Un Nichita Stănescu inedit, noutăți pentru copii și evenimente de weekend
Ediție cu puține păreri și multe linkuri
Bine ați venit la a 20a ediție a newsletterului - care a 20a ediție ar fi trebuit să se întâmple cam prin martie anul ăsta, numai că din februarie până în august a fost marele hiatus aka ”life/work happened”. Săptămâna asta era cât p-aci să mai fie un mic hiatus din aceleași motive. Dar pentru că fac MARI eforturi să-mi antrenez disciplina și reziliența (două puncte fff slabe), am decis că orice ar fi, trebuie să trimit un newsletter și săptămâna asta!
Azi avem o singură carte (!) - un hidden gem pe care l-am găsit complet întâmplător la Cărturești Verona pe scări (serios :)), o listă de noutăți anunțate de edituri pentru toamna asta și câteva evenimente din literatura pentru copii care s-au îngrămădit toate sâmbătă, pe 5 octombrie.
CARTE: De dor de sufletul lui Andersen, Nichita Stănescu, ilustrații de Clara Vasilescu, editura Rentrop & Straton (da, sunt exact la fel de mirată ca și voi)
Avem aici un volum de jucării din cuvinte - unele poeme, altele proze mici, dar toate absolut… stănesciene, în lipsa unui cuvânt mai bun. Cu alte cuvinte, dacă le citești căutând să înțelegi ceva, singura reacție pe care poți s-o ai e ”wtf”. Dacă le citești lăsând în urmă toate așteptările, cu un ”zen mind, beginner mind” și căutând să simți ceva, ei bine, e posibil să intri în contact cu sufletul lui Andersen.
Cartea are o poveste foarte interesantă și este produsul unei întâmplări fericite… și a unei colaborări de familie. Acum câțiva ani, soția poetului, Dora Stănescu, a descoperit în apartamentul în care au locuit amândoi un dosar de manuscrise grupate sub titlul ”De dor de sufletul lui Andersen”. Cartea conține o selecție din aceste texte, alături de altele apărute în ”Carte de citire, carte de iubire” și altele, publicate în circulație foarte restrânsă în anii 70-’80. Selecția a fost făcută de Dora Stănescu, volumul a fost tehnoredactat și îngrijit de Mirela Vasilescu, fiica adoptivă a poetului și sora mai mică a Dorei, iar ilustrațiile sunt semnate de Clara Vasilescu, nepoata poetului.
Eu nu i-aș spune o carte pentru copii, ca să fiu sinceră. Nu sunt vreun expert în poezie, dar mi se pare că este o carte pentru o anumită categorie de suflete. Sunt oameni (de la 2 la 102 ani) care se pot bucura de cuvinte care se joacă, de fraze care nu au sens logic, de înțelesuri răsturnate și experimente lexicale. Sunt alții - inclusiv copii! - cărora această carte o să li se pară o bazaconie fără cap și coadă.
Și să știți că este perfect OK să nu îți placă o carte, chiar dacă este considerată o carte bună și chiar dacă e semnată de unul din cei mai importanți poeți români. De asemenea, e perfect ok să nu îți placă o carte acum, dar după ce mai crești, mai citești (cărți care-ți plac) și îți mai diversifici gusturile, s-o mai încerci o dată și să îți schimbi părerea.
În plus, orice carte, mai ales poezia avangardistă, are nevoie de un moment și de un context care să i se potrivească. Mie fix asta îmi place la volumul de față - e o carte deosebită care cere creierului să fie foarte relaxat, foarte jucăuș, foarte coborât în adâncul sufletului de copil (pe care să nu-mi spuneți că nu-l mai aveți și voi, că nu vă cred) ca să o poată ”trăi” cu adevărat. E poezie - nu se înțelege, se experimentează.
De dor de sufletul lui Andersen, Nichita Stănescu, ilustrații de Clara Vasilescu, editura Rentrop & Straton. Nu cred că se poate recomanda o vârstă :)
Câteva noutăți (cărți pe care nu le-am văzut cu ochii mei încă, așa că n-am nicio părere)
Editura Katartis
💫 2 cărți noi în seria Olivier Tallec, recomandate 3+ ani: Nu mai vreau să fiu veveriță și Cel mai bun prieten bun. (Primele 2 cărți cu veverițoiul erau amuzante, deci probabil că și acestea sunt :D )
💫 Ursulețul Pompon și casa din pădure, Un cântec pentru urși și Aventura tropicală a lui Ursuleț de Benjamin Chaud, 3-5 ani, din câte văd eu pe site sunt superbe vizual, cu ilustrații-tablou detaliate, abia aștept să le văd și IRL
💫 Puiu' mic - Povestea reală și cât se poate de adevărată și Puiu’ mic și lupul cel mare si rău de Sam Wedelich, 4+ ani, scrise cu majuscule! (vânez tot timpul categoria asta pentru învățat literele :)
Humanitas Junior
💫 Bunicul de ciocolată (pe care tocmai am terminat-o, probabil vorbim de ea săptămâna viitoare), 6+ ani
💫 Împăratul muștelor, roman grafic (aștept cu interes, mie cartea originală nu mi se pare una de copii), 12+ ani
💫 Lumea Poveștilor lui Dickens. 8 romane clasice repovestite pentru copii - Angela McAllister, ilustrații de Jannicke Hansen, 9+ ani
💫 Țara Oglinzilor de Francisc Miralles (pentru cine este în/din București, sâmbătă după-amiază Mădălina Gheorghe susține un atelier de lectură activă bazat pe cartea asta la Humanitas Cișmigiu)
Also, am auzit că tocmai a plecat în tipar partea a doua de la Două furnici și un elefant, de Augustin Cupșa, abia aștept.
Editura Frontiera (în curând vorbim de toate deoarece, ați ghicit, deja le-am luat pe toate 😍 just in case :))
💫 Erno Rubik și cubul magic, 5+ ani (posibil companion pentru părinți: Cubul, autobiografia lui Ernő Rubik)
💫 Iepurele Alexandru și fructele prieteniei, Ana Barton, ilustrații de Iulia Șchiopu, 7+ ani. Lansarea va avea loc sâmbătă la ora 12:00, la Humanitas Cișmigiu, cu participarea autoarei. Detalii aici, cred că o să fie un eveniment super, nu știu ce faceți voi, dar eu mă duc :))
💫 Doi copii pe lună, Stanislas, 5+ ani, bandă desenată scrisă în majuscule! 💪 (editura a anunțat un eveniment live cu autorul în octombrie, așteptăm detalii :D)
Editura Corint Junior
Petrache Poenaru și războiul împotriva petelor de cerneală, de Alina Bâltac, ilustrată de Diana Tivu, a doua carte din seria Motanul Oscar și genialii săi prieteni.
Dacă încă n-ați vizitat Galeria MIFA (Maeștrii Ilustrației și Filmului de Animație), accesul mai este liber doar în octombrie (miercuri-vineri de la 15 la 18, sâmbătă și duminică de la 11 la 18, cu ultima intrare la ora 17). Vizita implică o donație minimă recomandată de 25 de lei, dar este gratuită pentru copii. E o colecție particulară splendidă de artă și grafică expusă în Casa Cella Delavrancea, un răsfăț vizual pentru mari și mici.
Tot sâmbătă (nu știu dacă am mai văzut vreo sâmbătă atât de plină de evenimente literare pentru copii!) va avea loc în splendidul cartier Cotroceni ❤️ o întâlnire cu Ana Maria Sandu + șarmantele sale personaje, musca Gina și pisica Vadú, alături de Oana Ispir care ne pregătește autografe ilustrate 😍
So, la ce eveniment(e) mergeți? ca să știu dacă ne întâlnim pe acolo :)) V-ați prins că am întârziat cu 3 zile newsletterul, sau numai mie îmi stătea pe creier? Și - nu în cele din urmă - sunt utile posturi de-astea doar cu noutăți și linkuri, să fie o ediție de asta o dată pe lună?
Ciao! ci vediamo pe internet :)) Și nu uitați mantra noastră: Cărțile Sunt Distractive! 💪
❤️Ana