#3 Autoarea nordică a cărei arhivă a devenit patrimoniu UNESCO
Astrid Lindgren și literatura cu respect pentru copii
Există un lucru care distinge, din punctul meu de vedere, cărțile bune pentru copii de cărțile... mai puțin bune, să spunem. Nu, nu este vorba de ”învățăminte”, de limbaj, de ilustrație - deși toate acestea contează, dar sunt cumva subordonate acelui Lucru Principal: respectul pentru cititor.
Poate e ciudat să vorbești de respect când „cititorul” uneori încă e la nivelul la care îi curge salivă pe pagini, eu cred că principiul funcționează pentru orice vârstă. O carte care respectă cititorul te lasă să-ți tragi propriile concluzii, nu-ți indică negru pe alb ce e bine și ce e rău (în opinia ei), nu prezintă personaje plate (și ne dăm seama de asta chiar când personajul n-are mai mult de 10 replici în poveste), nu se teme de întuneric (metaforic vorbind 😊 - adică are curaj să exploreze și subiecte dificile, până la marginea la care cititorul le poate suporta), nu folosește un vocabular simplist ca să fie „ușor de înțeles”. Pe scurt, o carte scrisă cu respect consideră că are un cititor deștept și îi pune mintea la contribuție 😊.
Acestea fiind zise, azi m-am gândit să vorbim puțin despre una din autoarele cele mai curajoase, inteligente și jucăușe din literatura pentru copii: Astrid Lindgren! ❤️ Cine n-a auzit de ea? (dacă ați ridicat mâna, probabil încă sunteți în etapa baby cu lecturile, stați liniștiți, în 3 ani vine :)).
Născută pe 14 noiembrie 1907 în Suedia, Astrid Anna Emilia Lindgren este a patra cea mai tradusă scriitoare pentru copii din toate timpurile. A fost o femeie cu o viață complicată (la 19 ani l-a născut pe primul ei copil, dintr-o relație clandestină, copil pe care a fost obligată să-l dea în grijă unei alte familii în primii 3 ani), un spirit liber care nu și-a pierdut niciodată copilăria interioară și un om care, dincolo de a fi scriitor, s-a implicat intens în viața civică și nu s-a temut să-și exprime puternic opiniile politice.
“You keep all the ages you’ve been within you. Sometimes one pops up, sometimes another.”
Astrid Lindgren
Zece lucruri pe care nu le știați despre Astrid Lindgren
→ Prima carte de povești Pippi Șosețica a fost inițial refuzată de editura Albert Bonnier. A fost cumpărată însă ulterior de un editor mic, Rabén & Sjögren, care a publicat cartea în 1945 și, printr-o campanie intensă de marketing, a transformat-o într-un succes major. (De unde învățăm că marketingul a fost întotdeauna esențial, indiferent cât de bun este produsul :D)
→ Numele complet al lui Pippi Șosețica, menționat în poveștile originale în daneză, este Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump (Långstrump însemnând literalmente ”ciorapi lungi”)
→ Astrid Lindgren a fost și o activistă binecunoscută pentru drepturile copiilor. Discursul ei din 1978, Niciodată violență!, a jucat un rol esențial în constituirea violenței împotriva copiilor ca delict în Suedia.
→ Astrid are și ea asteroidul ei -Asteroid 3204 Lindgren, descoperit în 1978 de un astronom rus.
→ În Stockholm există muzeul Junibacken a cărui atracție principală este The Story Train, o călătorie cu trenul prin cărțile și personajele lui Astrid Lindgren. (În același muzeu puteți face o tură și prin Valea Moominilor :D). The Story Train a fost ultimul mare proiect creativ la care a lucrat Astrid în ultima parte a vieții.
→ Un alt subiect pentru care Astrid a luptat toată viața este protecția animalelor. ”Min ko vill ha roligt” (”Vaca mea vrea să se distreze”) este o colecție de eseuri despre drepturile animalelor, scrise alături de Kristina Forslund. Activismul lor a dus la adopția unei noi legi în privința tratamentului animalelor în Suedia: Lex Lindgren, introdusă exact în ziua în care scriitoarea aniversa 80 de ani.
→ numele personajului Madicken (care apare în mai multe cărți) a fost preluat de la porecla lui Anne-Marie Fries, cea mai bună prietenă scriitoarei. Astrid și Anne-Marie s-au cunoscut la 7 ani, iar prietenia lor a durat 77, până la moartea lui Madicken.
→ din 2015, portretul lui Astrid Lindgren este reprezentat pe bancnota suedeză de 20 de coroane. Alături de portret apare și următorul text: ”Vreau să scriu pentru cititori care produc miracole. Doar copiii produc miracole atunci când citesc. De asta copiii au nevoie de cărți.”
→ există și specia de trandafir Astrid Lindgren, un cultivar obținut în Danemarca, parte din grupa Floribunda (dacă sunteți fani de trandafiri). Trandafirul Astrid Lindgren e roz stins, cu miros discret, foarte rezistent la iernile reci.
→ Astrid Lindgren a început să doneze din arhiva proprie de scrisori, articole, manuscrise etc către Biblioteca Națională a Suediei încă din timpul vieții, pentru că nu mai avea pur și simplu spațiu de depozitare pentru documente. La ora actuală, arhiva ei măsoară peste 140m de rafturi și face parte din UNESCO Memory of the World.
În total, Astrid Lindgren ne-a lăsat 34 de romane și 41 de povești ilustrate, dintre care o parte au fost traduse și în limba română
Cărți de Astrid Lindgren pentru 4-6 ani
La Cartea Copiilor au apărut multe din poveștile pentru segmentul de vârstă grădiniță, le găsiți aici.
Dintre acestea, cea mai nouă este apariția de sezon ”Vulpoiul și tomtele” (nu știți ce e tomtele? asta pentru că nu locuiți în Scandinavia, pe acolo fiecare familie are unul în casă :D). Personal am avut mereu o slăbiciune pentru Lotta, încă de când a învățat să meargă pe bicicletă :D, dar recomand absolut toate cărțile de Astrid Lindgren pentru toți copiii. Și nu ezitați să citiți povești cu Pippi și băieților! Cine nu se recunoaște, măcar aspirațional, într-un copil independent și ingenios, gata să cucerească lumea de unul singur?
Cărți de Astrid Lindgren pentru cititori independenți (9+ ani)
La editura Arthur au apărut mai multe mici romane în capitole, pentru copii un pic mai mari.
Aici chiar am o preferată, „Ronia, fată de tâlhar”, o poveste senzațională plină de aventură și suspans, natură, prietenie - și foarte feministă! 😍
Ca sidenote, această carte i-a adus autoarei cel mai neobișnuit din cele peste 100 de premii pe care le-a primit la viața ei: Premiul Cultural al Alăptării ‘Amningshjälpens’ care i-a fost acordat pentru următoarea frază din ”Ronia”: ”Ea (Lovis) a luat copilul din brațele lui și și l-a pus la sân, iar acesta s-a oprit din plâns” (traducere aproximativă, că n-am cartea cu mine acum).
Cea mai recentă apariție de la Arthur este ”Frații Inimă de Leu”, una din cele mai populare, dar și mai controversate - cărți ale lui Lindgren. Este considerată cea mai politică și mai întunecată dintre cărțile ei, însă a fost atât de populară în Suedia, încât autoarea a publicat o scrisoare deschisă adresată tuturor copiilor care îi cereau să dezvăluie ce s-a întâmplat cu personajele după final. Am văzut-o la Gaudeamus, dar nu am reușit să o găsesc încă pe site-ul editurii.
Acestea fiind zise, mulțumesc că ați citit până aici! 🤗 Sper că v-am deschis interesul pentru Astrid și cărțile ei. Cu un ochi atent și deschidere la subtext, veți descoperi că sunt mult mai mult decât simple povestioare. Vă încurajez să le citiți ”critic” alături de copii și să (vă) puneți întrebări despre motivațiile și psihologia personajelor (da, chiar și cu poveștile pentru copii mici!).
Să aveți un weekend plin de inspirație! Și nu uitați, #CărțileSuntDistractive 😁
Ana