3 cărți care te fac să crezi în magie [9-12 ani]
De la povești cu urși la teatru contemporan pentru copii
Bunăăă și bun venit la o ediție scurtă și dulce (sper :)), destinată copiilor de peste 9 ani cu mușchi de citit mai dezvoltați 🤗. Azi intrăm direct în subiect, dar nu înainte de a vă aminti că, dacă nu ați fost la storytime azi dimineață și vreți să desoperiți o poveste minunată de o autoare/ilustratoare considerată o inovatoare a genului, puteți urmări Storytime-ul Wanda Gag -Absolut Nimic înregistrat până mâine seară.
Și acum, să trecem la cele 3 titluri pentru azi.
💫 Vestita invazie a urșilor în Sicilia, Dino Buzzati
Dino Buzzati (1906-1972) a fost romancier, autor de proză scurtă, pictor, poet și jurnalist pentru Corriere della Sera. Aceasta este singura lui carte pentru copii, și ca să fiu sinceră nu sunt sigură că e vorba de o carte pentru copii, deși e ilustrată chiar de autor. Spun asta pentru că e o poveste fără vârstă dpmdv, la fel de enjoyable fie că ai 8 ani (recomandarea editurii) sau mult peste.
Pe scurt, e vorba de vestita invazie (imaginară) a urșilor în Sicilia, în vremuri atât de îndepărtate încât și locurile și amintirile s-au pierdut până la noi. Ursul Leonte și poporul lui, împinși de foame (dar și de dorința regelui de a-și regăsi fiul pierdut) coboară în oraș. Ajung să se amestece printre oameni și să devină într-o măsură ca ei - cu bune, dar mai ales cu rele…
Este o fabulă magică, surpinzătoare, scrisă într-o alternanță proză / versuri (într-o proporție de 80/20, aș spune), oarecum sângeroasă pe alocuri, dar s-a mai văzut vreodată invazie fără victime? O carte cu aventură, neprevăzut, victorii, vrăji și speranțe împlinite - dar și surprize urâte, trădări, monștri și bătălii pierdute. În final, o meditație despre autenticitate care te lasă cu o întrebare: cum să rămâi mereu cine ești, cea mai bună versiune a ta, indiferent de contextul în care te plasează viața?
Vă las mai jos un scurt fragment audio. Și dacă vă place și n-ați citit Dino Buzzati pentru oameni mari, nu ezitați să încercați :D. Este printre autorii mei preferați, cel puțin pe proză scurtă.
Vestita invazie a urșilor în Sicilia / La famosa invasione degli orsi in Sicilia, 1945
Text & ilustrații: Dino Buzzati
Traducere din limba italiană de Corina Anton
Editura Polirom, colecția Junior
💫 4 piese cu susul în jos. Antologie de teatru contemporan pentru copii
Vouă vă place să citiți teatru? Mie da! Iar asta este o mică bucurie de carte, pe care sunt super fericită că am descoperit-o complet întâmplator ❤️
E un volum care adună 4 piese dezvoltate și puse în scenă în cadrul proiectului MINIREACTOR la Cluj. Însă cartea nu e doar o antologie de texte pentru copii, ci și un fel de… manual-suport care poate funcționa ca o lecție excelentă de literatură și dramaturgie pentru părinții lor, începând de la introducere.
Avem 4 piese al căror text dramatic este scris de Ana Cucu-Popescu, ”după idei aruncate alandala de Delia Gavlițchi” - un match creativ made in heaven, după cum se pare :). Fiecare piesă este precedată însă de o analiză critică destul de complexă, un ”ce-a vrut să spună autorul” și de ce a spus așa cum a spus. Analiză ce conține și întrebări critice pentru copii și părinți pe care le putem folosi ca să ne punem mintea la contribuție să înțelegem textul. Și, parafrazând Beatles, ”to know something is to love something”: personal cred foarte mult în acest principiu așa că vă recomand să nu săriți nicio pagină. Piesele sunt foarte distractive în ele însele (chiar dacă, spoiler alert, una din ele este o piesă fără cuvinte!). Dar, alături de ghidajul atent și detaliat din analizele critice, devin o adevărată plăcere.
Recomandarea de vârstă este aproximativă pentru cartea asta, cel puțin una din piese este destinată copiilor 4+. O puteți folosi ca să creați teatru acasă :D - sunt în carte idei pentru punerea în scenă în familie, cu păpuși, jucării etc.
4 piese cu susul în jos. Antologie de teatru contemporan pentru copii, 2023
Text: Ana Cucu-Popescu, după idei de Delia Gavlițchi
Ilustrații: Maria Brudașcă
Introducere: Mihaela Michailov
Analiză critică: Raluca Sas-Marinescu
Coordonator volum: Delia Gavlițchi
Editura: Signatura
💫 Cinci copii și un spiriduș, E. Nesbit
Ați auzit de conceptul de free range parenting? 😁 Ei bine, cartea asta este free range parenting manifestat la extrem, și de-aia nici nu poți s-o lași din mână. Pe scurt, este povestea a cinci frați care se mută din Londra - cea plictisitoare și plină de borduri gri - la țară! 😍 Unde aventura se desfășoară în fața ochilor lor, precum un covor verde-iarbă plin de flori și comori ascunse.
După ce au explorat cu de-amănuntul grădinile și împrejurimile casei, copiii au fost prinși și spălați ca să fie pregătiți pentru ceai și și-au dat seama clar și fără urmă de îndoială că o să fie fericiți la Casa cea Albă. Crezuseră asta încă din primul moment, dar când descoperiseră spatele casei acoperit de iasomie doldora de flori albe, care miroseau ca o sticlă din cel mai scump parfum dăruit vreodată la o aniversare; când văzuseră pajiștea verde și netedă, cu totul altfel față de iarba cafenie care creștea în grădinile din Camden Town; când descoperiseră grajdul cu pod deasupra în care mai rămăsese niște fân vechi, atunci fuseseră aproape siguri; și când Robert descoperise leagănul rupt din care căzuse și se alesese cu un cucui cât un ou, iar Cyril își prinsese degetul în ușa unei barăci care părea o cușcă pentru iepuri, dacă se întâmplă să ai iepuri, atunci chiar nu mai avuseseră nicio îndoială.
Cei cinci copii sunt lăsați să exploreze lumea de dimineața până seara, fără supravegherea vreunui adult, iar în prima zi în sat descoperă, într-o carieră abandonată, un Psammead sau un Spiriduș-de-nisip ce are puterea să le îndeplinească în fiecare zi câte o dorință. Dar atenție! Când ești copil îți ies dorințele pe gură cum ai respira, iar primul lucru pe care îl aude spiridușul imediat după cuvintele magice ”Mi-aș dori să…” devine realitate.
În acest fel, devin atât de frumoși încât propria lor bonă nu-i mai recunoaște și îi dă afară din casă (noroc că dorințele nu durează decât până la apus!). Le cresc aripi să zboare, dar pe înserat se trezesc cu aripile dispărute, prizonieri pe cupola unei biserici. Devin putred de bogați - dar bogăția lor e formată doar din monede de aur ieșite din circulație pe care nu le acceptă nimeni. Locuința lor se transformă în castel, dar ghinion, este un castel asediat. Ce să mai, un șir de întâmplări (ne)fericite, dar mereu pline de aventură și de acel spirit de ”magia există!” care e întotdeaun prezent în copilăriile fericite, indiferent cât de improbabilă ar fi situația.
Este o fantezie foarte captivantă, împărțită pe capitole și ilustrată cu căldură de Dan Ungureanu. Este potrivită pentru lectura independentă, dar super pretabilă și pentru citit, capitol cu capitol, copiilor mai micuți, 5+ ani aș zice. O să râdeți și voi împreună cu ei, iar apoi vă garantez că o să fiți mult mai atenți și specifici înainte să spuneți ”Mi-aș dori…”
Cinci copii și un spiriduș / Five Children and It, 1902
E. Nesbit (Edith, în caz că erați curioși. Considerată creatoarea literaturii fantastice pentru copii, o JK Rowling de acum o sută de ani)
Ilustrații de Dan Ungureanu
Traducere din engleză de Iulia Arsintescu
Editura Arthur
Acestea au fost titlurile pentru azi. Sper că ați găsit ceva care să vă stârnească un pic de curiozitate de cititor. Mai multe titluri pentru 9-12 ani puteți descoperi aici, în arhivă.
Ne ”revedem” weekendul viitor, și până atunci nu uitați: Cărțile sunt distractive! 😍
❤️Ana