#5 Cărțile de Crăciun pe care Moșul le-ar cumpăra dacă ar fi în locul vostru 😁
O listă neexhaustivă pentru copii mici și mai mari
Bună... dimineața, îmi vine să spun, dar cum încă n-am reușit să mă organizez ca să trimit newsletterul sâmbăta dimineață, cum am promis, probabil că nu e neapărat cel mai potrivit salut :))
E sâmbătă dimineață însă când m-am apucat să scriu și azi vorbim despre subiectul lunii, cadourile de Crăciun. Scroll mai jos dacă vreți să ajungeți direct la lista de cărți :)
Săptămâna asta e una specială pentru că, ahem, Elfii au instalat la Cărturești căsuța poștală a lui Moș Crăciun, care are o proprietate magică: toate scrisorile lăsate aici primesc un răspuns de la Moșul! I know, amazing :)). Este al patrulea an când Căsuța e funcțională și este de departe proiectul meu preferat din toate timpurile ❤️ (chiar dacă în același timp este și cel mai solicitant - dar știți cum se zice, you get what you give 😊)
M-am gândit că poate ar fi interesant pentru părinți să vadă și procesul ”behind the scenes” cu răspunsul la scrisori - spuneți-mi dacă vreți să vedeți cum se întâmplă magia! (Dar numai dacă promiteți cât se poate de solemn că rămâne între noi. Secretariatul nu-și poate permite să dezvăluie copiilor nimic din ce ei nu ar trebui să știe deocamdată.)
Căsuța poștală rămâne la Cărturești Carusel până pe 24 decembrie. Și să știți că nu e nicio limită de vârstă la scrisori, Moșul răspunde copiilor de orice vârstă!
Sigur ați auzit de acea tradiție islandeză care începe să circule online sub formă de meme în fiecare an: obiceiul de a dărui cărți. Are și un nume, Jólabókaflóð - în traducere aproximativă ”potopul de cărți de Crăciun”.
Are și o explicație istorică - a început în jur de 1944, după ce Islanda și-a câștigat independența completă de Danemarca. În timpul războiului multe bunuri au fost raționalizate, dar nu și hârtia, ceea ce a determinat mulți editori să păstreze lansările importante pentru săptămânile dinainte de sărbători - ceea ce a transformat cărțile în cadoul ideal de Crăciun.
În fiecare an, industria de carte islandeză publică în noiembrie un catalog de noutăți pe care-l trimit tuturor (vă amintiți când găseam și noi cataloage Ikea atârnate de ușă? cam așa ceva cred că e :)), iar oamenii comandă cărți pe baza acestui catalog. Dacă sunteți curioși cum arată ediția din 2023, o găsiți aici. (Iar, dacă sunteți foarte curioși, iată cum arăta un catalog similar din 1890.)
Islandezii oricum sunt speciali - dețin recordul pentru cei mai mulți scriitori publicați pe cap de locuitor din lume (1 din 10 islandezi scrie o carte la un moment dat), citesc cel mai mult (un islandez citește în medie 2.3 cărți pe lună), nu prea se uită la TV (90 de minute / zi consum TV în medie - versus 5 ore /zi în România.) De fapt, până acum 20 de ani, în Islanda televiziunea pur și simplu nu funcționa în iulie - ca să încurajeze oamenii să petreacă cea mai caldă lună a anului în natură și unii cu ceilalți :).
(Asta nu înseamnă că e o țară perfectă, nici ei n-au avut rezultate prea grozave la testele PISA, dar unele obiceiuri islandeze sigur merită împrumutate.)
😍 Sooo! Dacă vă pregătiți de un bookflood de Crăciun (nu uitați că e obligatoriu să conțină și ore de citit cu o ciocolată caldă alături) iată câteva sugestii tematice pentru toate vârstele.
Crăciunul pentru bebeluși
Cucu Bau prin zăpada pufoasă cu omida mâncăcioasă, o carte cu clapete din seria Eric Carle de la Portocala Albastră. Nu este o carte de Eric Carle, doar ilustrațiile sunt, dar e o alegere foarte frumoasă (și rezistentă :)) pentru cei mici, la fel cu Ninsoarea din vis care din păcate nu este disponibilă la noi anul acesta.
Nu neapărat cu tematică de Crăciun, dar tot de iarnă este și Veve și Omul de Zăpadă de la Cartea Copiilor, de Julia Donaldson & Axel Scheffler, o cărticică superbă tot cartonată integral și cu clapete, tradusă de Florin Bican.
Spărgătorul de Nuci de la editura Katartis - o ediție cutiuță muzicală (cu cheiță! 😍) în versuri simple, pe soundtrack Valsul Florilor. Încă nu știu fetiță să nu fi fost fermecată de cartea asta jucărie, potrivită pentru 3+ ani. (Sunt multe cărți ilustrate pe tema Spărgătorului de Nuci, dar dacă vreți să citiți povestea originală de ETA Hoffman o găsiți la Polirom, într-un volum potrivit pentru 8+ ani în opinia mea, deși editura recomandă 6+)
Povești ilustrate de Crăciun (3-5 ani)
Un dar de Crăciun pentru Horațiu Chifteluță de John Burningham, autor-ilustrator britanic, tradusă de Florin Bican. (Ziceți voi dacă Horațiu Chifteluță nu sună de un milion de ori mai bine decât Harvey Slumfenburger, cum era titlul original! Uneori mă întreb cum ar fi dacă cineva ar face retoversiune din textele traduse de Florin Bican în engleză, nu s-ar scrie o poveste cu totul nouă și posibil mai juicy? :))
O carte despre faptul că fiecare din noi are o parte din misiunea Moșului și în care Chifteluță nu apare decât pe ultima pagină, iar cadoul... deloc 😊. Now that I got your attention, sper să o cumpărați, e un deliciu minunat ilustrat care conține aventură, umor, dramă și un final fericit care ne lasă să ne jucăm cu întrebarea: oare ce-o fi fost cadoul?
Scrisoarea de la Moș Crăciun, o poveste japoneză minunat ilustrată, cu animăluțe prietenoase și politicoase, începând cu poștașul - Domnul Șoricel, ”mereu zâmbitor” și ”întotdeauna la timp” după cum scrie în biroul lui. (Ca orice poștaș din Japonia, îmi imaginez :D).
O altă mică aventură cu text care te împinge la joacă - hmm, pentru cine o fi scrisoarea? Personajele sunt extrem de expresive - sincer nici n-ai mare nevoie de text ca să vezi cu ochii imaginației o poveste foarte bogată în detalii, iar Moșul.. are nevoie de noi toți! (Da, spiritul Crăciunului înseamnă să fim împreună). O puteți răsfoi și pe aceasta pe site-ul editurii.
Cărți pentru cititori începători (6-8 ani)
Crăciunul lui Charlie Brown din seria Peanuts ( I love Peanuts!) o poveste universală pentru cei care nu se regăsesc în perioada asta de voioșie.
”Pur și simplu nu înțeleg Crăciunul, zise Charlie Brown. E drept că primesc cadouri, trimit felicitări, împodobesc brazi, dar tot nu-s fericit. Orice aș face, tot mă deprimă până la urmă.”
Da, ați ghicit, cu ajutorul prietenilor (și al unui brăduț pipernicit care-și revine cu ceva iubire și decoruri), Charlie Brown va descoperi că Spiritul Crăciunului n-are nimic de-a face cu primitul de cadouri.
Îmi plac ironia asta la adresa listelor de cadouri (ca secretar al Moșului, am avut ocazia să văd și scrisori cu cereri care includeau codurile de bare exacte, I kid you not :)) și suflețelul sincer și naiv al lui Charlie Brown. Povestea asta a fost și prima ecranizată pentru TV din Peanuts, în 1965, puteți urmări câteva fragmente pe YouTube, e foarte heart-warming.
O găsiți la MiniGrafic, recomandată 8+ ani (eu cred că e ok 6+)
Spiridușa Adevărului de Matt Haig, din universul ”Un băiat numit Crăciun”, este o poveste delicioasă în versuri despre o spiridușă care e blestemată cu onestitate radicală - nu poate spune altceva decât adevărul! 😱 Ați crede că asta îți face viața mai simplă, dar dimpotrivă. We can’t handle the truth, ca să parafrazez un citat celebru. Dar spiridușii se descurcă întotdeauna, mai ales ajutați de prieteni, așa că rămânem cu o poveste amuzantă și mai multe întrebări existențiale de discutat cu copiii.
Cărți pentru copii mai mari (9-12 ani)
Petarde și pocnitori, poveste de săbători, cea mai recentă apariție de Florin Bican, ilustrată de Andrei Măceșanu, este povestea superamuzantă a lui Flatulențiu Aurel, un ”copil model” cu ”decât două vicii: petarde și artificii” 😂 Am râs în hohote, sper să o citească și băieții mari și să vadă și ei ce se poate întâmpla dacă tragi pe nas praf de stele :)). Potrivită 9+, textul e destul de lung și cu referințe culturale și științifice pe care ai nevoie de ceva experiență de viață/școală ca să le înțelegi :)).
”Am scris această poveste în semn de solidaritate cu toate fințele din regnul animal, trăitoare atât în spațiul urban, cât și în cel rural (și, în general, în spațiu), care sunt hărțuite an de an de acei membri ai celei mai evoluate specii de pe Terra, pentru care Sărbătorile sunt un prilej de bubuială.” Florin Bican
Pentru copii mai mari, încă 2 recomandări pe scurt (cărți consistente, cu ilustrații minimale sau deloc):
Promoroacă, o poveste nordică semnată de o autoare americană, Michelle Houts, îndrăgostită de Danemarca și de spiridușii scandinavi. Și se știe că spiridușii scandinavi sunt activi mai ales de sărbători și mai ales când nu primesc orezul cu lapte pe care îl merită! Chiar dacă sunt ceva nisse năzdrăvani implicați pe-acolo, e o poveste liniștită, numai bună de citit la căldurică alături de o cană de cacao, care te lasă cu o stare bună și caldă exact cum ar trebui să fie noaptea de Crăciun.
Mărețele aventuri ale porcului de Crăciun de J.K. Rowling, o carte care te ține cu sufletul la gură, cinematografică și plină de mișcare! Un pic previzibilă, mai ales pentru cine e obișnuit cu stilul ei - dar știți cum e, faptul că bănuiești cum se va termina un film nu-ți strică plăcerea de a-l urmări. (sau numai mie nu-mi strică?) Mie mi-a plăcut foarte mult și, dacă tot suntem aici, să știți că și Ickabog e o carte grozavă, deși n-are absolut nimic de-a face cu Crăciunul.
Și nu pot să termin fără să vă recomand Crăciunul Domnișoarei Poimâine, de Adina Rosetti, ilustrată de Cristiana Radu.
N-am cuvinte să spun ce mult ADOR toate cărțile din seria cu Domnișoara Poimâine, sincer cred că toți adulții ar trebui să le citească, sunt așa un mix de fantezie, metafore inteligente, emoție și surpriză, ca un duș proaspăt pentru imaginație ❤️
Povestea se învârte desigur în jurul timpului (din care, sadly, nici Moșul nu mai are), a cadourilor pe care și le dorește domnișoara (un aparat de captat clipa mai vrea cineva? 😁) și a vitezei și dorințelor cărora Moșul trebuie să le facă față, ajutat de doar trei spiriduși! All in all, situația se rezolvă în adevăratului spirit al Crăciunului, așa cum A Fost Odată (dacă o să citiți cartea, o să vedeți ce am făcut aici :)).
Buun! Acestea fiind zise, mulțumesc că ați citit până aici (într-o bună zi o să învăț să fac un newsletter mai scurt, promit), să aveți o săptămână grozavă cu potop de povești și voie bună - și nu uitați să îi scrieți Moșului! Moșul adoră scrisorile! (și să-mi dați un reply dacă vreți să facem și behind the scenes între noi oamenii mari :))
Ho Ho Ho! Secretariatul vă salută! 🎄
❤️ Ana