Bologna 2025: Prima mea aventură la cel mai mare târg de carte pentru copii din lume
M-am extenuat, dar a meritat :)))
Hello you lovely people! Mulțumesc că ați deschis newsletterul ăsta după scurta absență. Începusem să scriu acum o săptămână, dar life happened și uite că ajung să trimit mai târziu ediția asta specială, dedicată Târgului de carte pentru copii de la Bologna! 😍
Sincer, nu credeam că o să (mai) ajung vreodată acolo, după o încercare eșuată acum câțiva ani. Dar în ianuarie, când am avut eu un mare push de ”hai să tratăm newsletterul cu seriozitate” am zis că, fie ce-o fi, trebuie să mă duc și eu măcar o dată în viață să văd care e faza cu acest eveniment despre care în fiecare primăvară vuiește toată industria.
Ffwd 3 luni și iată-mă marți pe la prânz, orbecăind prin zona Fiere di Bologna (imaginați-vă un fel de Romexpo MULT mai mare) în căutarea intrării corecte. 25 de minute mai târziu... wow! Baie de mulțime, cărți, ilustrații, evenimente, artiști, editori și așa mai departe.
În prima zi, nu exagerez dacă vă spun că am fost pur și simplu pierdută :)). Eu sunt o persoană care se orientează mult mai bine la fața locului decât în abstract pe site (well, sincer ar fi ajutat și să fi citit site-ul mai bine înainte, dar să trecem peste asta), așa că mi-a luat o zi întreagă să înțeleg cam ce se întâmplă pe acolo, de la zero.
Spre deosebire de târgurile noastre de pe aici, care sunt foarte mult pentru cititorul final, Bologna e un târg de industrie, B2B. Deși este ENORM (1500 de expozanți din 90 de țări anul acesta), oportunitățile de shopping sunt puține. (Spre liniștirea partenerului meu, care m-a întrebat foarte îngrijorat la telefon dacă mi-am luat bagaj de cală pentru retur :))
La fiera del libro per ragazzi este probabil cel mai important eveniment profesional din lume dedicat publicațiilor și industriilor multimedia pentru copii. Este un loc unde editori, agenți literari, ilustratori, autori și profesioniști din toată lumea se întâlnesc ca să discute drepturi de autor, să descopere talente noi, să vorbească despre povești și ilustrație și mai ales să celebreze literatura pentru copii. Adică să acorde o mare serie de premii!
Probabil cel mai important este BRAW / BolognaRagazzi Award, unul din cele mai prestigioase premii pentru cărțile ilustrate din lume. Este un premiu care recunoaște excelența în ilustrație, inovație și abilitatea de a captiva cei mai tineri cititori (și în același timp o trambulină de promovare pentru câștigători).
Anul acesta a fost un număr record de entries: 3858 de titluri au solicitat atenția juriului (mă întreb sincer cum s-au descurcat). 100 dintre finaliști au fost și expuși la târg la BRAW Amazing Bookshelf (și am avut și noi un titlu românesc acolo - Cui i-e frică de Scufița Roșie, de Georgiana Chițac).
Thought of and produced for the younger audiences’ intelligence, curiosity and thirst for knowledge, picture books are increasingly becoming cultural products of great interest to every audience, not just children. There are works of extraordinary finesse and surprising inventiveness, many are debut works and new comics with very different styles.
Premiul se decernează pe 5 categorii + o categorie specială tematică. Anul acesta, categoria suplimentară a fost Sustenabilitate.
Puteți admira câștigătorii și argumentele juriului aici și vă recomand să citiți descrierile integrale de la fiecare premiu, pentru că așa înțelegem mai bine și care sunt criteriile importante în aprecierea unei cărți pentru copii 😍
Ce mi-a atras mie atenția a fost Dalla Finestra, câștigătoarea premiului New Horizons (un premiu opțional, adică juriul poate alege să îl decerneze sau nu, destinat unei cărți cu adevărat inovative). Dalla Finestra este o carte-joc tactilă, în Braille și italiană, care ”deschide privirea spre tot ce ne înconjoară”. Este o mică splendoare, însă judecând după prețul ei cred că este mai degrabă un obiect de artă ce implică multă muncă manuală și mă îndoiesc că este / va fi vreodată produsă într-un tiraj real.
Ahh, și dacă vă întrebați cum arăta expoziția The BRAW Amazing Bookshelf în viața reală, cam așa era:
Alte premii interesante de prin târg:
💫 BOP – Bologna Prize for the Best Children's Publisher of the Year. Un juriu format chiar din editori alege editurile care au dat dovadă de creativitate, inovație și calitatea portofoliului. Pentru Europa, acesta a fost anul editurii italiene Fatatrac.
💫 BolognaRagazzi CrossMedia Award, aflat la a cincea ediție, celebrează proiectele editoriale care își extind universul narativ în mediul digital. Are 2 categorii - CrossMedia Projects, unde a câștigat o carte coreeană numită Star Papa, și Digital Reading Experience, unde a câștigat Yoto.
Dacă nu știți Yoto, e un device genial - un mic player care citește povești, bazat pe niște cartoline. Nu are ecrane, nu are microfoane, nu are acces la internet (cred), e doar un radio de povești extem de simpatic, cred că the next best thing după cititul de către părinți. (Și dacă nu mă înșel, chiar se pot înregistra și povești citite de părinți pe cartoline customizabile.)
Daaar! Și mai interesant este că la această categorie, Digital Reading, a primit mențiune specială un proiect realizat de DCB, o organizație creată în jurul comunității românilor din Berlin.
Mihail Sebastian și tinerii cu sufletul de crin este un webcomic inspirat de Jurnalul lui Sebastian. Vi-l recomand din suflet, pe un ecran mare și cu boxe bune, pentru o experiență imersivă completă, (și) soundtrack-ul este extraordinar.
A visually striking digital graphic novel that brings Holocaust history to younger generations with raw honesty and emotional depth. Through the experience of the writer, playwright, and journalist Mihail Sebastian, it offers a powerful reflection on radicalization, intolerance, and the devastating impact of fascism in Romania during WWII. With a carefully crafted narrative, the project transforms painful history into an engaging and vital educational tool. Its simple yet impactful web interface and bold black-and-white visuals ensure that its message resonates, making it an unforgettable and necessary cultural reckoning in a world increasingly intolerant of shades of grey.
Juriul, despre Mihail Sebastian și tinerii cu sufletul de crin, mențiune specială la Bologna CrossMedia Awards - Digital Reading Experience
💫 Premio Strega Ragazze e Ragazzi - premiul pentru literatura italiană pentru copii și tineri. (Un Cărturino italienesc, dar ei îl au din 2016. Nicio grijă, recuperăm noi :))
💫 International Award for Illustration Bologna Children’s Book Fair - Fundación SM - un premiu dedicat ilustratorilor tineri, sub 35 de ani. Câștigătorul primește o bursă de 15,000 eur ca să poată termina și publica o carte ilustrată până la finalul anului următor.
În 2024, bursa a fost oferită brazilianului Henrique Moreira, care a prezentat anul acesta ”rezultatul muncii” - La danza del cielo y la tierra.
Câștigătoarea de anul acesta este ucraineanca Maria Haiduk, care nu are decât 17 ani! (e cea mai tânâră câștigătoare a acestui premiu din istorie). Conform tradiției, la anul va avea o expoziție personală în cadrul târgului.
💫 Bologna Portfolio Award și grantul Ars in Fabula - alte două premii dedicate ilustrației
💫 Premio Carla Poesio - pentru cele mai bune teze de cercetare pe domeniul literaturii pentru copii (aplicabil doar la universitățile italiene)
💫 In Altre Parole - premiul pentru traducere (pe temă dată)
💫 Bologna Licensing Award - cele mai bune proiecte de licențe comerciale pentru copii

Tot în cadrul târgului se decernează și prestigiosul Astrid Lindgren Memorial Award. Acest premiu este prestigios nu numai prin nume și prin faptul că onorează scriitori, ilustratori și povestitori (oameni sau organizații) care tratează cu profunzime literatura celor mici. Dar și prin faptul că valorează 450,000 eur! Da, în fiecare an din 2002 încoace guvernul suedez oferă 450,000 eur unui nume care a reușit să se distingă în aria poveștilor pentru copii și tineri. Primul laureat a fost Maurice Sendak, așa că vă dați seama că e vorba de o companie foarte selectă. Pe ceilalți îi puteți vedea aici.
Cu ce am rămas eu după Bologna
💫 Literatura este o industrie - și asta e un lucru bun. Industrie înseamnă bani, și realitatea e că literatura, ca orice alt lucru, are nevoie de bani ca să se întâmple.
💫 Poveștile nu înseamnă doar cărți tipărite, iar ilustrația și storytelling-ul merită și alte medii și vor evolua oricum
💫 It takes a village to raise a child, și este nevoie de o echipă (mare) pentru ca o poveste să ajungă în forma ei cea mai bună la cititor
💫 Este omenește imposibil să vezi tot ce e de văzut și să mergi la toate evenimentele la care ai vrea să mergi. Oricât te-ai pregăti cu informațiile de pe site, harta nu e teritoriul 🤷♀️
💫E frumos în aprilie la Bologna, mă mai duc :))
Șiii…. cel mai drăguț lucru care s-a întâmplat exact în ziua în care ajunsesem, fix la standul României: întâlnire de gradul 3 cu Mădălina! ❤️ Dacă ați vizitat Asteroidul fizic de pe vremuri sigur o știți pe Mădălina, prim-librarul nostru (care btw acum este project manager Cărturino! nu mai pot de mândrie! 😍)
Ce nu știți este că noi aveam la începutul lui 2020 bilet la Bologna să venim împreună la târg, apoi a venit pandemia și s-a anulat totul. Dar uite, 5 ani mai târziu, Universul tot ne-a adus aici împreună 🤗
Acestea fiind zise, am încheiat raportul bolognez 2025. Sper că ați simțit măcar puțin atmosfera supervibrantă & superinspirațională de acolo (deși, recunosc, și cam obositoare). La următoarea ediție revenim la oile, ăăă, recomandările noastre, că avem o grămaaaaadă de recuperat.
Până atunci, nu uitați: cărțile sunt distractive! 💫
❤️Ana