Hello you lovely people ❤️
Sper că sunteți bine și reușiți cât de cât să vă mențineți liniștea zilele astea. Mie mi-e ff greu, dar fingers crossed că depășim noi și momentele astea și ne așteaptă mai multă stabilitate și încredere la anul.
Să știți că nu am dispărut de pe fața pământului 0 sunt tot aici în hruba mea unde acumulez cărți noi precum strângea veverița aia din Ice Age ghinde, în ideea să am material pentru newsletter. Well, nu materialul îmi lipsește, ci timpul - sau, nu știu, poate disciplina să-mi pun deoparte o zi pe săptămână în care să mă ocup doar de asta. Dar stați liniștiți, m-am înscris luna asta la o serie de cursuri de planificare și dezvoltare personală care din 2025 mă vor transforma în Cea Mai Productivă Persoană Ever! Îmi voi face my real job de 2x mai repede, voi pune la punct procese și proceduri prin care newsletterul se va scrie singur, o să citesc în timp ce dorm și o să mă duc și la sală zilnic! 💪
Anyways, m-am trezit din hibernare din două motive. În primul rând, am fost re-învestită în funcția mea executivă de Secretar Oficial al lui Moș Crăciun! De pe 1 decembrie, Căsuța Poștală a Moșului a fost instalată la Cărturești Verona, așa că dacă vă doriți să îi scrieți (și să vă și răspundă) acolo trebuie să lăsați scrisorile. Mai multe detalii pe pagina dedicată.
Al doilea motiv este că azi începe Târgul de Carte Gaudeamus, o ocazie excelentă să shop till we drop - și pentru cadouri, dar să fim serioși, mai mult pentru sufletul nostru 😍
Eu am un fel de lovehate relationship cu târgurile de carte, mi se par minunate din toate punctele de vedere, dar aglomerația mă epuizează complet. M-am gândit că poate v-ar folosi o listă de cărți după care să vă uitați pe acolo - unele sunt cărți pe care deja le am și le-am citit și le-aș recumpăra anytime, altele sunt titluri noi pe care și eu abia aștept să le văd.
Sper să vă fie utilă lista asta pe edituri - cu mențiunea că nu este exhaustivă.
Știți seria de cărți Lemnuci? Sunt scrise și desenate de un cuplu de artiști români care vor avea propriul stand la târg. Sunt niște romane fantasy superbe, niște obiecte extrem de frumoase în sine, pe care eu nu le-am citit încă, dar mi-au fost recomandate de mai mulți părinți de copii 10+ ani.
Vineri, la ora 18:00, va avea loc și un eveniment cu autoarea A.G.Saga și ilustratorul A.C.Gardean, în care vom descoperi cum au descoperit lemnucii în nodurile din scândurile de lemn din casa în care locuiesc, cum i-au desenat și le-au dat viață, în cele două volume: Lemnuci și Lemnuci și Lemnuci-Lumea Viselor.
Editura Frontiera a anunțat că va avea 25% reducere la toate titlurile la târg. Eu una am aproape toate titlurile de la Frontiera și cam toate îmi plac foarte mult. Ce aș cumpăra sigur:
Maniunea și Ultima pisică neagră, 12+, două cărți foarte deștepte și foarte plăcut de citit și pentru oameni mari
Cozonăcei cu stafide, 4+, bandă desenată, adorabil.
Ce fac sentimentele când nu le vede nimeni și Viața secretă a sentimentelor (foarte mult îmi place ilustrația, și astea mi se par niște cărți bune pentru oameni mari)
Noutate: Trezirea, Somnorilă! A venit Moș Nicolae (n-am văzut-o încă, dar pare genul acela de poveste clasică,, liniștitoare de sezon)
De asemenea: Iepurele Alexandru și fructele prieteniei, de Ana Barton, ilustrații Iulia Șchiopu. O carte foarte frumoasă fizic :)), eu mi-am cumpărat-o de vreo lună, dar nu am apucat să o și citesc 🤦♀️. [Eveniment: sâmbătă la ora 15:00, sesiune de autografe cu Ana Barton la standul editurii.]
Editura Arthur
Dani G. și castelul celor trei măgăruși de Alex Moldovan, ilustrații de Andrei Măceșanu, 7+ ani. Sigur îl știți pe Alex care e dpmdv printre cei mai funny autori români contemporani. Cartea, din câte am văzut eu din pdf-ul disponibil pe site, pare a fi din categoria mic roman de aventuri, dinamic și probabil cu tot felul de întoarceri de situație, potrivit pentru cititori proaspăt independenți.
O nouă ediție din Aiurea-n tramvai de Adina Rosetti, cu ilustrații de Oana Ispir! ❤️ Lovely! 9+ ani, un fantasy în care cuvintele devin realitate și lumea se întoarce cu susul în jos (ei, imaginați-vă cum ar fi să se întâmple asta fo’ real). Abia aștept să mai apară ceva nou de Adina, dar deocamdată mă voi mulțumi și cu această reeditare într-un format mai mic și mai prietenos.
Din seria Apolodor Explorator Să studiem cu Apolodor furnicile și lumea lor de Florin Bican, ilustrații de Dan Ungureanu, vârsta recomandată 6+ (Editura Arthur)
Clopoțelul fermecat de Ioana Nicolaie, ilustrații de Sidonia Călin, vârsta recomandată 7+ (Editura Arthur) - o poveste de Crăciun
Lara Capibara David Gruev, ilustrații Andreea Chele
Revista Ordinul Povestitorilor #18 (mie îmi place fff mult revista asta scrisă și ilustrată de copii)
Cei cinci faimoși #4: Cei cinci la clubul contrabandiștilor. O serie grozavă de aventuri 10+
Micuțul Nicolas #5: Micuțul Nicolas are niște probleme, René Goscinny, ilustrații Jean-Jacques Sempé, traducere din franceză de Raluca Dincă (recomandarea editurii 12+ dar nu mi-e clar de ce, eu aș zice 10+ mai degrabă)
La Grafic (nu MiniGrafic) seria Peanuts. Ghiduri pentru viață, care par a fi niște ”stocking fillers” super simpatice.
La MiniGrafic îmi place seria BatPig, despre care am remarcat că e un cadou foarte bine primit de băieții de 8-10 ani :))
Also Găinării. Misterul urmei uriașe, bandă desenată de Alexandra Goldillo, autoare română. O poveste distractivă, aventuroasă, fără prea mult text și scrisă în majuscule.
Aventurile lui Zburlici, Mircea Micu, Sandu Florea și Theodora Florea, o poveste în versuri optzecistă, acum transformată în carte prin scanarea paginilor din revistele Almanahul copiilor, Luceafărul copiilor și Carusel.
Editura Paralela 45
Pinocchio, Carlo Collodi, traducere de Cerasela Barbone, ediție ilustrată de Diana Tivu
Morcoveață, Jules Renard, traducere Octavian Soviany, ediție ilustrată de Oana Ispir
Ochiul Lupului, Mathieu Sapin, bandă desenată realizată după romanul Ochi-de-lup de Daniel Pennac, traducere Octavian Soviany
(și dacă tot sunteți acolo, mie mi-au plăcut f mult și Insu-Pu și Bunica din măr de Mira Lobe, ambele 10+)
Editura Frontiera a anunțat că va avea 25% reducere la toate titlurile la târg. Eu una am aproape toate titlurile de la Frontiera și cam toate îmi plac foarte mult. Ce aș cumpăra sigur:
Maniunea și Ultima pisică neagră, 12+, două cărți foarte deștepte și foarte plăcut de citit și pentru oameni mari
Cozonăcei cu stafide, 4+, bandă desenată, adorabil.
Ce fac sentimentele când nu le vede nimeni și Viața secretă a sentimentelor (foarte mult îmi place ilustrația, și astea mi se par niște cărți bune pentru oameni mari)
Noutate: Trezirea, Somnorilă! A venit Moș Nicolae (n-am văzut-o încă, dar pare genul acela de poveste clasică liniștitoare de sezon)
De asemenea: Iepurele Alexandru și fructele prieteniei, de Ana Barton, ilustrații Iulia Șchiopu. O carte foarte frumoasă fizic :)), eu mi-am cumpărat-o de vreo lună, dar nu am apucat să o și citesc 🤦♀️. [Eveniment: sâmbătă la ora 15:00, sesiune de autografe cu Ana Barton la standul editurii.]
Editura Trei / PandoraM / Panda
Timpul Posibilităților (11+) de Ana Dragomir, ilustrații Sidonia Călin. Este a patra carte a Anei Dragomir, o autoare care are doar 17 ani, o carte foarte frumoasă (fizic :)) pe care abia aștept să o și citesc.
Fantomele colorate de la Pippendorf de Mauri Kunnas, o carte de Halloween. Mie îmi place foarte mult Mauri Kunnas, este un autor jucăuș și inventiv și ador ilustrațiile lui, chiar dacă sunt foarte încărcate și detaliate, mi se par pline de viață ca desenele animate. 5+ ani, judecând după celelalte titluri de el.
Editura pentru Artă și Literatură are o colecție numită miniViolet, în care a apărut și Oranjeria Alexandrei Niculescu, finalistă la prima ediție Cărturino. (Dacă nu o aveți, mie mi-a plăcut, e o lectură 12+ imho, un fantasy delicat care pentru mine a avut un vibe de ”Spuma zilelor”). Nu am citit alte titluri din colecție, dar sigur aș căuta standul ca să le văd cu ochii mei ❤️
Mi-au atras atenția Libeluliada de Cleopatra Lorințiu și Povestea Jemimei Puddle-Duck, de Beatrix Potter.
La editura DPH, o poveste de iarnă în versuri, foarte cozy - Șoricelul Fursec și un prieten minunat de Simona Epure, ilustrații Lavinia Trifan (3+ ani)
O noutate de Carmen Tiderle, Homarul Homer, ilustrații David Petridean. Direct pe to-buy list, ca toate cărțile lui Carmen. Atenție, căutați-o la standul editurii Cartex, nu la Arthur cum v-ați obișnuit cu cele mai recente titluri ale ei! Lansare miercuri, 4 decembrie, ora 18:00.
De la Editura Corint, abia aștept să văd
Poveste de Crăciun, clasica lui Dickens ilustrată de Diana Tivu
Seria Motanul Oscar și genialii săi prieteni, care deocamdată conține poveștile lui Traian Vuia și Petrache Poenaru
Earhart. Zborul îndrăzneț al unei șoricuțe în jurul lumii, care pare a fi cea mai consistentă carte din seria Torben Kuhlmann (toate sunt foarte frumoase).
Am mai citit de curând și Casa Winterborne. Răzbunare și curaj (10+) care mi s-a părut chiar un ”page turner”, a fost foarte captivantă.
Cartea Copiilor iar e o editură de la care practic orice carte poate fi cumpărată cu ochii închiși, că sigur e o alegere bună. Ce aș cumpăra eu
orice de Arnold Lobel, despre care am mai scris (preferata mea e Fabule)
Aventură în Antarctica este superbă, must-have, 8+ ani
Charlie Ciocolată și cartea lui preferată de Julia Donaldson, ilustrații Axel Scheffler, traducere Florin Bican. (Toate Julia Donaldson de la Cartea Copiilor sunt geniale. Dar asta este cea mai deșteaptă și amuzantă, după mine, e o poveste circulară care te aduce de unde a început, cu multe detalii de descoperit în ilustrații, e superbă. Mie ca adult îmi place ff mult.)
Noutate de sezon: Cizmarul și spiridușii, o repovestire ilustrată de Jim Lamarche după Frații Grimm. Splendidă. 4+ ani.
La Editura Vremea, colecția Mic, Dar Șic: orice carte de Kestutis Kasparavicius (inclusiv, dar fără să ne limităm la, titlul de sezon Crăciun! Crăciun!). Preferata mea e Viață de câine, în care un câine face schimb de vieți cu stăpânul lui, foarte amuzantă și insightful.
De la Portocala Albastră, ador:
Eu Tarzan, tu Neaclaus! de Marie-Aude Murail, ilustrații Michel Gay, traducere de Patricia Rădulescu. Genul de carte la care râzi zgomotos, 7+ ani
Poveștile cu Lupul de Nisip de Asa Lind, 6+ ani - despre… magia banală a vieții de zi cu zi.
Scrisoarea de la Moș Crăciun - ador! Mai ales că sunt și eu în businessul ăsta cu scrisori, he, he :D. 3+ ani
Promoroacă, un mic basm-roman de iarnă cu spiriduși, 9+
Tot aici găsiți seria Eric Carle în română, cărți complet cartonate perfecte pentru 1-3 ani. (Altă variantă excelentă pentru vârsta asta este seria Povești din Pădurea de stejar de la Cartea Copiilor - care totuși au mai mult text și n-aș zice că sunt fix pentru bebeluși.)
Editura Polirom
Trilogia Anisia de Cosmin Perța, un fantasy 8+ foarte imersiv și care are dpmdv și marele avantaj că sunt cărți relativ scurte, adică în jur de 100 de pagini, nu sunt intimidante deloc.
Miraculoasa viață uitată a lui Iris Cartier, câștigătoarea celui mai bun roman pentru copii al anului trecut la Cărturino, un must-have. O carte minunată, mie mi-a plăcut enorm, tot fantasy, 10+ aș zice, super captivantă.
Humanitas Junior
Bunicul de ciocolată de Narine Abgarian, de care am mai vorbit. 8+ ani.
Regele Ugu. Arătarea din spațiu - a treia carte din seria Regele Ugu (care de fapt nu e chiar rege, wink-wink) de Adam Stower, pe care abia o așteptam! O lectură delicioasă pentru 7+ ani, foarte distractivă și aventuroasă.
Frații Mesteacăn și cei 7 vampiri care nu aveau decât o singură pereche de chiloți, Augustin Cupșa, ilustrații Andreea Dobreci. Este o carte în cinci capitole, bogat ilustrată, cu mult dialog, ușor de citit și infiltrată cu referințe din viața reală. Și din cartea anterioară pentru copii a lui AC, deși sunt două povești complet independente. Ah, da, și amuzantă! super pretabilă la citit cu voce tare.
Uimitoarea călătorie a spiridușului Scorțișoară de Andreea Răsuceanu, ilustrații Anca Smărăndache, noutate de sezon.
Nu uitați să treceți și pe la standul Cartier, unde în colecția Codobelc o să găsiți, alături de alte bijuterii, și un nou titlu de Ionela Hădârcă, câștigătoarea Cărturino la categoria povești ilustrate anul trecut: Descântece de bune maniere, ilustrată de Veronica Neacșu. (Cartea câștigătoare a fost Anunțuri hazlii pentru adulți și copii, ilustrată de Irina Dobrescu.)
Un alt stand care merită vizitat cu atenție este cel al editurii Sofiami. Eu am o singură carte de la ei deocamdată, Misterul din orașul găinilor, care îmi place foaaarte mult! E un mic policier pentru 3+ ani, plin de suspans și foarte frumos ilustrat de Albert Arrayás, care semnează și textul.
Din păcate, nu am găsit în lista de expozanți editura Povestela Ofir, care are mai multe titluri remarcabile și tocmai a anunțat o carte ce pare superbă, Lordul Ler și bradul de Crăciun de Robert Barry, traducere de Florin Bican, 3+ ani.
Cadou: puteți descărca programul evenimentelor pentru copii, în format PDF, aici. Sper să vă ajute, pentru că pentru mine e mereu o mare bătaie de cap ori să parcurg programul general cu toate evenimentele și să le filtrez vizual pe cele pentru copii, ori să trec prin toate paginile editurilor și să încerc să rețin orele și zilele.
Cam atât pentru azi. Sper să vă bucurați de târg și să vă faceți toate poftele literare, fără regrete :)). Dacă găsiți vreo noutate superfrumoasă care mi-a scăpat, lăsați un comentariu sau un mesaj! Să aveți o lună decembrie magică și scrieți-i Moșului 😁
Și nu uitați: #CărțileSuntDistractive ! 💫
cu drag,
❤️Ana