V-ați întrebat vreodată cum am ajuns eu la tagline-ul ăsta cu ”Cărțile sunt distractive”? (Probabil că nu, ăsta e fix genul ăla de întrebare retorică de care nu-i pasă nimănui :)).
Well, pot să vă spun că nu a fost cine știe ce mare proces de gândire, pur și simplu… așa este, pentru mine. Azi, cu o zi după Ziua Lecturii, m-am gândit să explorăm puțin ideea asta de distracție și cum o facem realitate pentru copii (și, de ce nu, și pentru noi înșine).
Pentru mine, distracția = bucurie. (Irl sunt considerată o persoană complet nedistractivă pentru că nu mai beau alcool și îmi place să mă culc relativ devreme 🤷♀️ dar e mult mai fun pentru mine să am capul limpede, ce pot să spun. Fiecare cu bucuria lui).
Și acum un detaliu important: bucuria nu e sinonimă cu plăcerea.
Celebrul psiholog Mihaly Csikszentmihalyi, cel cu teoria flow-ului, face o distincție între aceste emoții.
Plăcerea este satisfacerea unei așteptări homeostatice - adică răspunde unei nevoi biologice sau programate social, cum ar fi mâncarea, odihna, sau chiar și scrolling-ul pe social media. E o experiență pasivă care nu necesită investiție de energie psihică și nu produce creștere personală.
În schimb, bucuria (enjoyment) implică progres, învățare și realizare. E o experiență activă în care ne concentrăm și investim energie mentală, simțim că am realizat sau descoperit ceva nou, și care ne ajută să creștem și să ne dezvoltăm ca persoane.
Plăcerea oferă satisfacție imediată și posibil superficială. Bucuria ne transformă și ne îmbogățește experiența de viață, prin efortul și implicarea pe care le presupune.
Și aici vrem să ajungem. Vrem să ajungem să transformăm cititul în bucurie. Pentru că, așa cum v-am mai spus, e una din cele mai la îndemână și ieftine bucurii de care putem avea parte în viață, disponibilă oriunde și oricând, singur sau în compania altora. (Ca să nu mai spun că ajută cu insomniile și ne face mai buni, empatici, deștepți - demonstrat de știință!)
Cum facem asta? În newsletterul de azi, o să vă spun cum am ajuns eu să mă bucur de cărți, poate furați vreo idee, și o să vă dau și o listă de oameni și resurse de unde îmi alimentez aceste bucurii :D
Cum am ajuns eu să mă bucur de cărți
💫 Am avut exemple de cititori în casă, de când eram mică. În copilărie am petrecut foarte mult timp cu bunicii paterni. Bunicul meu, un domn extrem de elegant care și în casă purta costum, avea ritualul zilnic să cumpere și să citească apoi ziarul, tacticos, în timp ce bea o cafea și discuta știrile cu bunica pe parcurs. Bunica mea, o femeie super creativă cu o poveste de viață extraordinară (și auto-exagerată pe alocuri, dar ce contează :D), era cea mai mare povestitoare pe care am cunoscut-o. Copiii au o plăcere nativă în a afla lucruri, iar prezența lor mi-a alimentat dorința să le pot afla și singură din cărți.
→ Cum aplici tu: creează mici ritualuri de citit pentru tine, în care demonstrezi, nu explici cum cititul te face să te simți bine. Și 10 minute înainte de somn sunt suficiente.
💫 N-am citit în viața mea o carte de obligație, nici măcar la școală. (I’m looking at you, România pitorească a lui Vlahuță 🤮). Am și acum o regulă - dacă nu-mi place în primele 50 de pagini, gata! (Corolar: poate nu îmi place acum, n-o tai de pe lista mea forever. În afară de România pitorească, evident :))
→ Cum aplici tu: eh, recunosc că asta e mai greu când copiii au lecturi obligatorii la școală. Pe de altă parte, mi se pare că de multe ori aici e vorba de a stârni interesul. Am văzut copiii care cred despre ei înșiși că nu le place să citească, așa că refuză să le placă - dacă înțelegeți ce vreau să spun. De multe ori, o conversație cu o curiozitate autentică despre carte (totuși, ce nu-ți place? dar ți-a plăcut ceva? tu cum ai fi făcut în loc?) reușește să treacă barajul.
💫 Am scris mereu. Eu am fost acel gen de copil enervant care face cele mai bune compuneri din clasă. Am scris fan-fic despre personajele mele preferate înainte să știu că ăsta e un genre :)) Scrisul și cititul merg mână în mână, pe măsură ce scrii, îți place mai mult și să citești.
→ Cum aplici tu: Nu toți copiii au chef să scrie. Dar scrisul nu e altceva decât o observație despre lumea din jur și idei despre cum ea ar putea fi altfel. Încurajați copiii să fie atenți, prezenți, să privească lumea cu ochi activi și gânditori. (Sau mai exact, încurajați-i să NU își piardă această atitudine nativă.)
💫 Tatăl meu m-a dus mereu în librării sau în case de oameni cu bibilioteci MARI, unde vedeam, atingeam și deschideam toate cărțile care păreau interesante.
→ Cum aplici tu: mergi cu copiii la bibliotecă și lasă-i să caute și să răsfoiască ce au chef. Recomand în aproape aceeași măsură și librăriile, dar problema cu librăriile din ziua de azi este că multe sunt jumătate cărți, jumătate alte lucrușoare și accesorii care îți iau ochii. Iar zonele de cărți pentru copii, dacă nu sunt relativ mici și atent curatoriate, sunt pur și simplu copleșitoare. Mai ales pentru copii sub 8-9 ani, cred că e mult mai bine să fie expuși unei selecții atente și limitate din care să-și poată alege preferatele, altfel procesul este mult și obositor pentru ei.
💫 Ca adult, am făcut un curs de scriere creativă unde nu am devenit scriitor (spre deosebire de mulți din colegii mei de atunci, care acum sunt autori publicați), dar am învățat anatomia prozei și cum să evaluez și apreciez scriitura. Nu că aș fi vreo specialistă acum, dar sigur sunt mai bine decât înainte :)).
→ Cum aplici tu: aici e simplu, sunt mai multe variante de ateliere sau cursuri de scriere creativă pentru copiii, online sau offline, mai scurte sau mai lungi. Un curs de acest gen te învață să-ți explorezi, să-ți distilezi și să îți pui pe hârtie ideile - niște skill-uri utile indiferent de ce carieră îl așteaptă pe cel mic.
Iar acum iată o listă scurtă de resurse pe care le urmăresc eu ca să-mi alimentez bucuria de a citi. Cu mențiunea că acum petrec foarte puțin timp pe social media, prefer sincer să mă uit pe geam la cer, așa că sigur îmi scapă multe 🤷♀️. Dar aia e, v-am zis mai sus că sunt nedistractivă :))
Facebook & Instagram
💫 De Basm, asociația scriitorilor pentru copii și tineret care și-au asumat misiunea de a duce scriitorii și poveștile până în cele mai îndepărtate colțuri ale țării.
💫 Bookisit, inițiativă pentru stimularea lecturii unde găsiți foarte multe materiale ajutătoare - cum construiești o bibliotecă, cum faci educație financiară pentru copii, calendar lunar de lecturi etc. În plus Bookisit organizează periodic târguri unde puteți vinde cărțile care v-au rămas mici și puteți cumpăra unele mai potrivite :D.
💫 Book Industry, singura inițiativă (din câte știu eu) dedicată industriei cărților din România. Nu este numai pentru copii, dar cultivă aprecierea de carte și scriitori în general :)
💫 Oana Purice, fondatoarea Book Industry, agent literar, membru în juriul Cărturino 2025, mamă și avid cititor și review-er de cărți pentru copii.
💫 Biblioteca lui bebe, contul de instagram unde Cristina Ionică scrie despre literație și recomandă titluri pentru 0-5 ani. Vă recomand și podcastul foarte tare al Cristinei, Un pic de poveste, despre autorii și ilustratorii pentru copii.
💫 Lecturi cu Alina, recomandări video de cărți pentru copii
Newslettere
💫 Vocativ, un newsletter recent lansat dedicat părinților și profesorilor, resursă gratuită de materiale educaționale, studii, informații, sfaturi și idei pentru educația copiilor
💫 Newsletterul De Basm care urmează să fie lansat pe 1 martie (sunt 100% sigură că o să merite abonarea 😍)
💫 Newsletterul lui Alex, recomandări de cărți pentru copii (uneori și pentru adulți) de la scriitorul Alex Moldovan, unul din cei mai populari autori contemporani români pentru copii
În engleză:
💫 Looking at picture books, un newsletter excelent despre cărțile ilustrate pentru copii (foarte) mici, publicat de Jon Klassen și Mac Barnett. Este efectiv un newsletter care te învață să citești cărți ilustrate. Pentru că, dacă ești adult și nu ai o minimă educație vizuală, crede-mă, nu știi. Vorbesc din experiență 🤗
💫 Moonbow, un alt newsletter excepțional despre cărți pentru copii, cu articole destul de rare, dar foarte in-depth, mereu cu perspective fresh. Nu conține liste de recomandări, dar e plăcere pură de citit. (de-aia care îți satisface nevoile =)))
💫 Can we read? - un newsletter cu liste de recomandări tematice și scurte reviews, cu mențiunea că e concentrat pe piața americană, așa că nu e super relevant pentru ce găsim la noi. Dar îmi plac foarte mult recenziile scrise de Sarah pentru că sunt simple, sincere și strâns legate de viața de zi cu zi de mamă cititoare.
Ateliere de creative writing pentru copii
(cele pe care le știu eu, sigur mai sunt și altele)
💫 Ateliere cu scriitoarea Adina Rosetti pentru 10-14 ani
💫 Atelierele de la Academia Motanov (nu mi-e clar dacă urmează acum unul, dar probabil se vor mai organiza)
💫 Ca un roman, Daniel Pennac
Și am și o recomandare pentru voi: micul și deliciosul volum Ca un roman, de Daniel Pennac, apărut la Editura Arthur. Un eseu light-hearted despre bucuria de a citi și drepturile irevocabile ale celui care citește de drag - printre care se numără și dreptul de a nu citi 💪. Vi-l recomand și vouă, și copiilor de peste 12 ani cu un simț fin al umorului ☺️
Ca un roman / Comme un roman, 1992
Daniel Pennac, ilustrații Quentin Blake
Traducerea din limba franceză de Ileana Cantuniari
Editura Arthur
Ooo, și era să uit, duminica viitoare ne vedem la Substack Storytime la ora 10! Avem întâlnirea stabilită, o puteți adăuga în calendarele voastre aici. Va dura în jur de 20 de minute, probabil.
Atenție: ca să urmăriți live-ul, trebuie să aveți instalată pe telefon aplicația Substack (nu merge de pe mail). Am impresia că acum live-urile pot fi urmărite și de pe desktop, din browser, dar cu aplicația e mai sigur.
Și acum întrebarea cu adevărat importantă…
Aici ne oprim pentru azi, cu speranța că v-ați luat câteva idei despre cum să transformați cititul în bucurie autentică 🤗 . Și, dacă aveți și alte resurse pe care le urmăriți pentru literatura pentru copii, lăsați un comentariu! O să îmi folosească și mie - și în mod sigur și altora.
Weekendul viitor revenim la o ediție cu recomandări cu titluri pentru 9-12 ani. Până atunci, să aveți o săptămână grozavă! Și nu uitați, CărțileSuntDistractive! 😁
❤️Ana
Ce drăguță ești, mulțumim muuult de shout-out! 😍❤️