Saluuut! și bine v-am regăsit 🤗
Ce mai faceți voi? Eu am avut o săptămână super plină și mai ales un weekend fantastic la The Power of Storytelling, o conferință de care îmi era foarte dor. (Foarte DOR, get it? :)).
Speaker la PoS a fost și Ruxandra / 4 fără 15, probabil cea mai cunoscută booktuberă din Ro. Ruxandra a vorbit despre convingerea ei că merită să discutăm despre cărți și să share the love pe tema asta. Ce să spun, mi-a plăcut, m-a validat, am simțit că-mi fac datoria față de societate :)).
(Also un alt lucru fff drăguț este că m-am întâlnit și cu câțiva din voi, asta mi-a plăcut și mai mult 🤗).
Vestea săptămânii în mica și colorata lume a cărților pentru copii din România: acum câteva zile a fost publicată lista de finaliste Cărturino! 😍 (Abia așteptam.) Câteva la care mă așteptam, câteva despre care am scris deja aici în newsletter, câteva pe care nu le-am citit încă 😲 - dar având în vedere că gala de premiere este prin mai-iunie, mai avem un pic de timp pentru lectură și pronosticuri.
Găsiți lista integral pe blogul Cărturești, împreună cu detalii despre juriu și cele două premii - Cartea ilustrată a anului și Cartea de literatură pentru copii a anului.
Pentru azi am ales câteva titluri de non-fiction, care se întâmplă să fie și mini-serii. Nu știu despre voi, dar la noi în familie fetele sunt amatoare de povești, băieții de informații (valabil la orice vârstă 😉). Însă cărțile acestea, pe lângă că sunt informative, sunt și frumoase 😍 și pline de mici povești și detalii care transformă știința în poveste. (Adică o apropie de noi și o fac să fie interesantă și ușor de reținut!)
💫 Văd, nu văd, întrevăd & Tare, încetișor, în șoaptă
Sunt 2 cărți care au câștigat în 2018 premiul Bologna Ragazzi pentru nonficțiune. Bologna Ragazzi Awards - BRAW - sunt premii decernate celor mai bune, mai inovative cărți ilustrate din lume. Cred că e suficient să vedeți coperta ca să vă dați seama că sunt… deosebite. Au ca subiect simțurile - văzul, respectiv auzul - pe care le explorează din multiple perspective, fără a avea neapărat o ordine, o structură fixă a ”lecțiilor”, ca o enciclopedie.
Lectura urmează pur și simpu curiozitatea autorului (și a cititorului) în mod aleator, de la o întrebare la alta - cum funcționează ochiul? când avem nevoie de ochelari? de ce înțelegem simboluri fără cuvinte? câinii văd lumea ca noi? putem citi fără să vedem? dar comunica fără să vorbim?
Dincolo de informații, cărțile sunt splendide vizual și cumva inspiraționale, au un spirit de curiozitate copilăroasă care e contagios pentru un adult. La finalul fiecăreia veți găsi câte o listă de lucruri care merită văzute sau ascultate - printre care primul desen animat, Fantasmagorie de Emile Cohl (1908) sau reconstituirea sunetului de la Big Bang (care este FOARTE diferit de ceea ce mă așteptam eu :))
”Art and science are two our main interests. We always wanted to create a project which would be a synthesis of art and science, a fusion of emotional and rational perception of the world… The idea of a book about human senses is pretty simple and yet it gives a very bright territory for visual and verbal experiment.”
Văd, nu văd, întrevăd & Tare, încetișor, în șoaptă
Romana Romanyshyn & Andriy Lesiv
Traducere din limba engleză de Iulia Tudorie
Editura Arthur / Vlad și Cartea cu Genius
💫 Albinele & Arborii, enciclopedii gigantice
Când editura Frontiera spune că aceste cărți sunt gigantice, e cazul să luați informația în serios! (dimensiuni pe carte: 37 × 27,2 cm și aproape 1kg) Sunt 2 volume splendide, încărcate de informație, cu grafică superbă și pline de detalii pe care nu le știați.
Sunt extrem de interesante și pentru adulți și niște obiecte splendide în sine, iar pachetul care le cuprinde pe amândouă mi se pare super avantajos.
Albinele a fost publicată în peste 30 de limbi și onorată cu distincții ca Cea mai frumoasă carte din Polonia (2015), White Ravens (2016) sau Premiul German pentru Literatură de Tineret pentru cea mai bună carte de nonficțiune (2017). Autorul, Piotr Socha, este grafic designer, ilustrator de carte, unul dintre cei mai cunoscuți caricaturiști polonezi - și fiu de apicultor :) (aha!)
Arborii este și ea o carte premiată, scrisă în colaborare cu Wojciech Grajkowski, doctor în biologie și autor de manuale școlare.
Albinele, Piotr Socha
Arborii, Piotr Socha & Wojciech Grajkowski
Traducere din limba poloneză de Ioana Diaconu-Mureșan
Editura Frontiera
💫 Seria Adam Kay pentru copii
Și acum ajungem la lucrul meu preferat, și anume umorul! Adam Kay este o persoană foarte interesantă: în timp ce era student la medicină a început să facă stand-up comedy prin cluburi și și-a format o trupă numită Amateur Transplants. A devenit apoi medic și a profesat ca obstetrician-ginecolog, dar după o operație mai complicată, care l-a afectat emoțional foarte mult, s-a retras din această profesie. Însă cunoștințele sale medicale sunt puse la bun folos în…. cărți!
Volumele lui pentru copii sunt colecții de lucruri adevărate, surprinzătoare și amuzante despre corpul uman și despre istoria medicinei și a umanității, distractive și pentru adulți. Și, dacă e vreun lucru care va convinge și ne-cititorii să încerce o carte, sunt glumele dezgustătoare 🤷♀️ (again, orice glumă cu pârțuri și posterioare e perfect acceptabilă până în 12 ani dpmdv :)) Și chiar funcționează!
Toate volumele sunt ilustrate de Henry Paker, de asemenea stand-up comedian la bază :D.
Anatomia lui Kay. Un ghid complet (și total dezgustător) al corpului uman / KAY’S ANATOMY: A Complete (And Completely Disgusting) Guide To Human Body
Minunata medicină a lui Kay. O istorie dezgustătoare și înfiorătoare a corpului uman / KAY’S MARVELOUS MEDICINE: A Gross and Gruesome History of the Human Body
Creierele geniale ale lui Kay / KAY’S BRILLIANT BRAINS
Incredibilele invenții ale lui Kay. Un ghid fascinant și fantastic de amuzant al invențiilor care au schimbat lumea (și al unora pur și simplu inutile) / KAY’S INCREDIBLE INVENTIONS: A Fascinating and Fantastically Funny Guide to the Inventions That Changed The World (and Some That Definitely Didn’t)
Traducere din limba engleză: Florin Tudose
Editura Publica
Cam atât pentru azi. Săptămâna viitoare ar trebui să avem storytime live, însă cum eu o să fiu pe drumuri și sâmbătă și duminică dimineață pentru un eveniment în familie, nu prea am cum să îl țin. Dar nu e nimic, și aprilie este o ocazie! Pe data viitoare și nu uitați: Cărțile sunt distractive!
❤️Ana