Voi cum ați învățat să citiți? Eu am învățat când aveam vreo 4 ani, de la bunicii mei. Îmi amintesc perfect cum bunicul citea ziarul în fiecare zi și mie îmi plăcea să stau și eu în fotoliu și să buchisesc la el, deși nu înțelegeam mare lucru - dar eram extrem de mândră când reușeam să formez un cuvânt, ba chiar o frază întreagă!
Azi m-am gândit să selectez din bibliotecă 5 cărți care dpmdv sunt potrivite pentru un cititor începător, care abia se ridică pe picioare în lectură, precum o girafă baby care abia începe să meargă 😍 (dar și când va descoperi ce picioare are!)
La ce m-aș uita eu când aleg o carte din categoria asta:
dimensiunea literelor să fie mare și textul spațiat, aerisit, ușor de parcurs
dacă se poate, textul să fie scris cu majuscule
limbaj accesibil, fraze / paragrafe relativ scurte, bine structurate - pagina să nu intimideze prin ”prea mult text”
textele să fie scurte, sau măcar împărțite în capitole ușor digerabile - mai exact, cititorul să primească o ”recompensă” (un final interesant, o surpriză în poveste) destul de repede, nu să se chinuie o oră ca să ajungă la un punct culminant
să fie ilustrate, adică și desenul să ajute povestea (benzile desenate sunt excelente în acest sens)
să sune bine - uneori poeziile, versurile repetate, textele ritmate sunt mai ușor de citit
să fie distractivă, captivantă, super interesantă pentru copil! (gândiți-vă că atunci când începe să citească singur nu mai beneficiază de ”interpretarea artistică” a părintelui, deci cartea trebuie să fie suficient de atrăgătoare în ea însăși)
Și încă un lucru - nu renunțați să le citiți copiilor atunci când încep să se descurce singuri! E ca și când le-ați lua roțile ajutătoare de la bicicletă înainte să știe să-și țină singuri echilibrul. Puteți folosi etapa aceasta ca să citiți alternativ cu voce tare din aceeași carte.
La Minigrafic există seria Creștem cu Ștrumfii din care au apărut vreo 3 cărți, nu știu dacă mai urmează. Spre deosebire de seria clasică cu ștrumfi de Peyo Culliford (7+ ani), seria pentru miniștrumfi este mai aerisită, cu mai puține cadre pe pagină, povești mai simple (dar foarte amuzante), iar textul scurt este integral în majuscule.
Atenție, nu sunt semnate de autorul seriei originale, ”inventatorul” ștrumfilor, ci de fiul lui, Thierry Culliford. Sunt povești care au și un oarecare aer educativ (să ne depășim frica de întuneric, să ne depășim obsesia pentru dulciuri etc), iar fiecare cărticică vine și cu un dosar educativ scris de un psiholog. Nu mă pronunț asupra dosarului, că nu e aria mea, dar pentru silabisit cuvinte când abia ai învățat literele mari eu pariez pe poveștile astea. Mai ales că ștrumfii sunt niște personaje adorabile și foarte populare. (Da, orice ajută!)
Seria Creștem cu ștrumfii de Thierry Culliford, editura Arthur / Minigrafic. Vârsta recomandată de editură: 4+ ani
Tot bandă desenată: la Frontiera a apărut de curând Cozonăcei cu stafide, scrisă și ilustrată de Diana Tivu - pe care poate o știți din multe alte cărticele, dar în special din această ediție frumoasă de Caragiale pentru copii.
Este o poveste super simpatică în care eroii Bursuc și Vidră, mari amatori de cozonăcei (dar cine nu e?) ajung să fie musafiri neașteptați la masa ursului, care, ați ghicit, e un mare chef de cozonăcei. Personaje foarte expresive, o poveste aventuroasă dar și super wholesome, în lipsa unui cuvânt mai bun, cadre aerisite, propoziții scurte, un font curat și ușor lizibil, mari șanse să fie apreciată de un cititor la început.
Cozonăcei cu stafide de Diana Tivu, editura Frontiera.
Vârsta recomandată de editură: 3+ / 5+ ani
În continuare Frontiera și bandă desenată: cele 2 volume cu Puiu și Vulpoi de Sergio Ruzzier - Petrecerea și Vreau în barca ta.
Fiecare conține 3 povestiri scurte, amuzante, cu scris mare, propoziții concise și mai ales în stilul grafic inconfundabil al lui Ruzzier, care reușește să-ți dea simultan impresia de pictură și de animație. (Camera cu minuni mi se pare în continuare una din cele mai speciale cărți pe care le-am avut vreodată în librărie ❤️)
Vreau în barca ta / Petrecerea, Sergio Ruzzier, Editura Frontiera
Vârsta recomandată de editură: +5 ani
Și acum să lăsăm BD-ul de începători și să trecem la niște povești cu ceva mai mult text, liniștite și cozy, cu un umor mucalit care o să vă amuze și pe voi: orice de Arnold Lobel.
La Portocala Albastră găsiți cărțile cu Broscoi și Brotac, doi vechi prieteni care trec prin tot felul de mici aventuri în viața de zi cu zi. (Îmi plac foarte mult cărțile astea în care parcă autorul se pune la firul ierbii, la „mintea copiilor” pentru care și mersul până la supermarket poate fi o mică aventură. Ne mai amintim și noi, ăștia mari, cum e să privești lumea cu continuă uimire.). La Cartea Copiilor găsiți alte câteva titluri - dpmdv Fabule ar trebui să fie în toate bibliotecile, dar, dacă ar fi să aleg un singur titlu pentru un cititor începător, acesta ar fi Buhuță la el acasă. (Alegere super subiectivă - toate sunt potrivite, în același stil, scurte, scrise mare etc.)
Buhuță este un simpatic bufnițoi (ADOR adaptarea numelui - în original cartea se numește Owl at home, dar mi se pare că titlul tradus de Florin Bican e mult mai frumos), iar cartea e alcătuită din patru povestioare despre… micile lui aventuri de unul singur acasă. Poveștile au un umor subtil care respectă inteligența cititorului, sunt suficient de lungi încât să ai un sentiment de învingător când le termini și suficient de scurte încât să nu obosești descifrându-le. Spre demonstrație, mai jos povestea ”La etaj și la parter”, preferata mea din carte :))
Broscoi și Brotac în toate anotimpurile / Broscoi și Brotac mereu împreună, Arnold Lobel, editura Portocala Albastră. Vârsta recomandată de editură: 5+ ani
Fabule / Supa de șoricel / Buhuță la el acasă / Unchiul Elefant, Arnold Lobel, editura Cartea Copiilor. Vârsta recomandată de editură: 3-7 ani
Și am ajuns la… drumroll… ultima recomandare! Aici recunosc că am trișat puțin: mi-am imaginat că piticul care silabisea Ștrumfii acum vreo câteva paragrafe a ajuns cititor independent și poate să ”ducă” un roman grafic lunguț (138 de pagini! dar hei, măcar e pe capitole) cu o grămadă de personaje, o varietate de fonturi + tot felul de glume și ironii. Dar poți să duci orice atâta vreme cât te distrezi, zic eu, iar seria asta e FOARTE distractivă.
E vorba de Băieții răi de Aaron Blabey, creatorul magnificului Mops Porc 😎 (și al Unicornului Thelma, dar mopsul este forever my fav :)). Se vede că Mr. Blabey are un background ca actor, pentru că atunci când deschizi cartea aia, chiar dacă citești tu în capul tău, nu te poți abține să ”faci” vocile personajelor.
Avem aici volumul 3, ”Ghemotocul contraatacă”, practic un film de acțiune alb-negru cu tot ce-i trebuie: eroi, găini, maleficul Doctor Marmeladă, capcane, o agentă secretă, ceva insulte și un caca făcut la momentul oportun 💪 . E o poveste foarte captivantă - care bineînțeles că ne transmite valori esențiale, cum ar fi prietenia, încrederea și că, dacă nu știi să mergi cu motocicleta, mai bine nu te urci pe ea. Dar în primul rând ne face să ne prăpădim de râs și să vrem foarte foarte mult să aflăm ce se întâmplă mai departe! și uite așa mai citim o pagină 😁
Seria Băieții Răi, Aaron Blabley, editura Arthur / Minigrafic.
Vârsta recomandată de editură: 7+ ani
Zilele astea se întâmplă la București Festivalul Internațional de Poezie, iar pe 14 septembrie vor avea loc în cadrul festivalului și două evenimente pentru copii, ambele la Modul Cărturești:
Ora 13:00: Lectură de poezie pentru copii cu Carmen Tiderle, Lavinia Braniște, Simona Epure
Ora 14:00: Lectură din volumele „Povestea a doi pui de tigru, numiți Ninigra și Aligru”, „Prințul Miorlau” și „Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari”, de Nina Cassian
Dacă ați ajuns până aici, mulțumesc pentru atenție! Ne revedem săptămâna viitoare. Și nu uitați: #CărțileSuntDistractive! 🤗
❤️Ana