Povești ilustrate de autori români [6-8 ani]
Noutăți din 2024, probabil viitoare finaliste la Cărturino! 😍
Hello you lovely people! Ce mai faceți voi? Dacă sunteți ca mine, pe vremea asta probabil că (măcar vă doriți să) stați la căldură și să citiți sub păturică 😍
Săptămâna asta avem cărți pentru 6-8 ani (cu eterna mențiune că age is just a number). Dar, înainte de asta, o veste grozavă: la 1 martie se lansează newsletterul Asociației De Basm, asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți pe care sper că o știți și o iubiți. Abonați-vă, în mod sigur va fi o resursă fantastică despre literatura pentru copii 😍
Buuuun, și acum să vedem titlurile săptămânii. Nu am plănuit neapărat asta, dar s-a nimerit să fie doar autori români și doar cărți publicate anul trecut (deci șanse mari să fie candidate, poate chiar finaliste la Cărturino*! 😍) Azi avem și inserturi audio pentru fiecare poveste, ca să și ascultați câte un mic fragment. Sper să vă placă! (Also, veți fi încântați să aflați că m-am apucat de cursuri de dicție ca să pot să citesc mai clar :)) #workinprogress 💪)
💫 Iepurele Alexandru și fructele prieteniei
O poveste destul de lunguță pentru formatul mare, ilustrat (dar mă bucur tare de formatul ăsta pentru că ne lasă să admirăm în întreaga splendoare tablourile care ilustrează povestea, semnate de Iulia Șchiopu). Pe scurt, este povestea unui iepuraș rănit, salvat de băiețelul Alexandru și adoptat apoi de familie. Însă, oricât de fericit ar fi el în casă de oameni și oricât de mult i-ar iubi pe aceștia, tot vine momentul în care trebuie să-și ia rămas bun și să se întoarcă la familia lui adevărată din pădure.
Este o poveste liniștită și plină de căldură, în care iepurașul, imediat ce primește un nume (Culcuș ❤️) capătă și un punct-de-vedere - adică povestea care debutează prin ochii lui Alexandru începe să fie văzută mai mult prin ochii iepurelui. Care iepure devine foarte repede extraordinar de uman - înțelege limba oamenilor, ar vrea să meargă la școală și să învețe să citească, o ajută pe mamă să facă treburi prin casă, se ține după Alexandru și vrea să facă tot ce face și acesta. Exact ca un frățior mai mic! Și exact ca un frățior mai mic și adorabil o cucerește pe mamă cu drăgălășenia lui, o face mereu să râdă, iar Alexandru devine gelos. În consecință, începe să fie și el un fiu mai atent… ce să zic, până la urmă toată lumea e fericită :))
În afară de iepurele care, deși mulțumit de confort și iubire, își pune și tot felul de probleme filozofice și se gândește profund la viața și identitatea lui - și la familia lăsată în urmă.
În adâncul lui însă, se temea să nu devină și el om, încetul cu încetul. […] ”Stau aici cu ei, mănânc cu ei, dorm cu ei, mă joc cu ei, dar eu sunt iepure, nu om. Vreau să rămân iepure mereu-mereu, să nu mă schimb...”
Până la urmă, Culcuș nu poate să nu rămână ceea ce este - adică un iepure - și își ia rămas bun de la familia umană ca să revină în pădure, alături de ai lui. Dar fragmentul de viață pe care l-a împărțit cu Alexandru i-a schimbat irevocabil pe amândoi. (Last but not least, Alexandru a început să aprecieze salata verde și morcovii :))
Este o poveste sensibilă și delicată, foarte expresivă, ca un tablou de familie, o poveste care nu se grăbește deloc (ador! Știți cum f multe din cărțile pentru copii sunt așa, pe repede-înainte ca să nu se plictisească audiența? Ei, textul ăsta parcă ține în brațe și leagănă audiența) și care, pe sub rânduri așa, povestește despre prietenie, emoții și gesturi mici. Mi-a plăcut mult, iar tablourile Iuliei Șchiopu vin la fix pe narațiune, ca să zic așa.
Ca feeling, seamănă cu Olenka. Și mi-a adus aminte și de Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane, cu un alt iepure înțelept - dar care a avut loc să se desfășoare în mai multe pagini :))
Iepurele Alexandru și fructele prieteniei, 2024
Ana Barton, ilustrații de Iulia Șchiopu
Editura Frontiera
💫 Frații Mesteacăn și cei 7 vampiri care aveau o singură pereche de 🩲 chiloți
Prima carte pentru copii semnată de Augustin Cupșa este foarte tare. (Chiar, nu cred că am scris despre ea aici, dar vom remedia această problemă într-una din edițiile viitoare.) Însă a doua - adică asta - este și mai tare! 😍 Veți întâlni măcar tangențial și personajele din ”Două furnici și un elefant”, dar nu e un sequel, cum greșit am crezut eu. Mai degrabă o altă poveste care se întâmplă în același cartier.
Este o carte care (slavă Domnului!) nu-și propune să educe în niciun fel, ci doar să distreze și să împingă până unde să poată barierele imaginației. Avem o furnică cititoare, doi mesteceni sfioși, un gândac de Colorado critic de artă (personaj secundar) și șapte vampirași simpatici care, supărați că nu pot urmări Vocea României, pun la cale propriul concurs numit Vocea Vampirilor unde ei înșiși sunt juriu, concurenți și Pavel Bartoș.
Vă las mai jos un fragment audio din care veți putea afla cum au ajuns cei șapte să împartă o singură pereche de chiloți 🤭
Față de prima carte, este mai scurtă (47 de pagini față de 92), tot împărțită pe capitole, dar avantajul principal este că are mult mai multă ilustrație care sparge textul și mi se pare mai ușor de parcurs. Desenele Andreei Dobreci sunt foarte amuzante și se potrivesc la fix cu tonul textului. Pe scurt, este o lectură foarte plăcută și urechii și ochiului, așa că sigur o să vă distrați împreună cu copiii 😍
Frații Mesteacăn și cei 7 vampiri care aveau o singură pereche de chiloți, 2024
Augustin Cupșa, ilustrații de Andreea Dobreci
Editura Humanitas Junior
💫 Descântece de bune maniere
Un nou titlu de la Ionela Hadârcă, câștigătoarea Cărturino* la categoria povești ilustrate anul trecut! Și da, conține exact ce promite titlul: o serie de descântece și vrăji care vor ajuta negreșit copiii să scape de tot felul de reguli enervante care le sunt impuse de adulți: să nu îi întrerupă pe alții, să nu vorbească în timpul spectacolului la cinema sau teatru, să mănânce legume, să-și facă ordine în cameră…
E foarte simplu, tot ce au de făcut copiii e să spună în barbă vraja potrivită, DUPĂ ce au fabricat poțiunea magică necesară pe baza unor rețete simple. Atenție însă că e nevoie de o grămadă de ingrediente: aripi de libelulă, găleți de broaște vii, smocuri de păr de cămilă, ouă de struț, găinaț de păun și alte elemente mai mult sau mai puțin rare. Funcționează negreșit! Dar, dacă vraja e prea complicată, pot recurge oricând la scurtătură: pur și simplu să respecte bunele maniere 😁
Deci da, în esență o carte de educație, dar educație făcută așa cum mi se pare mie că funcționează: cu umor! Dpmdv, cartea asta jucăușă e o mică bijuterie. Ia o problemă recurentă a copiilor (regulile fără sens!), îi oferă cea mai neașteptată soluție posibilă (vrăji imposibile?! 🤯) și decorează haosul cu ilustrații vesele care pot funcționa ca vignete narative absurde și în mod independent. O combinație perfectă de text + vizual, ca un tort reușit, ce să spun 😁 . O ador.
”Când mă gândesc la cititorii copii, îmi place să desenez personaje care intrigă, amuzante, care stârnesc curiozitate, nu ilustrez descriptiv ceea ce este în text pentru că nu mi se pare necesar, îi las cititorului loc de interpretare, ca în filmele cu final deschis la interpretări.”
Ilustratoarea Veronica Neacșu, într-un interviu pentru Revista Atelierul
Descântece de bune maniere, 2024
Ionela Hadârcă, ilustrații de Veronica Neacșu
Editura Cartier, colecția Codobelc
Nu uitați că și în februarie o să ne vedem la Substack Storytime Live, de data asta duminică, pe 23. (Dacă sunteți Google Calendar superusers, ca mine, puteți chiar să adăugați evenimentul în calendar aici 💪)
O să alegem între aceste două cărți foarte drăgălașe - poll-ul vine în newsletterul de săptămâna viitoare, ca să puteți vota în cele 7 zile dinaintea storytime-ului 🤗
Buuun! Acestea fiind zise, am ajuns și la finalul ediției de azi. Nu știu dacă ați remarcat, dar azi am avut doar 3 cărți, nu 5, ca de obicei. Fac un experiment pentru că am primit mai multe feedback-uri legate de dimensiunea prea mare a newsletterului (well, nu mi-a zis nimeni în față că vorbesc prea mult, dar pe-aproape :)).
Să aveți o săptămână minunată! Și nu uitați: Cărțile Sunt Distractive! 💪
❤️Ana