Ho ho ho! Cine nu iubește Crăciunul? Eh, mulți oameni, și e ok. Însă eu nu sunt unul dintre aceia! Ador Crăciunul, poveștile de Crăciun, filmele de Crăciun, melodiile cheesy de Crăciun, masa de Crăciun în familie, cadourile de Crăciun (moment publicitar: luna asta avem ambalare festivă free pentru toate comenzile, dacă bifați că o doriți!) și, evident, cozonacul. Și știți ce merge cu o felie de cozonac pufos? O carte bună de sezon! Mai jos o listă cu preferatele mele din vitrina de Crăciun 2021.
Renul Porc din seria Mopsul Porc de Aaron Blabey de la Vlad și Cartea cu Genius. Porc e cel mai râzgâiat și egoist personaj din lume, dar comportamentul lui e atât de exagerat încât devine absurd și stârnește invariabil hohote de râs, orice vârstă ar avea cititorul. În povestea asta, supărat că Moșul nu a băgat în seamă mult-prea-lunga lui listă de cadouri dorite, Porc încearcă să se răzbune… dar, ca de obicei, tot el o pățește până la urmă. Am citit-o la mai multe storytimes, totdeauna ne-am distrat. 2+ ani
Zăpadă de Walter de la Mare, ilustrație Carolina Rabei, editura Litera. Un poem vizual jucăuș care descrie o zi perfectă de iarnă: un fundal alb de nea pe care vedem, ca într-un film, familiile pregătindu-se de Crăciun, copiii care se joacă, Moșul care… well, zboară cu sania. Cu versuri puține, dar foarte melodioase, și multe detalii de descoperit în ilustrație, e o carte minunată pentru 2+ ani.
Călătoria lui Olle pe schiuri, Elsa Beskow, editura Portocala Albastră – o aventură alături de micuțul Olle și prima sa pereche de schiuri, care îl poartă prin pădure în căutarea Regelui Iarnă. Pe drum însă îi întâlnește pe Unchiașul Promoroacă, Baba Zloată și chiar pe Prințesa Primăvară. Este o poveste despre natură, anotimpuri și rostul lucrurilor, în stilul clasic, liniștitor al Elsei Beskow. Vârsta recomandată: 4+ (este o poveste destul de lungă)
Viața și aventurile lui Moș Crăciun, L Frank Baum, editura Vellant. De la creatorul Vrăjitorului din Oz, un fantasy complex care ne dezvăluie un Moș diferit de orice ne-am imaginat. Un bebeluș găsit în pădure, îngrijit de nimfe, adoptat de Nemuritori, care crește iubind și înțelegând natura și descoperă că misiunea lui este aceea de a aduce bucurie în lume. ”The Life and Adventures of Santa Claus” a apărut în 1902, când Moșul era departe de figura relativ comercială din zilele noastre (nici măcar nu avea haină roșie!), așa că pentru cititorul modern este o lectură foarte inedită, pe alocuri filosofică, dar constant fermecătoare. (ce poate fi mai frumos decât o pădure magică, populată cu zâne, nnooki, ryli și nimfe, în care florile cântă de fericire?). În opinia mea, potrivită de pe la 11 ani în sus pentru copiii cu răbdare la frază detaliată și absolut încântătoare pentru adulți.
Craciun! Crăciun!, Kestutis Kasparavicius, editura Vremea. 11 povestiri scurte și delicioase despre Crăciunul și obiceiurile diferitelor animăluțe: Crăciunul caprelor (care schiază!), Crăciunul iepurilor (care erau gata să-l piardă!), Crăciunul peștilor (care, n-o să vă vină să credeți, patinează și ei, dar cu capul în jos, sub gheață), Crăciunul pisicilor sau al pinguinilor. O carte inventivă și super simpatică, numai bună de stârnit imaginația. 3+ ani
Spiridușa Adevărului, Matt Haig, ilustrații Chris Mould, editura Nemira. O poveste în versuri, ”100% fără minciunele”, despre o spiridușă cu un talent special: nu știe să cânte, să danseze sau să-și facă aripile să strălucească precum surorile ei, dar știe să… spună adevărul și numai adevărul. Ceea ce o bagă în tot felul de necazuri (să nu credeți că unui trol furios îi place să i se spună în față că e urât și neplăcut), dar până la urmă o aduce și la punctul în care își face prieteni adevărați. O cărticică adorabilă recomandată de editură 7+ (pentru cititori începători probabil), dar noi credem că e ok și 5+, se parcurge foarte ușor.
Willie Fulg de Nea, Jacqueline Briggs Martin, ilustrație Mary Azarian, editura Frontiera. O carte premiată Caldecott care descrie povestea adevărată a lui Wilson Bentley (Snowflake Bentley), meteorolog și fotograf american, primul om de știință care a fotografiat și a demonstrat diversitatea fulgilor de zăpadă. Nu e chiar o carte de Crăciun, dar e clar una de iarnă care ne atrage atenția asupra frumuseții din detalii 🙂
Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun, JK Rowling, editura Arthur. O aventură pe Tărâmul Celor Pierduți în care Jack, un băiețel curajos și mânat de dor și iubire, îndrăznește să pătrundă ca să-l caute pe UP, cel mai bun prieten al lui. E o carte care m-a ținut cu sufletul la gură, mi-a amintit puțiiiiin de Harry Potter (Pierzătorul seamănă foarte bine cu un Dementor, mi se pare) și mi-a intrat atât de bine în cap, încât acum, când uit unde mi-am pus telefonul, îmi spun singură că trebuie să fie încă în Rătăciți. E un roman pe capitole, bun și pentru cititori independenți mai mari (9+, noi l-am pus în abonamentul ”Cititori de cursă lungă” în decembrie), dar sunt convinsă că e distractiv și de citit în familie, un capitol pe seară.
Poveste de Crăciun, Charles Dickens, ilustrată de Anca Smărăndache, editura Arthur. A Christmas Carol a fost publicată în 1843 și de atunci nu a fost niciodată out of print. Povestea e ultracunoscută, pentru că a fost adaptată pentru film, TV, operă, animație, roman grafic șamd. Ebeneezer Scrooge, un bătrân zgârcit care urăște Crăciunul (cine știe, o fi avut inima cu două măsuri prea mică) e vizitat în vis de trei fantome care îi arată trecutul, prezentul și viitorul care îl așteaptă, în cazul în care își menține atitudinea de hater. Înspăimântat de viitorul sumbru și rece, Scrooge se trezește și devine un altruist iubitor al sărbătorilor. Nu știu exact ce are povestea asta – poate aerul fantomatic, poate triumful radical al binelui, poate faptul că multe personaje sărace și amărâte au parte de surprize minunate la sfârșit, poate doar simplul fapt că e un clasic – dar nimic nu mă aduce în ”starea de Crăciun” mai repede decât ea. Potrivită pentru 10+ ani, zicem noi.
O amintire de Crăciun, Truman Capote, ilustrație Beth Peck, editura Arthur (ediție bilingvă română-engleză). O povestire scurtă publicată în 1956, în mare măsură autobiografică, despre relația dintre un băiețel de 7 ani și o verișoară îndepărtată foarte în vârstă, în grija căreia este lăsat. Crăciunul lor e unul foarte liniștit, cu ritualuri calme – fac prăjituri cu fructe pe care le dăruiesc nu prietenilor, ci unor necunoscuți care i-au impresionat într-un fel sau altul, desfac cu nerăbdare cadouri simple, își dăruiesc unul altuia câte un zmeu și apoi le înalță. Nu e o poveste veselă, ci una nostalgică, dulce-amăruie, te duce cu gândul la o vreme în care Crăciunul avea un aer intim, cald și nepretențios, fără sclipici sau becuri, bazat doar pe legătura dintre oameni. 12+, dar credem că mai degrabă oamenii mari ar aprecia feelingul de amintire prețioasă pe care îl evocă povestea asta.
Noaptea în care l-am întâlnit pe Moș Crăciun, Ben Miller, ilustrație Daniela Jaglenka Terrazini, editura Pandora M. O nouă origin story pentru Moșu’! Inspirată din ”Poveste de Crăciun” a lui Dickens, dar într-un stil foarte contemporan și relatable pentru copiii prezentului, foarte distractivă și super ușor de citit, cartea ne dezvăluie cum Torvil, un spiriduș plin de spirit mercantil… ăăă, am vrut să spunem antreprenorial, descoperă încet-încet că sentimentul cel mai plăcut din lume este de fapt acela de a dărui. Dar stați liniștiți, nu e o poveste moralistă, mai degrabă una la care se râde în hohote. O recomandăm și pe aceasta pentru lecturi în familie, dar și pentru cititori independenți 8+
Găsiți toate cărțile menționate în această colecție de Crăciun. Acum e rândul vostru: ce-ați pus în teancul de lecturi pentru cozonac de iarna asta? Așteptăm să ne inspirați 😀