Cărțile mele preferate de Crăciun, ediția 2024
10 titluri pe care le-am adăugat în bibliotecă luna asta
Saluuuut, dragii Moșului! ❤️ (Scuze, sunt în mod secretariat de la începutul lunii)
Ce mai faceți voi, cum vă tratează luna decembrie? 🤗 Cu blândețe, sper eu, măcar acum pe ultima sută de metri.
Deși am auzit odată, într-un film, că ”we accept the love that we think we deserve”. Și cam așa cred că este și cu timpul - ne oferim timpul liber pe care credem că îl merităm. Este, nu glumesc, munca vieții mele să mă conving să las lucruri ”utile” nefăcute, ca să am timp să fac și chestii de plăcere.
Pentru la anul n-am decât 2 rezoluții:
1) do less (singura tehnică de productivitate care funcționează, după Cal Newport. Cal Newport și Oliver Burkeman sunt imho singurele persoane din lume care chiar merită titlul de experți în productivitate, dacă n-ați citit Slow Productivity și 4000 weeks vi le recomand din suflet)
2) să nu mă mai grăbesc niciodată. Pur și simplu nu mai suport să mă grăbesc. (Se vede că am trecut bine de 40 de ani =))
Acestea fiind zise, să trecem și la treburile noastre.
Avem azi (mai bine mai târziu decât niciodată) o listă de recomandări Xmas-related, nu e deloc exhaustivă (aș fi făcut-o de 2 ori mai lungă, dar probabil o primeați după revelion), dar sper să găsiți măcar un titlu care să vă surprindă. (Și dacă îl găsiți, dați-mi un reply și spuneți-mi care e!)
💫 Magia Crăciunului. Povești inedite
O selecție eclectică de povestiri cu tematică de Crăciun: o parte legende europene (din Balcani, din Rusia), o parte povești semnate de autori cunoscuți (Scott Fitzgerald, Harriet Beecher Stowe, Louisa May Alcott și alții). Este un volum frumos, cartonat, ilustrat pe ici pe colo. Poveștile nu sunt prea lungi, totuși cred că e nevoie de răbdarea unui cititor de 9-10 ani și antrenat puțin cu literatura mai liniștită, în stil clasic.
Nu am reușit să aflu prea mare lucru despre această carte misterioasă - nu știu cine e autorul selecției și nici cine a tradus-o, dar mi se pare că e o carte care într-adevăr te transportă într-o stare crăciunească. ”Un portal catre "spiritul Craciunului", unde timpul parca sta in loc, iar vraja sarbatorilor pune stapanire pe lume”. (Am citat din descrierea volumului și confirm, chiar așa e :)). Mă văd citind din ea, așezată pe o pernă mare, alături de un brad somptuos aflat fix lângă șemineu, într-o imagine super instagram worthy. Desigur, deocamdată n-am nici brad nici șemineu, but a girl can only dream.
Singurul lucru care m-a enervat la cartea asta este cuprinsul, în care sunt notate doar titlurile poveștilor, nu și autorii, nu înțeleg de ce. În rest loved it, aș recomanda-o drept dar și pentru adulți. (Dacă vreți și alte idei de cărți pentru copii de dăruit adulților, am scris un articol pe blogul Cărturești aici.)
Magia Crăciunului. Povești inedite (antologie)
Ilustrații: Valter Riess
Editura Neverland
Vârsta: 9+ ani
Whaaa, ce mi-a plăcut cartea asta! E o povestire efervescentă despre cum tomtele Arțag (excelent ales nume, un fel de Grinch nordic, dar mult mai haioșel) descoperă bucuria Sărbătorilor alături de o familie de iepurași.
Nu vreau să dau spoilere, dar povestea are și aventură, și suspans, și umor, și duioșie... este exact cum v-ați imagina un film de familie de Crăciun, dar care nu se întâmplă într-un oraș mic, ci într-o pădure mare :D. Povestea e împărțită în 25 de capitole foarte scurte, în teorie ar putea funcționa și ca o lectură-calendar Advent, dar în practică nu reziști să n-o citești dintr-o dată, acțiunea curge foarte ușor și te ține în suspans mereu. (Deși ar fi o foarte bună provocare-Advent pentru un cititor începător, ca lectură independentă!)
Vă las primul capitol aici ❤️
În plus, cartea în sine este superbă, nici prea mică nici prea mare, cartonată, splendid ilustrată - și ador acea ramă roșie în care este încadrat textul. Nu trebuie să vă lipsească din bibliotecă, cred că vă puteți bucura de ea ani în șir.
de Ulf Stark
ilustrații de Eva Eriksson
Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman
Editura Cartea Copiilor
Vârsta: 5+ ani
O odisee a săniilor din strada Speranței
Dacă ați copilărit în anii '80, cartea asta o să vă trimită înapoi în timp de la primele rânduri. Este o poveste simplă despre o gașcă de băieți de 10 ani care, într-o zi de iarnă, își agață săniile în șir indian în spatele saniei mari, trase de cai, a unei lăptărese, și fac astfel turul străzilor din cartier (Speranței, Vasile Lascăr, Italiană...) până în Piața Rosetti și înapoi.
Mi-a plăcut mult pentru că e un tablou viu dintr-o copilărie care azi nu mai există, în care Bucureștiul nostru* era acoperit în decembrie de troiene de-un metru, copiii ieșeau singuri la joacă în fața blocului și nimeni nu-i controla, băieții de pe-o stradă erau „în război declarat” cu cei de pe strada alăturată, iar o fetiță de 4 ani putea bine-merci să-și atașeze și ea săniuța la cea a fratelui mai mare fără să fie supravegheată de nimeni.
Din perspectiva anului 2024, în cartea asta se întâmplă chestii care par aproape SF, deși au fost realitate cu doar 30 de ani în urmă. Un băiat (adorabil poreclit Tigaie) își ia o stinghie în cap, în bătaia gașca inamică, dar nu numai că nu pățește nimic, ci nici măcar nu consideră necesar să menționeze părinților. O fetiță de 4-5 ani se pierde de fratele ei, în haosul creat de aceeași bătaie, așa că ”se mai învârti o vreme printre dușmani, după care o luă agale spre casă”. Lăptăreasa, un adult responsabil, se prinde în joc și plimbă tot șirul de săniuțe atașat în spate până depaaarte... la Foișorul de Foc! În ziua de azi, oricare din aceste lucruri, în eventualitatea improbabilă că s-ar întâmpla, ar fi un motiv bun de chemat Poliția.
Singurul lucru care nu a fost neapărat pe gustul meu la cartea asta este ilustrația, deși recunosc că se potrivește foarte bine cu timpurile în care se desfășoară acțiunea :D. Cartea conține însă și o serie de poze stilizate, reale, ale unor clădiri de pe străzile menționate, care adaugă mult la feelingul de docufiction.
O odisee a săniilor din strada Speranței
Ana Trestieni, ilustrații de Aurora Narcisa Creț
Editura Vremea, colecția Mic dar Șic
Vârsta recomandată: 8+ (poveste ilustrată, dar cu mult text și fără nicio împărțire în capitole)
Știți genul ăla de carte pentru copii în care nu se întâmplă nimic, dar în același timp se întâmplă totuși foarte multe? Ei, fix asta e cartea asta, și este PERFECTĂ pentru Crăciun.
Cred că noi, adulții, uneori... we just go through the motions, a mai venit un Crăciun, am făcut curat, am gătit, am împodobit bradul, am luat cadourile, am dat cadourile, și asta se întâmplă an de an de fiecare dată la fel și, pe măsură ce acumulăm mai multe Crăciunuri, uităm de mica magie din fiecare. Pe câtă vreme pentru copii nu e așa. Ei, gândiți-vă că acum vă puteți face mici-mici, precum Alice când a băut acea poțiune magică, și puteți trăi un Crăciun perfect obișnuit prin ochii unui copil de 7-8 ani, destul de mare încât să ajute prin casă, dar încă suficient de mic încât să ofteze că ”orele astea lungi, când aștepți cadourile, parcă nu se mai termină!”
Un Ajun perfect obișnuit în care familia se adună la masă și apoi cântă colinde, iar după cină dansează în jurul bradului și apoi mănâncă portocale și marțipan. Un Crăciun perfect obișnuit în care merg cu toții la biserică dimineața, apoi copiii pleacă pe dealuri cu schiurile și săniuțele. Totul e așa normal, așa de liniștitor și cozy. Șiți, cam toate cărțile pe tema sărbătorilor sunt despre ”adevăratul spirit al Crăciunului”, dar asta mi se pare cea mai apropiată de realitate. Totul e perfect obișnuit, și totuși simți binele prin toți porii.
Și ilustrațiile sunt absolut minunate, spun povestea și singure.
de Astrid Lindgren (dacă vă place Astrid Lindgren, puteți citi și ediția specială de newsletter despre ea de anul trecut)
ilustrații de Ilon Wikland
Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman
Editura Cartea Copiilor
Vârsta recomandată: 4-7 ani
Lordul Ler și bradul de Crăciun
O apariție fresh în limba română (deși originalul, Mr. Willowby's Christmas Tree, a fost publicat în 1963), este foarte posibil să fie bijuteria sezonului. Este o poveste în lanț în care un brad - mereu prea înalt pentru casa în care ajunge - este forfecat, iar vârful devine un nou brăduț. Care ajunge la altă persoană... și pățește același lucru. Povestea începe în vila somptuoasă a Lordului Ler și se încheie într-o căsuță de șoricei... aflată exact lângă bradul original, deci începutul și sfîrșitul se înnoadă într-un cerc perfect.
Este o poveste în versuri tradusă de domnul Florin Bican, și cu asta am spus totul :)). Sună minunat, povestea e foarte ușor de parcurs, acțiunea repetitivă e foarte satisfying pentru creierele celor mici (și mari :)), iar ilustrațiile sunt splendide. Dacă aș paria pe o carte de sărbători care să placă 100% oricărui copil, asta ar fi.
Lordul Ler și bradul de Crăciun
de Robert Barry
Traducere din engleză de Florin Bican
Editura Povestela Ofir
Vârsta recomandată: 3-7 ani
Tot de la Povestela Ofir mi-a plăcut ff mult Uite-afară!, despre care am scris aici.
Dasher. Povestea reniței curajoase care a schimbat Crăciunul pentru totdeauna
O poveste tânără, apărută în original în 2019 și abia tradusă la noi, care prezintă un origin story pentru renii Moșului. Știați voi oare că, la început, sania Moșului nu era trasă de reni, ci de un singur cal numit Silverbell? Și poate bietul Silverbell n-ar fi putut ieși la pensie nici acum, dacă nu exista renița (fetiță, clar) Dasher, care a îndrăznit să fugă de la circul ambulant unde ea și familia ei erau prizonieri și astfel, chiar a schimbat Crăciunul pentru totdeauna. (Fo' real! Imaginați-vă cum ar fi arătat ilustrația aceea clasică în care sania zboară prin fața Lunii, dacă era trasă doar de un cal în loc de 8 reni 🤷♀️)
Este o poveste foarte simplă ca acțiune, dar ilustrația e foarte frumoasă, cinematografică aproape - în special spread-urile în care textul aproape că e în plus. Sunt sigură că o să fie foarte atrăgătoare pentru copiii mai mici, în special fetițe (Dasher-power!), și o să genereze o grămaaaadă de întrebări despre reni. Vă spun de pe acum că Rudolph nu face parte din povestea aceasta, el a apărut mai târziu.
Also, fun fact: conform oamenilor de știință, renii masculi își pierd coarnele în perioada iernii. Așa că, dacă e să ne luăm după poze, toți renii Moșului sunt de fapt fetițe. Eh, ce ziceți, cine stă în spatele oricărui bărbat de succes? =))
Dasher. Povestea reniței curajoase care a schimbat Crăciunul pentru totdeauna
Matt Tavares
Traducere din limba engleză de Maria Tănăsescu
Editura ZYX Books
Vârsta recomandată: 3-5 ani
Cea mai frumoasă noapte / Cea mai frumoasă zi
Mie cartea asta mi se pare underrated. E o poveste fantastică foarte originală, în care Crăciunul chiar e în bucluc (pentru că nu mai e zăpadă, iar ființele păstrătoare de magie - copiii, renii - au căzut pradă internetului - care e magie neagră), iar Moșul trebuie să-și pună mantia de supererou ca să îl salveze. Completată de o altă poveste la fel fantastică, în care Moșul descoperă un o fetiță care în Ajun e tristă - și așa ceva, el nu poate suporta! Așa că o ia cu el într-o aventură de descoperire a magiei (albe, evident) a Crăciunului.
Practic sunt două cărți într-una, pentru că nu există coperta 1 și coperta 4 - doar două coperte 1, și alegeți cu ce poveste să începeți! (Teoretic cred că e cea cu noaptea, dar e ok și de-a-ndoaselea.) Îmi place că personajele sunt foarte umane și deloc clișeice, cu tot felul de reacții sau idei haioase, iar textul e foarte bine povestit, cu detalii, cu vivacitate, nu e deloc o poveste de-aia siropoasă în care moșul nu face decât Hohoho.
Vă citesc mai jos un fragment, și să nu-mi spuneți mie WonderWoman (ăsta e username-ul meu de pe laptop, niciodată nu strică puțină motivație în plus 😂 ) dacă n-o să vreți să aflați și restul!
Cea mai frumoasă noapte / Cea mai frumoasă zi
Liana Alexandru
Ilustrații de Daniela Olaru
Editura Humanitas Junior
Vârsta recomandată: 8+ ani. Este o poveste lungă, cu multe personaje și detalii, are nevoie de atenție.
La Humanitas Junior a apărut recent și Uimitoarea călătorie a spiridușului Scorțișoară, de Andreea Răsuceanu, ilustrată de Anca Smărăndache.
Recunosc că nu am citit-o, doar am răsfoit-o, dar ceea ce pot spune despre ea este că:
1) este splendidă. Ilustrația este superbă, umple paginile (literalmente) și dă impresia de imersie, uneori ți se pare că valurile, perdelele, personajele chiar se mișcă. E foarte foarte frumoasă, în opinia mea de om fără studii artistice.
2) am fost la lansarea ei de la Gaudeamus, iar atunci domnul Florin Bican, care era invitat, a spus despre această poveste că îndeplinește toate cele 5 criterii esențiale care caracterizează experiența copilăriei, după Jerry Griswold: Snugness (confort în spații mici), Scariness (experiențe înfricoșătoare), Smallness (fascinația pentru lucruri mici), Lightness (sentimentul de libertate, de exemplu prin zbor), Aliveness (vivacitate). În concluzie, nu mă îndoiesc că este o poveste foarte bună.
Uimitoarea călătorie a spiridușului Scorțișoară
de Andreea Răsuceanu
ilustrată de Anca Smărăndache
Editura Humanitas Junior
Vârsta recomandată: 5+ ani
Am cam ignorat copiii mai mari în ediția asta (îmi pare rău! o să recuperez 🤗) - daaar să nu încheiem până nu amintim și despre Crăciunul pisicii asasine.
Dacă în fiecare copil se află un îngeraș și un drăcușor... ei bine, seria cu Pisica asasină sigur le permite să-și manifeste drăcușorul. Și asta e un lucru bun, și mai ales un lucru foarte foarte amuzant. Trăim Crăciunul din perspectiva lui Tuffy, un pisoi deștept și obraznic care încearcă - cel puțin teoretic - să respecte regulile, dar... ”Crăciunul e un festival care n-a fost conceput pentru pisici. Gândiți-vă numai: e un pom în care n-avem voie să ne cățărăm. Plin cu globuri atârnătoare pe care n-ai voie să le atingi. Cadouri învelite în hârtie strălucitoare pe care n-ai voie să pui laba.” Ce-ar putea merge rău aici? =))
Anne Fine
Ilustrații de Steve Cox
Traducerea din engleză de Viorel Zaicu
Editura Paralela 45
Vârsta recomandată: 6+ (și cititori începători!)
La final, o recomandare pentru un cadou deosebit pentru un copil foarte cuminte sau un adult cu spirit artistic: o ediție superbă Crăiasa Zăpezii, pop-up, de la Cartego, editură din Republica Moldova.
Este basmul clasic de Andersen repovestit, prescurtat, accesibil pentru copii de 4+ ani în opinia mea, dar adevărata atracție sunt ilustrațiile mișcătoare 😀
Text de Katie Haworth, ilustrații de Lesley Barnes
Traducere Max Marina
Editura Cartego
Vârstă recomandată: 4-104 ani :)
M-am întins mai mult decât mi-aș fi dorit (concizia nu e superputerea mea, din păcate), dar dacă nu v-ați săturat de cărți, puteți arunca un ochi și pe Recomandările de Crăciun din 2023. Partea bună e că o carte nu îmbătrânește niciodată 😍
Și dacă ați ajuns până aici, spuneți-mi: care din titlurile de mai sus a fost o descoperire pentru voi? Sau care este cartea care reprezintă cu adevărat Crăciunul pentru voi? 🎄
Să aveți Sărbători magice, alături de cine vă doriți voi, făcând exact ceea ce vă doriți! (chiar și nimic, e o idee ff bună, personal asta plănuiesc). Merry Xmas! Și nu uitați: #CărțileSuntDistractive!
❤️ Ana