Happy 2024! și bine v-am regăsit la prima ediție de newsletter de început de an. Am făcut o pauză săptămâna trecută, în primul rând pentru că eram în vacanță 🤷♀️ - dar și pentru că, sincer, mi-e foarte greu uneori să mă hotărăsc despre ce să scriu. Lumea e plină de cărți interesante! de autori cool! de povești inspiraționale! Și eu mereu uit că nu trebuie să spun TOT într-un singur newsletter, că mereu mai vine încă unul :)
Acum însă încerc să-mi fac un plan pentru anul ăsta (deoarece una din rezoluțiile mele este să fiu mai organizată și mai intentional, cum spun experții în productivitate :D), așa că e o ocazie bună să vă întreb ceva important.
Aștept cu interes răspunsurile voastre și vedem după aceea ce facem 😊
Buuun! Și acum, hai să vedem câteva titluri care să ne distreze începutul de an.
Totul despre câini - Hannah Porter / Marina Solodkaya, editura Kreativ
Dacă aveți acasă un copil care mereu cere un cățel, eu zic să începeți prin a-i lua cartea asta cartonată cu 60 clapete, foarte simpatică și ticsită de informații irezistibile. E un volum pregătitor pentru proprietarii de câini de 3+ ani, care răspunde la toate întrebările pe care le-ar putea avea.
Câte rase sunt pe lume? Care e cel mai mare câine? Ce înseamnă când dau din coadă? dar când se lasă pe lăbuțele din față? Cum te pregătești să ai un cățel și ce înseamnă îngrijirea lui? Cum îți alegi câinele? O să aflați și voi, părinții, multe lucruri interesante, în plus după vreun an-doi cu cartea asta sunt 2 variante - ori cel mic înțelege clar ce înseamnă să ai un cățel și își asumă responsabilitatea în cunoștință de cauză, ori înțelege clar ce înseamnă să ai un cățel și renunță la idee. Either way, problem solved!✔️ Există și ediția pisici.
Cofetăria - Lavinia Braniște / Mihaela Paraschivu, editura Cartier
În primul rând, ca recomandare generală, oricând găsiți ceva de Lavinia Braniște, indiferent dacă e pentru copii sau adulți, cumpărați cu încredere - o să fie o carte bună. Ce mi se pare mie că e ”semnătura” Laviniei este o proză foarte naturală, în care niciun cuvânt nu sună ciudat sau forțat, fix ca viața, așa. Also, un simț acut al detaliilor care creează un tablou.
”Cofetăria” e povestea delicată a venirii unei fetițe adoptate în familie, redată însă prin ochii bunicului care, mai emoționat decât oricine altcineva, pregătește pentru această ocazie cea mai mare tartă cu cireșe din lume. (Literalmente - o tartă pentru Cartea Recordurilor.) Povestea nu are foarte mult text, e potrivită pentru 4+ ani în opinia mea, iar ilustrațiile în nuanțe de roz-pudră, în stilul dulce-particular al Mihaelei Paraschivu (pe care o știți de la Dragonul 32) chiar îți amintesc de dulciuri. Vedeți mai multe cadre din procesul ilustrației pe contul instagram al artistei.
Mi-a plăcut mult cartea mai ales pentru că e scrisă din perspectiva adultului și cred că îi poate ajuta pe copii să înțeleagă că e normal să ai emoții și să fii neliniștit - iată, și bunicii sunt!
O istorie cu gust de kiwi - Adina Rosetti / Irina Maria Iliescu, editura Arthur
Ați citit ”Întâiul meu cuvânt de pionier”, povestea Revoluției din 1989 din perspectiva Adei, o elevă care abia își dobândise cravata? Dacă nu, mergeți repede și remediați această problemă. Aștept 😉
Buuun! Avem acum al doilea episod din povestea Adei, în care ea se adaptează la o nouă viață - cu ”doamna” în loc de Tovarășa, fără uniforme la școală, cu suc la dozator, pe ritmuri de Lambada. Ada crește, acum completează oracolele colegelor și are parte de prima ei... simpatie (totuși prea mică mi se pare să îi spun ”iubire” :D). E însă acum destul de mare să poată ieși la proteste cu părinții ei și să înțeleagă apoi ce înseamnă Mineriada.
Pentru cine avea vârsta Adei în '89 (eu!), povestea e o istorie bittersweet (chiar cu gust de kiwi, acum îmi dau seama :)) a unor ani ”tulburați și colorați”, vorba autoarei. Ilustrațiile de Irina Maria Iliescu îmi seamănă cu un film animat vechi, ceea ce cumva contribuie la feeling-ul de amintire proprie.
E o poveste destul de lunguță, potrivită în opinia mea pentru copii mai mari, de cel puțin 9 ani - de altfel și recomandarea de vârstă a editurii este 10+.
Cine avea vârsta Adei la Revoluție acum e foarte posibil să aibă copii de vârsta Adei din poveste. Iar cartea asta mi se pare foarte bună ca să construim împreună cu ei niște paralele. Atunci ascultam Roxette, acum voi ce ascultați? Atunci noi scriam în oracole, acum voi unde vă declarați prieteniile? Atunci cea mai mare șmecherie era să ai walkman, acum care e the cool thing? Un joc în care noi putem să redevenim puțin copii, iar copiii noștri pot să-și dea seama (cu uimire :)) că și noi am fost ca ei. 🤯!
Aventură în Antarctica. Expediția Endurance - William Grill, editura Cartea Copiilor
Ce splendoare de carte! Nu știu alții cum sunt dar eu ADOR poveștile adevărate cu exploratori, în special cele despre exploratorii polari. Cea mai impresionantă poveste pe care am citit-o în copilărie (din păcate nu îmi amintesc cartea, era ceva antologie despre aventurieri) este povestea lui Robert Falcon Scott, care a ajuns apoape mort la Polul Sud numai ca să vadă că rivalul său, Amundsen, ajunsese deja acolo și devenise primul om care să atingă Polul Sud. (Well, în retrospectivă e ușor de văzut că Amundsen a avut o strategie mai bună, but still, bietul Scott, ți se rupea sufletul.)
”Aventură în Antactica” este povestea adevărată a expediției Endurance - ultima din Epoca Eroică a Explorării Antactice (acea perioadă în care o mână de aventurieri extrem de curajoși se luptau să devină recordmeni în descoperiri polare). Obiectivul expediției a fost ”prima traversare a continentului Antactic, de la o mare la alta, peste Pol” (cu accent pe prima, cuvântul preferat al epocii :)).
Cartea e o poveste ilustrată cu multe detalii care dau viață aventurii: de la talentele speciale ale membrilor echipei (pentru această expediție au fost recrutați 26 de oameni din 5000 de doritori!) până la cum a fost construită / adaptată nava (inclusiv cu un loc unde se agăța fotograful navei pentru poze cât mai bune), de la rolul esențial al câinilor până la felul în care Shackleton a implementat tactici de leadership și motivație de care orice multinațională de azi ar fi mândră. Ilustrația e minunată, în special spread-urile ample (cartea are un format mare) care chiar îți dau senzația de grandoare, dar și teamă pe care o inspiră peisajul arctic, o nesfârșire de gheață.
Cred că e potrivită pentru copii mai mari, 9+ ani - are foarte multe detalii tehnice - dar și pentru orice adulți pasionați de aventură. (Ca mine! 😍 )
Mi-a plăcut așa de mult cartea asta încât săptămâna viitoare o să avem o ediție întreagă de newsletter dedicată exploratorilor! Din păcate, cele despre explorări polare în română nu sunt prea multe. Dacă aveți cărți preferate pe tema asta, scrieți-mi care sunt! Nu contează pentru ce vârstă :)
Mai isteț decât regele - George Shannon / Eugen Berlo, editura Frontiera
Voi jucați în copilărie jocuri de acelea de tip enigmă, niște ghicitori mai elaborate în care se întâmpla ceva neașteptat, iar ascultătorul trebuia să dezlege misterul? Eu aveam una preferată, cea cu lupul, capra și varza. (Pe care trebuia ca un om să le ducă peste apă cu o barcă prea mică...) Mare mi-a fost mirarea când am deschis cartea și primaaa pe care mi-au căzut ochii fix asta a fost :)).
Cartea conține 43 de astfel de povești-enigme, de la unele simple precum cea de mai sus până la altele mult mai complexe, de la povești cu răspunsuri bazate pe logică până la unele pentru care ai nevoie să apelezi la inteligența emoțională :). E o carte-joc, distractivă și challenging și pentru părinți, nu doar pentru copii (mai mari, 9+) - dar nu vă temeți, găsiți de multe ori indicii subtile și în ilustrații. Dacă vă plac jocurile de deducție, o să vă placă și cartea asta.
Zgripțuroiul din dulap și alte fabulații - Luminița Alexandru / Alexandru Ciubotariu, Shelfie Publishing
3 povești foarte amuzante de Luminița Alexandru, transformate în bandă desenată de Alexandru Ciubotariu! Sau, dacă preferați, ”3 filme ciudate cu pagini”, cum se prezintă chiar ele. O comedie de groază (în rime), o comedie dramatică (în proză), o comedie de acțiune (în limba sperietoreză, care s-ar putea să vă sperie la început - ha ha, see what i did here? 🤭 - dar nu vă faceți griji, până la sfârșit veți fi atât de avansați încât o să începeți să o vorbiți și în casă. Căuș nu-iuș delocuș greuuș!)
Povești super haioase potrivite pentru citit cu voce tare și pentru 6+ ani, text cu majuscule (adică prietenoase pentru cititori fără experiență, deși textul e cam înghesuit), cu finaluri fericite și din care învățăm (cel puțin) un lucru foarte important: atunci când avem o idee măreață și aproape imposibilă, o spargem în foarte multe idei mici și ne apucăm imediat de treabă! 💪
Roots of Happiness - Susie Dent / Harriet Hobday, Penguin: Puffin Books
Am descoperit zilele trecute la Cărturești acest hidden gem și m-am îndrăgostit ❤️ E o poezie de carte care explică etimologia unor cuvinte mai comune sau mai puțin comune, alături de ilustrații foarte dreamy care parcă te poartă într-o călătorie. Love it.
Nu știu de ce era în secțiunea pentru copii sau pe raftul de emoții (probabil s-au gândit că o să creeze emoție, fair enough :D), dar pentru pasionații de cuvinte mi se pare un cadou minunat.
Să aveți o săptămână plină de povești frumoase! Și nu uitați - cărțile sunt distractive! ✨
❤️ Ana