Ați fost vreodată în situația de a citi nu unui copil, ci unui… grup de copii? Dacă ați fost invitat pe neașteptate să țineți un storytime la vreo grădiniță, petrecere sau picnic, nu vă temeți! V-am pregătit pentru azi o serie de cărți scurte, foarte interactive (genul de cărți în care publicul poate fi implicat în poveste la fiecare pagină), potrivite pentru citit în grup și jocuri, din arsenalul nostru mai mult sau mai puțin secret de storytimes.
- Mergem la vânătoare de urși – o cărticică integral cartonată cu povestea unei familii care pleacă la vânătoare de urși…. până când se sperie de urs! Amuzantă, foarte sonoră, plină de interjecții, șșșș-uri, j-uri și alte consoane potrivite pentru jocuri de voce. Poate fi folosită și pe post scenariu de joc – ne ridicăm și să ne plimbăm prin jurul camerei, căutând urșii, în timp ce citim, ne ascundem când îi găsim, fugim înapoi etc.
- Din fericire – o carte cu foarte puțin text care explorează consecințele suprinzătoare ale unui lanț de fapte. Se pretează la jocuri infinite despre lucruri bune care pot apărea ca urmare a unora mai puțin bune (de exemplu la noi la librărie: din nefericire, nu mai avem planșe și creioane colorate; din fericire, avem un perete-tablă; din nefericire, cineva a ascuns creta; din fericire, o putem căuta împreună… și tot așa, discuția poate fi continuată până la epuizare, credeți-ne :)). Este distractiv să îi lăsați pe cei mici să continue lanțul în direcția logică pe care o doresc, veți fi suprinși de imaginația lor. Se poate ”juca” și în mai multe persoane, păstrând pe cât posibil alternanța ”din fericire / din nefericire”.
- Bunicuța Buna și cerul înstelat, una din poveștile noastre preferate, în care o bunicuță haioasă decide să doarmă sub stele și își scoate, prevăzătoare, după ea toate obiectele de care ar putea avea nevoie. Povestea poate fi îmbogățită mult cerându-le celor mici să participe și să spună singuri ce-și vor lua cu ei când ies să doarmă sub stele șamd, ba chiar imitând-o pe bunicuță.
- Pete Motanul și pizza perfectă. Un ”hit” pentru copiii de orice vârstă care se pot distra la infinit inventând toppinguri pentru pizza din carte. Pro tip: nimeni nu vrea pizza cu șosete. Nu există storytime la care să nu se râdă în hohote la această poveste, deși s-ar spune că e doar pentru copii mici, și preșcolarii (+ părinții lor) se amuză fantastic cu ea. Probabil cea mai interactivă din seria cu Pete, deși toate sunt grozave.
- Mopsul Porc. Copiii o să adore să-l imite pe istericul Porc în timp ce le este citită povestea. Vă recomandăm toată seria, este delicioasă.
BONUS: Ce poți face cu o problemă? În mod normal n-am fi pus-o pe această listă, deoarece nu e neapărat o carte la care să te amuzi, dar în contextul actual poate fi un bun punct de plecare ca să scoatem la iveală, să numim, să nuanțăm și să înfruntăm diverse temeri pe care le avem. (Pentru că temerile pe care le avem noi, adulții, legate de evenimentele din prezent pot fi complet diferite de cele ale copiilor.)
Evident, este o carte care ne spune că ”fiecare problemă prezintă o oportunitate” (exact ce-mi spunea și mie primul meu șef acum foarte mult timp :))): ”În problema mea se găsea un prilej!” Cred că suntem cu toții de acord că de anumite prilejuri ne puteam lipsi, însă cartea ne dă ocazia să ”deconstruim” ideea de problemă, să nu ni se mai pară ceva mare, înfricoșător și nesurmontabil, ci un lucru care poate fi împărțit în segmente (probleme) mai mici. Care uneori pot fi rezolvate.
Acestea fiind zise, aveți grijă de voi și de cei din jur și sperăm să avem cu toții liniște și pace cât mai curând ❤️