6 întrebări pe care să ți le pui când evaluezi o carte pentru copii
Și lista video a finalistelor Cărturino
Olá! salutări din Portocalia! (unde mă aflu fără musca Gina și pisicuța Vadú, din păcate). Zilele astea iar sunt departe de biblioteca mea :(. On the bright side, aproape de unele din cele mai frumoase librării din lume 😍
Știați că în Portugalia există, din 2017, un ”Plano Nacional de Leitura”? Se numește LER+ (Să citim mai mult) și este o inițativă interministerială pe 10 ani care își propune, pe scurt, să formeze cititori. Să creeze și să implementeze strategii de dezvoltare a literației și obiceiurilor de lectură în rândul populației. Deoarece ”cititorii competenți vor fi cetățeni mai critici și autonomi, contribuind la o cultură a exigenței civice și democratice”. Fix cetățenii pe care și-i dorește orice țară, nu? 😉
Stați liniștiți, că avem și noi Ziua Lecturii, suntem pe calea cea bună :)). Also, avem și Premiile Cărturino! ❤️ (V-am zăpăcit poate cu asta, dar mi se pare cel mai bun lucru care s-a întâmplat în literatura pentru copii din RO, de la fondarea asociației De Basm încoace.)
Acum o lună, juriul a decis lista finaliștilor - 10 titluri pentru ”Cea mai bună carte ilustrată pentru copii a anului” și tot atâtea pentru ”Cea mai bună carte de literatură pentru copii a anului”. (Lista completă aici.)
Ca un cititor cuminte ce sunt, eu m-am dus repede la Cărturești și mi le-am cumpărat pe (aproape) toate. Am pe YouTube un film în care trec prin ele, îl puteți vedea aici. (Note to self, ar trebui poate să nu mai filmez la 10 noaptea după zile foarte lungi de lucru la „real job”, dar facem ce putem cu resursele pe care le avem la dispoziție, ăsta e noul meu principiu :))
Despre altceva voiam să vorbesc însă. Nu știu câți dintre voi au avut curiozitatea să citească și regulamentul și criteriile premiilor, pentru că mie astea mi se par partea cea mai valoroasă din inițiativa Cărturino. Partea în care putem învăța, pe listă clară de criterii, cum să apreciem o carte pentru copii.
Ce înseamnă o carte bună? Cititorii adulți probabil că au un răspuns la asta. Mie de exemplu îmi place când o carte:
1) este bine scrisă - textul curge închegat, îi lipsesc platitudinile, folosește un vocabular variat, ”sună” bine
2) îmi pune mintea la contribuție, adică subiectul nu e atât de simplu încât să nu fiu obligată să fac niciun efort de procesare. Pentru mine, cititul trebuie să fie activ, altfel mă plictisește. Pe de altă parte, să nu fie nici atât de complicată încât să mă doară capul încercând să o descifrez, că până la urmă vreau să citesc cu plăcere, nu să simt că mi-am trimis neuronii la sală
3) mă face ori să simt ceva puternic, ori să învăț ceva - să-mi schimb sau să-mi lărgesc perspectiva asupra subiectului. Da, toate criteriile se aplică și la ficțiune și la non-ficțiune.
Evident că nu m-am născut cu ele, dacă mă întrebai acum 30 de ani ce înseamnă o carte bună, sigur n-aș fi știut să răspund. Și atunci vine problema: dacă un copil n-are criteriile încă pentru ce înseamnă o carte bună, cum îl ajut să și le descopere?
Și aici intervine juriul premiilor Cărturino, care cu mare generozitate a descris în regulament exact la ce ar trebui să ne uităm cu toții atunci când alegem o carte pentru cineva care trebuie să-și dezvolte ”sistemul de filtrare”.
Iată cele 6 întrebări pe care o să mi le pun eu de acum încolo, de fiecare dată când mă uit la o carte:
💥 Cărți ilustrate (cărți accesibile copiilor mai mici)
Textul e deștept? Adică e jucăuș, original, aduce surpriză cititorului și prezintă diverse straturi de înțelegere, pe măsură ce este (re)citit?
Sună cursiv? Limbajul și dialogurile sunt naturale?
Ilustrația este artistică, îmbogățește povestea? Aduce un nivel suplimentar de detalii și înțelegere, exprimă sau sintetizează grafic idei care complementează textul?
Ne bagă învățăminte pe gât sau ne lasă să tragem propriile concluzii?
E frumoasă? Culorile sunt intense, e tipărită pe hârtie bună, e legată frumos? (Deși aici recunosc că eu nu cred că toate cărțile ar trebui să fie hardcover. I love paperbacks, e mult mai ușor să le cari după tine :))
Ne arată și ALTCEVA? Personaje cu background-uri culturale diferite, povești diverse, lumi pe care nu le întâlnim în viața de zi cu zi?
💥 Cărți de literatură (cărți pentru copii mai mari)
Povestea e interesantă și relevantă pentru copiii din ziua de azi? Își pot recunoaște propriile probleme în provocările personajelor?
Textul e cursiv, plăcut de citit, cu o structură clară și ușor de urmărit? Are un progres narativ?
Limbajul este bogat, divers, lipsit de platitudini? Stilul de povestire este captivant?
Personajele sunt suficient de complexe și bine construite încât să poată construi o relație cu cititorul?
Cartea ne scutește de stereotipuri și clișee? Ne arată și ALTCEVA - ca origine și background personaje, spațiu de desfășurare, acțiuni și decizii ale personajelor?
Coperta e frumoasă? (Ador o carte cu coperta frumoasă :))
Acestea fiind zise, sper că v-am ajutat să vă structurați și voi o mică listă de întrebări pe care să vi le puneți când cumpărați o carte. Sau când o citiți :) - ca să vă dați seama de ce vă place (sau nu 😁)
Să aveți o primăvară minunată!
#CărțileSuntDistractive
❤️Ana