Poezii pentru copii
De ce să citim poezie? Răspunsul simplu e ”de plăcere”. Răspunsul științific este: pentru că stimulează memoria și concentrarea, încurajează creativitatea, antrenează empatia, îmbunătățește abilitățile de ascultare și înțelegere. Experții în literație au descoperit că, dacă un copil știe pe dinafară 8 poezioare pentru copii când are 4 ani, la 8 ani va citi cu ușurință.
Azi vorbim despre cinci cărți splendide în/de versuri. Înainte să ajungem la ele, o recomandare: dacă vă plac poeziile, vă recomand să fiți cu ochii pe colecția Versocicleta de la Arthur - ”poezii pentru copii de la 2 la 102 ani”. Toate cărțile apărute în această colecție sunt superbe din toate punctele de vedere, o să vedeți câteva și mai jos.
Începem cu cărticele pentru copii foarte mici, cu delicioasa Țac-pac, bum-bum, o poveste cu neastâmpăratele litere ale alfabetului (american) care, precum niște copii energici, se urcă taman într-un… cocotier, de unde sunt scuturați de ”mămici și tătici, unchi și mătușici”. Este o carte cu text foarte puțin, dar foarte muzical, ilustrată simplu și vesel, într-un stil care amintește de niște colaje de pâslă cumva. Foarte potrivită pentru copiii care încep să învețe alfabetul, dar și pentru cei mai micuți care vor să se distreze cu o minipiesă de teatru interpretată de părinți.
Partea cea mai bună: la finalul cărții, un mic sequel de Florin Bican în care și ”ai noștri”, adică diacriticele, ajung în sfârșit la cocotier:
Țac-pac, bum-bum, de Bill Martin Jr. & John Archambault, ilustrații Lois Ehlert, Traducere Florin Bican, editura Cartea Copiilor
Vârsta recomandată de editură: 3-5 ani
Un alt titlu absolut splendid: Cer de-albastru, o carte-obiect-poezie unde versurile și ilustrația (linogravură + acuarelă) se îmbină perfect ca să creeze o experiență de o armonie perfectă. Este o scenă simplă de vară, dar cumva are efectul unei meditații care îți limpezește creierul. Traducerea este o splendoare - din nou o carte care în umila mea opinie sună mai bine în română decât în original (aici un read-aloud cu autoarea ca să vedeți și voi :)).
Cer de-albastru de Dianne White, ilustrații Beth Krommes, traducere Florin Bican, editura Cartea Copiilor. Vârsta recomandată de editură: 2-5 ani.
Tot de la Cartea Copiilor: orice de Julia Donaldson (my forever love este Charlie Ciocolată și cartea lui preferată). Printre noutățile autoarei, o poveste foarte simpatică, tradusă de Florin Bican și ilustrată de Emily Gravett: Copilul Cavernelor, despre bebelușul preistoric care desenează pe pereți aducându-i pe părinți la exasperare, exact ca și bebelușii zilelor noastre :)). Și aici avem versuri scurte, paginate jucăuș, și un pic așa de pericol și aventură, o să vă placă.
ALSO: dacă vă place Emily Gravett și mai găsiți pe undeva Înc-o dată!, puneți mâna pe ea acum! E super simpatică (tot în versuri, dar aș zice că merge după 4-5 ani), iar la final are o surpriză… fizică :)). Un read-aloud aici ca să vedeți despre ce e vorba.
Așaaa! Să trecem și la versuri pentru copii ceva mai mari + la autori români. TREBUIE să aveți în casă Topârceanu. Serios, așa zice legea :)). În caz că vă lipsește, remediați rapid problema achiziționând Soarele furnicilor, o antologie de poezii care o să vă furnizeze și vouă și copiilor infinită plăcere prin toate simțurile: ilustrații minunate pentru văz, muzicalitatea versurilor pentru auz, hârtie de calitate pentru vârfurile degetelor, miros de carte nouă în bibliotecă… Și ne oprim aici, n-o mâncați.
Eu sunt extrem de subiectivă pentru că adoram Topârceanu în copilărie și acum, că l-am redescoperit în ediția asta nouă, mă simt ca și când am regăsit o plăcere uitată.
Soarele furnicilor. Poezii, G. Topârceanu, ilustrații de Ștefan Georgescu, editura Arthur, colecția Versocicleta.
Alte 2 must-buys din Versocicleta: Cu cizmulițe de mălai & Cameleonul Cami pleacă în Tibet, ambele menționate și în newsletterul de anul trecut despre autori români.
Nu ai cum să scrii despre poezii pentru copii în România fără să o menționezi și pe Carmen Tiderle. Btw, știți că a fost tradusă și în engleză? (ceea ce mi se pare extraordinar, având în vedere rimele ei cu atâta joacă și jocuri de cuvinte). Dar știți că tocmai urmează să lanseze o carte de știință pentru copii, în versuri, chiar în weekendul acesta? Mai jos o mostră :D
Cartea pe care v-o propun azi este Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri. Și asta e un volum care pune mintea la contribuție și copiilor, dar și părinților. Nu mă credeți? Citiți următoarea P_EZ_E:
Fibonacci are-un șir,
O pisică, Schrodinger
Ariadna are-un ___,
Iar Discordia un ___.
Adam are-un măr și el,
Aladin are o _____,
Pavlov are un _____,
Eustachio, o trompă.
Polichinelle, un ______
(Care nu e doar al lui),
Dorian Gray, un portret,
Și Pepelea are-un ___.
Și Columb are. Un __!
Iar Procust are un ___,
Piramida e-a lui Maslow,
Teorema, a lui Fermat.
Ahile are-un ______.
Oedip are un _______.
Lămâiul are lămâi.
Ce-are Edison?! Un Beck’s?!
Pandora are o _____,
Briciul e al lui Occam,
Iocan are-o fierărie,
Măgarul e-al lui Buridan.
(Nu e cine știe ce poezie,
Dar s-o facem a fost fun.)
Nu-i așa că v-ați distrat? Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri, Carmen Tiderle, ilustrații de Vali Petridean, Editura Arthur. Vârsta recomandată de editură: 10+ ani (e foarte discutabil de la poezie la poezie, sincer, unele sunt perfect accesibile și pentru 5 ani)
Acolo unde nu mai e trotuar este o colecție de poeme scrise și ilustrate de Shel Silverstein, apărută inițial în 1976. E ca o excursie în mintea autorului - versuri și desene jucăușe, care pendulează între un umor ușor ca norul (am construit o barcă, dar am uitat fundul!) și glume ironice, uneori chiar întunecate. În 1986 cartea a fost interzisă în unele școli din US deoarece ”promovează drogurile, ocultul, sinuciderea, moartea, violență, lipsa de respect pentru adevăr și autoritate și rebeliunea față de părinți”. Ce să spun, asta se întâmplă când adulții iau totul ad litteram :)).
Și încă o recomandare: la Frontiera găsiți 3 titluri superbe de Nina Cassian, ”clasice pentru copii, publicate în ediții minunate - aici o lectură dintr-una dintre ele, filmată chiar la Asteroid în vremurile de mult apuse. Tot în colecția Frontiera de poezie sunt 2 volume scrise și ilustrate de Marina Debattista - poeme super originale și jucăușe, o încântare pentru mari și mici.
În încheiere vă las un video care a luat una din cele mai cunoscute poezii pentru copii din toate timpurile și a făcut-o și mai bună, dacă e posibil așa ceva :). Salvați-l ca să îl vedeți de fiecare dată când aveți nevoie de o rază de soare.
Să aveți un sfârșit de săptămână grozav! Also, din poll-ul de săptămâna trecută a reieșit că un storytime video n-ar fi rău, vedem cum ne organizăm 🤗
#CărțileSuntDistractive! 💪
❤️Ana