Săptămâna recitirii & o carte superbă despre copilărie ❤️
Pauză de revăzut câteva ediții mai vechi
Bunăăăă! Bine v-am găsit în săptămâna asta cu soare în care în sfârșit a venit primăvara! 😍 (Eu eram pregătită pentru asta de acum 6 săptămâni, când am tuns câinele. Tocmai îl lăsasem ”la salon”, pentru că am un câine foarte posh, când am primit notificare de pe accuweather că vine gerul :))
Aaaanyways. Sper să nu fiți super dezamăgiți, dar săptămâna asta am făcut the unthinkable, adică…. nu am scris newsletter! 😱 nu am citit nicio carte pentru copii! 😳 nu mi-am respectat planificarea editorială! 🤯
Nu pentru că n-aș fi vrut, dar pentru că sunt din ce mai aglomerată cu evenimente din real life care mi-au solicitat foarte multă energie psihică. Și apoi mi-am luat o minivacanță de trei zile, pe care aș fi anulat-o dacă era după mine, noroc că am un partener de viață mult mai înțelept care înțelege utilitatea pauzelor. (Eu sunt mai degrabă în mindsetul descris aici de Maria, dar încerc să mă lecuiesc.)
Ca să nu trag chiulul complet, azi am scos de la arhivă niște ediții mai vechi de newsletter pe care mie mi-a plăcut să le scriu, dar pe care poate voi nu le-ați citit 😁 (sau cine știe, le-ați uitat, că eu am uitat și ce am scris acum o lună 🤦♀️). Ca să nu vă las așa, fără material de studiu :)))
Și la final am și o recomandare de carte superbă pentru oameni mari sau copii un pic mai mari - tocmai am terminat-o și încă sunt vrăjită 🌸
So. Dacă sunteți mai noi pe aici - și mulți din voi sunt, mai avem puțin și ajungem la 2000 1100 (later edit 🤦♀️) de cititori de povești, omg 😍! -, vă recomand să intrați și direct pe www.asteroidulb612.ro, unde o să găsiți toată arhiva newsletterului, grupată pe categorii de vârstă. Anumite ediții se regăsesc în mai multe categorii, pentru că treaba cu ediții pe vârste e mai recentă, înainte lucrurile erau mai eclectice ☺️. Dacă apăsați pe micul link de ”view all” din stânga, o să vedeți toate articolele din fiecare categorie.
Dacă nu știți de unde să începeți, iată 3 ediții care mi-au plăcut în mod special:
💫 Astrid Lindgren și literatura cu respect pentru copii
Născută pe 14 noiembrie 1907 în Suedia, Astrid Anna Emilia Lindgren este a patra cea mai tradusă scriitoare pentru copii din toate timpurile. A fost o femeie cu o viață complicată (la 19 ani l-a născut pe primul ei copil, dintr-o relație clandestină, copil pe care a fost obligată să-l dea în grijă unei alte familii în primii 3 ani), un spirit liber care nu și-a pierdut niciodată copilăria interioară și un om care, dincolo de a fi scriitor, s-a implicat intens în viața civică și nu s-a temut să-și exprime puternic opiniile politice.
💫 6 întrebări pe care să ți le pui când evaluezi o carte pentru copii
Ce înseamnă o carte bună? Cititorii adulți probabil că au un răspuns la asta. Eu am trei criterii valabile și pentru ficțiune și pentru non-ficțiune: îmi place când o carte este bine scrisă, îmi pune mintea la contribuție și mă face să simt sau mă învață ceva. Evident că nu m-am născut cu ele, dacă mă întrebai acum 30 de ani ce înseamnă o carte bună, sigur n-aș fi știut să răspund. Și atunci vine problema: dacă un copil n-are criteriile încă pentru ce înseamnă o carte bună, cum îl ajut să și le descopere?
💫 5 cărți pentru cititori începători și un minighid despre cum să le alegem
Voi cum ați învățat să citiți? Eu am învățat când aveam vreo 4 ani, de la bunicii mei. Îmi amintesc perfect cum bunicul citea ziarul în fiecare zi și mie îmi plăcea să stau și eu în fotoliu și să buchisesc la el, deși nu înțelegeam mare lucru - dar eram extrem de mândră când reușeam să formez un cuvânt, ba chiar o frază întreagă! Azi am selectat din bibliotecă 5 cărți care dpmdv sunt potrivite pentru un cititor începător, care abia se ridică pe picioare în lectură, precum o girafă baby care abia începe să meargă 😍 (dar și când va descoperi ce picioare are!). Și iată la ce m-aș uita eu când aleg o carte pentru un cititor începător.
Acestea fiind zise, v-am promis că vă las și o recomandare de carte care nu e (neapărat) pentru copii, dar garantez că o să vă poarte înapoi în copilărie, în cel mai tandru și delicat mod posibil:
Inocenții, de Ioana Pârvulescu, Editura Humanitas
Este un superbestseller pe piața din România, așa că poate mulți din voi au citit-o deja. Well, eu n-o citisem până zilele astea, dar sunt extrem de fericită că am pus-o în bagaje pe ultima sută de metri. Este cartea copilăriei autoarei, cu întâmplări reale filtrate prin fantezia și sensibilitatea unei fetițe de 5-10 ani care trăiește fericită într-o casă plină de părinți bunici, mătuși, veri și un frate, în Brașov unde muntele și natura sunt magice și fiecare amănunt al vieții de zi cu zi poartă promisiunea unei aventuri. O copilărie liberă și jucăușă, protejată de cuibul de iubire creat de oamenii mari, fie ei membri ai familiei, vecini sau pur și simplu prieteni - într-o lume care nu este deloc liberă.
Pe-atunci pentru mine casele aveau față. Față de om, vreau să zic. Așa le și desenam: totdeauna cu două ferestre, care erau ochii, iar la mijloc, jos, o poartă boltită, care era gura, bosumflată. În ochi le puneam uneori și ghivece cu flori roșii. Niciodată florile nu aveau altă culoare: lumea mea era simplă și se repeta fără să mă plictisească. Cineva mi-a spus mai târziu că asta e chiar definiția Paradisului.
”Inocenții”, Ioana Pârvulescu
Mi-a plăcut mai mult decât foarte mult, dacă nu ați citit-o încă trebuie neapărat să o aveți în casă, nu se știe când aveți o minivacanță și o luați cu voi spontan. Este foarte similară cu Maniunea ca gen (altă bijuterie) și ce e super frumos este că unul din personajele importante este chiar… casa în care locuiește familia. O casă cu ochi și suflet, strâns legată de cei care o locuiesc, care mi-a amintit de casa din Schimbare de aer care, tot așa, poartă în ea toate viețile și emoțiile celor care o locuiesc. Este minunată ❤️
Și-am încălecat pe un unicorn și am încheiat și cu ediția asta cocktail de diverse feluri de amintiri.
Să aveți o săptămână cu toată energia veselă și soarele primăverii! Și nu uitați: #CărțileSuntDistractive! 💫
❤️Ana
Eu am realizat că un plan editorial mă dezechilibrează groaznic. Newsletterul este până la urmă doar un hobby și aș vrea să rămână așa :)). Încerc și eu să învăț în fiecare zi importanța pauzelor, așa că nu pot decât să mă bucur că îmi dai șansa și (re)citesc ceva!