Hello you lovely people! ❤️
Bine ați venit la a doua ediție a acestui play-in-progress 🤗
Cartea săptămânii trecute, ”Haiku Siberian” cu autograf, a plecat în Belgia ❤️
Mulțumesc din suflet tuturor celor care mi-au răspuns la prima ediție de newsletter! 💞 Înseamnă enorm pentru mine gândurile voastre bune! Am primit așa de multe reply-uri, it was like a warm fuzzy blanket :)). Am încercat să răspund tuturor, sper că nu am ratat pe nimeni 😊
Azi avem așa: 2 cărți despre emoții + un autor român pe care vi-l recomand. (Sincer, încă nu mi-e clar cât de lung ar trebui să fie newsletterul ăsta. Îmi dau seama că sunt o grămadă de lucruri pe care aș vrea să vi le spun, dar nici măcar eu nu mai am răbdare să citesc texte foarte lungi online. Video era mai ușor :))
Săptămâna asta au început înscrierile pentru Premiile Cărturino dedicate cărților pentru copii! Excitement, adventure! Cărturino este un proiect Cărturești (evident :D) care își propune să aprindă un reflector maaare care să lumineze lumea scriitorilor și ilustratorilor români de cărți pentru copii. Care sunt din ce în ce mai mulți, din ce în ce mai curajoși, din ce în ce mai puternici și care au un rol esențial în formarea cititorilor încă de mici.
👏 Extra motiv de mândrie aici - printre inițiatorii premiilor și în juriu este și Mădălina, fosta mea colegă de la Asteroid, pe care o puteți găsi acum în librărie la Cărturești Carusel. Scroll până la finalul newsletterului ca să citiți un scurt interviu cu ea despre Cărturino! ❤️
Există un milion de cărți despre emoții și sentimente pentru copii, care suspectez eu că sunt în mare parte și pentru părinții lor, că abia de la generația mea încolo am început să vorbim despre aceste subiecte. Pentru săptămâna asta am ales două foarte diferite, dar care ultimately fac același lucru: ne ajută să ne înțelegem mai bine.
”Ce fac sentimentele când nu le vede nimeni” este o carte-poezie abia publicată la Frontiera. Spre deosebire de (aproape) toate cărțile pe această temă, nu este un manual despre cum să ne înțelegem emoțiile și ce să facem cu ele, ci mai degrabă o serie de snapshots ale, hmm, comportamentelor asociate 😊. E o carte cu mult spațiu alb, cu ilustrații simple și foarte expresive, la fel de ușor de înțeles de un copil de 4 ani sau un tată de 44 (am testat :)). Mi se pare splendidă tocmai pentru că într-un fel e foarte senzorială, când citești ”Bucuria țopăie pe trambulină” deja ai senzația bucuriei în stomac, de asta spun că e o carte- poezie, tocmai pentru că ”sare” cuvintele și te duce direct în feeling. Dpmdv e o carte fără vârstă care poate să rămână liniștită în bibliotecă și după ce copiii au depășit 4-6 ani (cam aici aș plasa cartea ca segment de cititori).
Am primit cartea cadou de la Frontiera, dar aș fi cumpărat-o oricum, pentru că e chiar minunată ❤️. Evaluare subiectivă: 5 asteroizi! 💪
”Ce fac sentimentele când nu le vede nimeni” de Tina Oziewicz (text) și Aleksandra Zając (ilustrație), Editura Frontiera 2023, traducere din poloneză de Ioana Diaconu-Mureșan.
Tot în zona de emoții, dar la sectorul ”tactici aplicabile pentru copii mai mari” se află și ”Totul despre anxietate”. Sincer, în mod normal nu aș fi cumpărat-o pentru că nu mă omor după cărțile-manual 🤷♀️. Dar am primit-o, așa că a trebuit să o citesc și.... drumroll... mi-a plăcut! 😮 (poate pentru că m-a prins într-o perioadă în care eu însămi aveam niște anxiety issues)
Este o carte pe înțelesul copiilor de 8+ ani care explică nu numai fiziologia anxietății, dar oferă și niște unelte practice (respirație, sport etc.) pentru gestionarea ei. Mi-a plăcut că:
✓ atinge multe puncte care sunt foarte stresante pentru copii, într-o etapă în care mulți dintre ei nu înțeleg exact stresul: presiunea grupului, presiunea notelor de la școală, felul în care arată, comparația cu ceilalți șamd.
✓ oferă 1) o validare că e NORMAL să simți anxietate în aceste contexte și 2) niște tehnici concrete care te pot ajuta. (Tehnici care funcționează la orice vârstă!)
Cred că e o carte de dezvoltare personală / autocunoaștere bună pentru un copil de gimnaziu. Și pentru adulți, mai ales dacă suntem părinți - merită să ne reamintim cum era când ni se bloca de tot creierul la ora de chimie, efectiv nu reușeam să înțelegem absolut nimic și nu dormeam noaptea de frica tezei de mâine. (… sau poate eram doar eu? :)))
Evaluare subiectivă: 3 asteroizi pentru că nici ilustrația, nici designul paginilor nu mi se par grozave. Dar conținutul e direct, comprehensiv și util.
”Totul despre anxietate” de Carrie Lewis (text) & Sophia Touliatou (ilustrație), traducere din engleză de Ruxandra Comșa, Editura Curtea Veche 2022.
----
Autor român al săptămânii: Alexandru N. Stermin
Sandu Stermin are cel mai tare job din lume: este explorator! 🗺️ Well, în lumea reală este profesor la Babeș‑Bolyai, e licențiat în biologie și teologie, a absolvit un masterat în filozofie și un program de formare în psihoterapie pozitivă. Dar, pe lângă toate astea e omul care - în cuvintele lui - a explorat cele mai mari mlaștini, a cercetat cele mai de nepătruns jungle, a văzut păsări-dragon și a găsit lighioane cu trei ochi. ”Cum am devenit vrăjitor” este o serie de povești de prin diverse colțuri ascunse ale lumii, despre minunile vieții descoperite în fiecare expediție. Este recomandată 7+ de editură, dar eu aș zice mai degrabă 9+. Textul, deși cu multe poze din călătorii, este destul de compact și uneori științific. S-ar putea să fiu subiectivă, pentru că eu am adorat mereu cărțile despre exploratori, dar mi se pare că nimic nu îți deschide mai mult curiozitatea pentru lumea mare și pentru lucruri diferite decât aventurile văzute prin ochii celor care chiar le-au trăit
”Cum am devenit vrăjitor. Din carnetul unui explorator”, Alexandru N. Stermin, Humanitas Junior 2023
”Mai presus de toate, îți trebuie curiozitate ca să cauți necunoscutul și cunoștințe ca să-ți antrenezi mintea să vadă și să înțeleagă lumea din jur.” Alexandru N. Stermin
3 întrebări cu Mădălina Oprescu (librar, Cărturești)
Membru al echipei premiilor Cărturino
🙋🏼♀️ De unde a venit ideea premiilor?
Simplul fapt că ele nu existau până acum a declanșat totul. Erau elefantul din cameră. Idee nu este una nouă, se discuta în industrie despre asta de ceva ani, cu atât mai mult în ultima vreme când editurile au început să prindă curaj și să publice opere originale valoroase, și aici mă refer atât la conținut, cât și la felul în care este îngrijită cartea per ansamblu. E o piață în creștere și cu potențial, care trebuie apreciată și încurajată ca să evolueze și să producă cât mai multe cărți de calitate, care, sperăm noi, la un moment dat vor deveni cărți de referință.
”Eu cred că premiile acestea o să ne facă mai puternici și mai curajoși. Și poate un pic mai optimiști.”
🙋🏼♀️ Ce impact crezi/speri că o să aibă premiile Cărturino?
Eu sunt idealistă de fel, chiar dacă nu prea recunosc asta. Sper într-o țară în care acest gen de literatură sa fie apreciat de cât mai mulți oameni, iar cărțile premiate să ajungă un reper care să depășească bula noastră și să contribuie la formarea generațiilor viitoare de cititori. Industria de carte la noi este mică și puternic influențată de toți factorii socio-economici și politici ai momentului. Drept urmare, orice schimbare, fie ea de bun augur sau nu, dar și orice proiect precum Cărturino, au un impact enorm asupra pieței de carte. Suntem fragili, mai ales în perioade de criză, cum e acum, dar eu cred că premiile acestea o să ne facă mai puternici și mai curajoși. Și poate un pic mai optimiști.
🙋🏼♀️ De ce ați exclus cărțile de non-ficțiune?
Hold your horses, acesta este abia începutul. Nu excludem ca la următoarele ediții să adăugăm categorii noi, dar fiind primul an, fiind și pentru noi ceva nou, o luăm treptat. Știm că există atâtea nevoi neîmplinite, pentru că premiile acestea “se cereau” făcute demult. Suntem conștienți de importanța lor și de responsabilitatea noastră față de cititori și oamenii din industrie. De asemenea, această primă ediție este o oportunitate de învățare, lucru care se întâmplă deja natural, prin reacțiile pe care le primim, feedback, idei, întrebări ca asta, a ta :)). Suntem atenți la toate și ne facem notițe.
Mai jos, previously unreleased footage cu momentul EXACT în care Mădă a trimis în Univers steluța care a aprins premiile Cărturino:
------
Mulțumesc că ați citit până aici! În final, o nouă întrebare. Vine 1 decembrie, așa că pregătesc o ediție dedicată în întregime autorilor români și am nevoie de ajutor. Care este autorul vostru român preferat pentru copii - și de ce? 😁 Nu vă sfiiți să-i întrebați și pe membrii fără buletin ai familiei! Părerile lor contează foarte mult 🤗
Să aveți un weekend fun și o săptămână fantastică! Și nu uitați: #CărțileSuntDistractive! 💪
Ce bucurie acest newsletter si cat de util :) Ca de obicei, minunat si minunata Ana. In mica noastra familie cu o toddlerita de 3 ani si, Cristina Andone cu Dar Motan si Victoria Patrascu cu multe dar mai ales Ziua in care a fugit somnul, sunt mega preferate. Loc 3 mega meritat Mihaela Coșescu cu Povestea unui Polonic. Cred ca au in comun si ca sunt carti ceva mai senine, fiecare fraza nu este o teorie morala cum simt aceasta tendinta la unii autori români, mai ales unii influencing. Si da, pare ca exista o preferinta pentru lucruri versificate sau cu rima mai libera, s-ar putea sa fie a parintelui care citeste :)