Kalispera, you lovely people! 🤗 Vă salut din ceea ce nu mai este vacanță, mai degrabă un fel de remote work spontan - pentru că am ajuns într-un loc de unde nu îmi mai doresc să plec pentru moment. De întors sigur o să mă întorc acasă, pentru că mi-am lăsat copiii* acolo. Altfel, nu garantez că mă mai vedea Bucureștiul până-n septembrie.
Acum 2 săptămâni am avut un nou giveaway, de data asta cu o selecție pentru cititori începători. Câștigătoarea extrasă de ChatGPT este Andra Prejbeanu! 👏 felicitări, Andra, dacă vezi acest mesaj scrie-mi ca să vedem unde îți trimit pachețelul 🤗
Săptămâna asta, inspirată fiind de context, m-am întrebat oare ce cărți de mitologie pentru copii avem noi la dispoziție? Cu focus pe mitologia greacă, pentru că e preferata mea de când eram mică 😍
Este o ediție de newsletter atipică în sensul că e bazată doar pe research online, nu și pe interacțiune directă cu titlurile (de obicei cam tot ce e în newsletter măcar am avut în mână, dacă nu am și cumpărat). Dar hai să vedem ce descoperim împreună!
💫 Mituri și legende din Grecia Antică
Poveștile fascinante ale mitologiei grecești prind viață în narațiunea captivantă și ilustrațiile memorabile ale soților d’Aulaire. O carte clasică, la fel de valoroasă și de îndrăgită precum Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru (aici m-au avut), gata să inspire noi generații de cititori.
"I doubt I would have grown up to be the writer and artist I became had I not fallen in love with D’Aulaire’s Book of Greek Myths at the age of seven."
R. J. Palacio, author of Wonder.
Ingri (originară din Norvegia) și Edgar Parin d’Aulaire (din Elveția) au fost un cuplu legendar de autori-ilustratori. Deși și-au început carierele de artiști în Europa, în 1929 cei doi au emigrat în Statele Unite, unde o bibliotecară i-a încurajat să intre în lumea poveștilor ilustrate.
Împreună au creat 27 de cărți pentru copii, majoritatea bazate pe istorie, povești reale sau basme. Pentru ilustrații au lucrat la început în tehnica litografiei pe piatră - în care o singură ilustrație cu doar 4 culori avea nevoie de 4 plăci de calcar, fiecare cântărind până la 90 de kilograme 😳
Cuplul d’Aulaire a primit în 1940 medalia Caldecott pentru cartea biografică Abraham Lincoln, iar în 1970 le-a fost decernată Regina Medal pentru contribuția lor la literatura pentru copii.
Cartea, deși pare un pic intimidantă după copertă, în interior este o splendoare, iar poveștile sunt împărțite în capitole relativ scurte (din câte am putut judeca după cuprins) și minunat ilustrate, mai ales acele full-pages imersive. Este și ea un volum impresionant (format mare 22x31cm, 208 pagini), însă sunt sigură că legendele sunt atât de captivante, încât dimensiunile nu vor fi o problemă 😍. Nu știu cum am ratat-o la Bookfest :/ dar cum mă întorc acasă o să ajungă și în biblioteca mea 💪
Puteți răsfoi un fragment aici.
Mituri și legende din Grecia Antică / D’Aulaire’s Book of Greek Myths, 1962
Ingri și Edgar Parin d’Aulaire
Traducere din limba engleză de Constantin Dumitru-Palcus
Editura Paralela 45
💫 Mitologie. Povești nemuritoare despre zei și eroi
Edith Hamilton a fost o profesoară americană și una din cele mai cunoscute specialiste în antichitate din secolul XX. A fost directoare de școală timp de 26 de ani, iar la pensie a devenit… scriitoare. Pasionată de Grecia și Roma antică, a reușit prin eseurile ei să traducă poveștile și învățămintele antice într-un limbaj modern, cald și foarte apropiat de cititori - motiv pentru care mulți o consideră ”cea mai mare popularizatoare a antichității” a secolului trecut. (Când zic trecut, mă refer la secolul în care ne-am născut cam toți de pe aici 🤦♀️).
Cartea ei cea mai cunoscută este chiar Mitologie, adică aceasta, și a fost publicată când autoarea avea 74 de ani! Este un volum de referință, cu dimensiuni pe măsură (aproape 400 de pagini dar un format ceva mai mic, mai prietenos cu bagajele de vacanță :)).

Citez mai jos din descrierea editurii, pentru că n-am reușit să găsesc un PDF cu interiorul:
Pe lângă miturile propriu-zise, autoarea ne oferă informații despre modul de formare al acestora, dar și despre scriitorii antici care le-au conturat. Miturile reînvie o lume tânără, în care rațiunea nu punea nicio frână imaginației, în care realul și irealul se împleteau armonios. […] 10 planșe splendide, adevărate opera de artă, se întrepătrund cu textul, conturând astfel un volum magistral.
Cartea cuprinde șapte părți:
1. Zeii, creația și primii eroi
2. Povești de dragoste și aventură
3. Marii eroi dinaintea războiului troian
4. Eroii războiului troian
5. Marile familii din mitologie
6. Mituri mai puțin cunoscute
7. Mitologia nordică

Mai jos un film care prezintă o ediție aniversară a cărții. Cea în limba română este broșată, cu copertă flexibilă, dar mă aștept ca interiorul să fie asemănător.
Mitologie. Povești nemuritoare despre zei și eroi / Mythology : Timeless Tales of Gods and Heroes, 1942
De Edith Hamilton, ilustrații de John Tierney
Traducere din limba engleză de Török József Sándor
Editura All
💫 Mituri și legende din Olimp
În această lucrare veți întâlni zei atotputernici, monștri cumpliți și eroi și eroine care nu știu ce este frica! (Sau dimpotrivă, care sunt foarte curajoși - adică simt frică și totuși acționează 😉 - o diferență subtilă, însă care merită explicată de la vârste mici, zic eu.) Este un volum impresionant ca dimensiuni - un format mare de 21 x 30 cm, 306 pagini, hardcover, hârtie groasă de lux, cum spune editura.
Pe scurt, nu chiar o carte de cărat la plajă. Însă e un volum frumos ilustrat, care repovestește legendele în capitole digerabile de lungime medie, numai bune de citit înainte de culcare (cu un descântec anti vise rele, că legendele la bază nu sunt povești cu zâne și baghete magice, dacă înțelegeți ce vreau să spun). Puteți răsfoi un fragment online aici. La final veți găsi și un ghid al miturilor și mai multe detalii despre istoria Greciei.
Mituri și legende din Olimp / The Usborne Book of Greek Myths, 2010
Text: Anna Milbourne, Louie Stowell
Ilustrații: Elena Temporin, Petra Brown, Simona Bursi
Traducere din limba engleză de Roland Schenn
Editura Corint Junior
💫 Legende din mitologia nordică
Bonus: știu că am spus că vorbim doar despre legende grecești, dar mi-a atras atenția și această cărticică (diminutiv acordat prin comparație cu celelalte, n-are decât 80 de pagini) introductivă despre miturile nordice, foarte frumos ilustrată de Isabella Mazzanti și accesibilă și pentru copii ceva mai mici. O găsiți la editura Univers Enciclopedic și sper că este la fel de frumoasă și în realitate 😍
Acestea fiind zise, am încălecat pe un unicorn și am terminat și cu ediția de azi! Ne revedem curând cu alte povești minunate. Până atunci, nu uitați: cărțile sunt distractive!
❤️Ana
Hei! Postarea asta a venit la fix — chiar căutam cărți despre mitologie pentru fetița mea! Iar vestea că am câștigat e și mai grozavă! Mulțumesc din suflet!