modifica maică-mii câte o rochie la mașina de cusut și la care mama ma trimitea cu căte o sticlă de lapte proaspăt muls și câteva cărți împrumut. Făceam asta destul de des, îi duceam cărți și le aduceam înapoi pe cele deja citite. Cred că bucuria din ochii ei la vederea cărților m-a făcut și pe mine curioasă. Și apoi am descoperit Cireșarii...
Eu am descoperit cititul singură, pe la 10 ani, cu „Aventurile lui Huckleberry Finn”. Nu-mi citise nimeni până atunci și nici nu aveam cărți în casă. Dar într-o zi, din plictiseală, eu și fratele meu ne-am făcut abonamente la bibliotecă. Era o bibliotecă mică din sat, cu rafturi care miroseau a praf și hârtie veche. A fost începutul. Până am plecat la liceu am devorat toată biblioteca pentru copii, dar Huckleberry Finn a rămas preferatul meu.