#4 Căsuța Poștală a lui Moș Crăciun se întoarce!
+ Câte o carte de un autor român pentru fiecare vârstă
Bine ai venit, decembrie! ❄️😍
În ediția asta de newsletter avem așa:
niște chit-chat despre ce mai fac eu (dacă nu vă interesează, skip prima secțiune)
recomandări de cărți de scriitori români, pentru că a fost 1 Decembrie și pentru că literatura română contemporană pentru copii este GROZAVĂ!
și marele reveal - unde o să fie plasată Căsuța Poștală a lui Moș Crăciun anul acesta. Dacă nu mai rezistați de curiozitate, scroll până la final 😊
Zilele astea am bifat câteva ”first times” - am mâncat fruct de cactus direct din cactus (mi-am scos țepi din degete toată ziua după aia, dar a meritat), am văzut în realitate capibara, furnicar, suricate și orci (la Loro Parque, paradisul copiilor), am văzut mai mulți palmieri decât pot duce (știați că există peste 2500 de specii de palmier în lume?!). Inclusiv palmierul Raphia regalis care prezintă cele mai mari frunze din regnul vegetal - pot depăși 25m! Fun facts pe care le-am învățat la Palmetum, o grădină botanică splendidă amenajată peste... un deal de gunoaie 😮
Also, e pentru prima oară când decembrie mă prinde într-un loc cald - sunt 24 de grade și lumea se pregătește de Navidad.
Sunt super super recunoscătoare pentru această vacanță ❤️ happythankyoumoreplease - pe de altă parte, Crăciunul pentru mine înseamnă frig și zăpadă, mi-e imposibil să intru în Christmas Spirit când sunt îmbrăcată în tricou. Deci abia aștept să mă întorc acasă la sărbătoarea mea preferată! 🎄 (Also, călătoriile sunt grozave, dar toate cărțile mele pentru copii sunt la București, ceea ce face scrisul unui newsletter nepregătit dinainte cam complicat :))
A fost 1 decembrie, deci, ca toată lumea, am pregătit o listă de cărți scrise de autori români contemporani - un titlu pentru fiecare vârstă. Mi-a fost extrem de greu să aleg pentru că, din fericire, literatura pentru copii din RO e bogată și jucăușă. Dacă vreți să fiți la curent cu tot ce se întâmplă în zona asta, urmăriți De Basm, Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți din România, care desfășoară o serie de proiecte pentru a face poveștile scrise de români mai cunoscute (printre copii și nu numai). Eu sunt o mare fană De Basm, mi se pare fantastic câtă energie, bucurie și entuziasm fierb acolo, precum ingredientele magice din cazanul vrăjitoarelor 😍
Și acum să trecem la subiect! Ma jos o listă subiectivă și cât se poate de neexhaustivă de propuneri pe vârste, toate citite și iubite de mine 😍
1 AN. Seria Apolodor Educator de la Arthur (recomandat, este adevărat, pentru 2+ ani). Recunosc că nu știu nicio carte de un autor român pentru bebeluși, așa că asta a fost cea mai apropiată variantă pe care am găsit-o.
2 ANI. Cu cizmulițe de mălai, Constanța Buzea, un volum de versuri muzicale care sună ca un stol vesel de vrăbuiuțe, te bucuri de el la absolut orice vârstă.
3 ANI. Geografie cu Ratonul Pălărie de la Katartis este o carte în versuri în care ratonul vizitează țara în lung și în lat. Nu mă omor după text, versurile sunt simpluțe, dar ilustrația este minunată - a fost pictată integral de Daniela Olaru în guașă, pe hârtie, iar intervenția digitală asupra desenelor e aproape inexistentă.
4 ANI. La Portocala Albastră a apărut o bandă desenată pentru copii mici - ”Oac și Tac” de Amandine Bănescu. Oac este un broscoi, Tac este un melc (ador numele), sunt prieteni, dar își fac tot felul de mici farse simpatice. Cartea are dialoguri simple, foarte ”jucabile” pe voci - și, bonus points, e scrisă doar cu majuscule, deci va putea fi folosită și la momentul în care devoratorul de povești o să vrea să citească singur.
5 ANI. Cameleonul Cami pleacă în Tibet este o poveste în versuri despre un cameleon care s-a săturat de grădiniță așa că decide să emigreze în... Tibet, alături de micii lui colegi a căror îndrăzneală le depășește cu mult cunoșințele despre lume. O carte amuzantă pentru copii (și părinți) cu spirit de aventură.
6 ANI. Cărțile Marinei Debattista de la Frontiera - versuri jucăușe cu jocuri de cuvinte neașteptate, pe care copiii le vor prinde imediat ca pe niște jucării din aer. Potrivite pentru copiii înclinați spre fantezie - dacă aveți un copil mai degrabă pasionat de științe și lucruri concrete, poate nu e cea mai bună opțiune.
7 ANI. Bandă desenată: Vacanța lui Nor de Ileana și Maria Surducan, o poveste de vară în care un băiețel este dus cu de-a sila la bunici, unde are parte de aventura vieții lui. Textul și desenele au multe nuanțe, ca să aflați cât de complexă este construcția de bandă desenată pentru copii puteți asculta și această discuție pe care am avut-o cu autoarele.
8 ANI. Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri, Carmen Tiderle - versuri super amuzante și obraznice în cel mai bun sens al cuvântului. O să râdeți în hohote împreună cu copiii.
9 ANI. Un puști genial și un porc cu papion, un roman grafic foarte amuzant care-i poate convinge să citească și pe cei care nu prea au acest hobby (încă!)
10 ANI. Povestiri de citit pe sub bancă, Alex Moldovan, o colecție funny de trăznăi care, ce să vezi, li se întâmplă doar elevilor dintr-o clasă a VI-a care nu se omoară deloc după școală.
11 ANI. Ficțiune istorică din categoria celor care ne fac oameni mai buni și mai empatici. Inelul cu cap de cal, o poveste ilustrată despre istoria romilor în care realitatea, istoria obiectivă, se împletește cu perspectiva subiectivă a copiilor-personaje.
12 ANI. Fantasy super imersiv, vrăjitoare și portaluri magice? Adina Rosetti și Cronicile Domnișoarei Poimâine. (Care eu sper din suflet că într-o bună zi va fi transformată în film, este fantastică - pun intended :))) - trilogia asta)
Și am ajuns și la vestea pe care o așteptam cu toții:
Secretariatul Moșului se redeschide pe 6 decembrie!
De pe 6 decembrie până pe 24, Căsuța Poștală a Moșului vă așteaptă la... Cărturești Carusel - cea mai frumoasă librărie din România și one of the coolest bookstores in the world! 😍 Da, și eu sunt la fel de entuziasmată ca voi, elfii s-au descurcat grozav! 💪
Ca în fiecare an, Moșul citește și răspunde la toate scrisorile lăsate în această cutie poștală magică (serios!), așa că nu uitați să vă scrieți pe scrisoare adresa completă. (Inclusiv codul poștal. Credeți-mă, elfii au o listă neagră cu toți copiii care nu-și trec codul poștal pe plic, nu vreți să fiți pe ea :))
Căsuța va fi disponibilă de miercuri, 6 decembrie - așa că puteți începe deja să pregătiți scrisorile! 💌
Cam atât deocamdată (note to self - următoarele ediții trebuie să fie mai scurte!) Să aveți o săptămână plină de povești! Și nu uitați, #CărțileSuntDistractive :D
Ana