Interviu cu Corina Anton, autoarea ”Divina Comedie povestită pentru copii”

Ați citit Divina Comedie? Nu, nu originala, ci repovestirea pentru copii de Corina Anton, proaspăt apărută la Humanitas Junior. Dacă da, o să vă placă foarte mult acest interviu cu autoarea, realizat de Catinca Bărbulescu (11 ani) – absolventă (de azi) a programului nostru #CreștemLibrari! Dacă nu, sigur o s-o adăugați pe lista de lecturi chiar acum – și heiii o găsiți atât la noi în librărie, cât și în shop-ul online.

• Ce vrei ca oamenii să știe despre tine în două fraze?

Îmi place să citesc, să mă plimb pe străzile orașelor vechi, să râd și să mă joc cu cuvintele. Și îmi plac oamenii care îndrăgesc aceleași lucruri.

• Ce meserie ai?

Oficial, sunt profesoară de literatură italiană, traducătoare și scriu cărți despre alte cărți. Neoficial, am meseria de cititor!

• Cum ți-a venit ideea să scrii ,, Dante Divina Comedia” în varianta pentru copii?

Ideea i-a venit directoarei editurii Humanitas, doamna Lidia Bodea, pentru că anul acesta se împlinesc 700 de ani de la moartea lui Dante. Doamna Bodea a prezentat-o doamnei profesor Smaranda Bratu Elian, care mi-a propus mie să scriu această carte.

• Ți-a fost greu sa scrii cartea?

Nu mi-a fost greu s-o scriu, pentru că pe de o parte de mulți ani îl predau pe Dante studenților și știu cam cum ar trebui ghidat cititorul Divinei comedii. Pe de altă parte, ideea m-a entuziasmat și mi-a făcut o mare plăcere să scriu această cărticică.

• Crezi că părinții o sa citească mai puțin originalul acum ca există și varianta pentru copii?

Dimpotrivă! S-ar putea ca, după ce au citit adaptarea pentru copii, părinții să devină curioși să citească originalul. Eu sper din tot sufletul ca această carte să îi ajute pe toți, mici și mari, să-l citească pe Dante însuși.

• De câte ori ai citit originalul?

De mai multe ori în întregime și de foarte multe ori pe bucăți. Acum, când am scris Divina comedie povestită pentru copii, l-am recitit în întregime. Este o carte la care este o bucurie să te tot reîntorci, ceea ce înseamnă că este o carte mare!

• Le-ai citit/povestit cartea copiilor tăi?

Copiii mei sunt încă prea mici ca s-o citească (de altfel, le-am dedicat-o lor), dar chiar și așa, ei știu că mama a scris o carte. Au fost și la lansare…

• Ilustrațiile din carte au ieșit cum le vedeai tu sau ți-ar fi plăcut sa fie altfel?

Ilustrațiile m-au surprins în mod plăcut și cred că domnul Mihail Coșulețu a făcut o treabă excelentă. Ne-am sfătuit mereu cu privire la episoadele pe care le-a ilustrat, dar ceea ce a ieșit este rodul talentului și imaginației lui. Nu-mi pot închipui această carte fără ilustrațiile lui!

• Care a fost cartea ta preferată când erau mică?

Când eram mică aveam multe cărți pe care le iubeam și le tot reciteam. Dacă ar fi să aleg doar una, hai să rămânem tot la o adaptare pentru copii: Legendele Olimpului de Alexandru Mitru: o carte fermecătoare datorită căreia, mai târziu, am citit și originalele.

În imagine, Catinca & scriitoarea, profesoara, traducătoarea și cititoarea Corina Anton. (Full disclosure: Corina e mătușa Catincăi. Nu, nu știam asta când Catinca a început internship-ul, dar a fost o serie plină de surprize, o să vedeți :))

2 comentarii

  1. Felicitări, Tincut, pentru intrebarile concise din care ai obtinut raspunsurile pe care le-ai considerat importante! Felicitări, corina, pentru carte!

  2. Tincuț, tu nu mai ești o surpriză, ai confirmat deja că ești inteligentă, creativă, originală dar fiecare acțiune pe care o întreprinzi este o surpriză aducătoare de bucurie.
    Mi-a plăcut ideea ta, conținutul întrebărilor tale, curajul tău: ai generat răspunsuri de interes pentru cititorii interesați și de gândurile autoarei, nu numai de cartea pe care a creat-o.
    Aștept surprizele următoare!
    Andreia

    (Nu știu de ce scrisul meu a ieșit în forma asta bizară cu capitals la fiecare cuvânt!!!???)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *