
Când eram mai mică nu credeam despre cărți că ar fi distractive. Prima carte citită a fost Pinocchio, care știu că m-a fascinat, dar nu foarte tare, adică n-am râs, dar m-a prins și am fost tare mândră că am reușit să o termin singură. Apoi am găsit ,,10 negri mititei” de Agatha Christie printre cărțile tatei și n-am ieșit o zi întreagă din camera mea până n-am terminat-o. Îmi formasem ideea generală despre cărți cum că sunt cam grele, că pe unele trebuie să le citesc obligată, că doar mi-au fost date de la școală și că, în principiu, e o luptă continuă cu plictiseala atunci când o carte nu mă atrage și nu e aleasă de mine. Mai târziu, am creat un mix, echilibram lecturi pe care mi le alegeam singură (trăiască abonamentul la bibliotecă) cu cele din programa școlară, care nu îmi plăceau, dar pe care trebuia să le citesc. Nu-mi pare așa rău nici de acelea de la școală, căci undeva au avut rolul lor să ne antreneze și să ne deschidă noi orizonturi în creier. Dar, din nou, nu erau fun. Așa că îmi mențineam apetitul pentru citit viu, așa cum puteam, în timp ce mențineam și o medie bună la limba română. 🙂 Apoi a apărut Harry Potter, pe care l-am devorat pur și simplu, an de an, când apărea un volum nou, pe măsură ce creșteam și eu odată cu personajele. A fost fantastică perioada aceea.
Mulți ani mai târziu, aterizată pe Asteroid și răscolind printre cărți pentru copii de toate vârstele, m-am super amuzat cu câteva cărți care chiar te fac să te prăpădești de râs. Mi-aș fi dorit tare mult să fi avut și eu acces la acest tip de umor prin intermediul cărților, când eram cititoare începătoare. N-am avut, dar e OK, am acum. 🙂
Am făcut pentru voi o selecție de cărți care te fac să mori de răs. În plus, știm bine că râsul e medicament și te scoate din plictis înstant.
Recunosc că m-a atras titlul foarte tare și am vrut să știu ce e cu cartea asta. Mai ales că, printre comenzile online de la librărie, era foarte cerută. M-am trezit că râd în hohote, de la pagină la pagină, pentru că e plină de întâmplări neașteptate despre același copac, unde, inițial, rămăsese blocat doar zmeul lui Floyd. Autorul (care este și ilustratorul poveștii) e plin de umor și mi-am amintit, pe măsură ce citeam, că am văzut acum ceva timp și animație Lost and Found, realizată după cartea sa cu același nume, nominalizată chiar la Oscar în 2018. V-o recomand cu drag. Așadar, publicată la editura Panda și tradusă în limba română excelent de Domnica Drumea, cartea e foarte amuzantă și potrivită pentru copiii de 3+ ani
- Ziua când au plecat creioanele colorate – Drew Daywalt / Oliver Jeffers
M-am distrat teribil să găsesc o carte despre creioane colorate, după ce o mămică a venit în librărie să ceară o carte despre desenat pentru copilul ei de 6 ani. Povestea este despre toate, dar absolut toate culorile din cutia de creioane a lui Duncan, un băiat un pic cam neglijent. Ce fac creioanele în această situație? Se revoltă și pleacă, iar în locul lor băiatul găsește un teanc de scrisori. Creionul roșu se plânge că e prea muncit și că doar cu el colorează mașini, pompieri, moș crăciuni și că vrea o pauză. Pe de altă parte, creionul gri se plânge că e mereu pus la treabă pentru a colora creaturi prea mari precum: elefanți, rinocei și hipopotami. Și creionul albastru se plânge că a ajuns prea mic și prea tocit de la atâtea mări, oceane și nori colorați. Creionul Roz se plictisește nefolosit, în timp ce Galbenul și Portocaliul mai să se ia la ceartă încercând să dezlege misterul adevăratei culori a soarelui. Sunteți curioși să aflați de ce se plâng și celelalte creioane? Eu n-am putut s-o las din mână și m-am bucurat că există și partea a 2-a cu Ziua în care creioanele colorate s-au întors acasă. E absolut savuroasă cartea, cu tot cu ilustrațiile lui Oliver Jeffers (același autor de mai sus) și cu traducerea de excepție a lui Florin Bican. Este publicată în limba română la editura Arthur – Vlad și cartea cu Genius, iar noi o recomandăm pentru vârsta de 3-5 ani.
Bestseller în 2021, nu avea cum să nu îmi atragă atenția, așa că, printre atâtea cărți cu lupi în librărie, tare curioasă am fost să văd ce e și cu aceasta. Așa cum vă imaginați deja, am râs. Nu în hohote, dar constant. Carte este despre un tată, băiețelul său de cinci ani și o poveste inventată câte puțin în fiecare seară și al cărei sfârșit e mereu amânat. De ce? Pentru că băiețelul nu vrea povești plictisitoare care să-l adoarmă (deși acesta este scopul poveștilor de seară) și vrea să reziste încercărilor tatălui de a-l adormi. Cere insistent povestea cu lupul Waldo, devenită rapid un un succes, iar tatăl nu are încotro și inventează noi și noi întâmplări cu el și găina Curcubeu – și nu doar la culcare, ci și în timpul excursiilor sau plimbărilor. Dar ori de câte ori e pe punctul de a o mânca, copilul intervine în poveste și îl roagă pe tată să salveze găina și să prelungească povestea. Ei și uite așa, dacă ești cititor începător, e numa bună să fie printre lecturile tale. Publicată în limba română la editura Frontiera, este ilustrată (pe alocuri) de Andrei Tache și se citește dintr-o suflare, cu zâmbetul pe buze. Noi am făcut din ea un pachet în ediție limitată, alături de Prințesa Hamster a Ursulei Vernon, să dublezi doza de umor. Potrivită pentru segmentul de vârstă 6-8 ani.
Printre toate cărțile cu prințese, am dat peste una mai altfel. Una cu atitudine și mult umor, pe nume Harriet. În primul rând e hamster și, spre deosebire de alte prințese, vrea să fie războinică neînfricată (pentru că se pricepe să lupte cu sabia). Îi mai place să rezolve fracții, să joace dame și are tot felul de alte îndeletniciri care o scot din universul prințeselor mândre, care se plimbă diafan prin palat și oftează mult. La naștere însă, a primit un blestem de la ursitoarea rea Șobombros, ca atunci când împlinește 12 ani să cadă într-un somn adânc. Dar, până atunci, decide că e absolut invincibilă și face absolut tot ce o îndeamnă inimioara, călare pe pitpalacul ei, Mumfrey. Din colecția Funny Green, de la editura Arthur, este scrisă de Ursula Vernon și tradusă în limba română de Iulia Arsintescu. O găsiți de asemenea și în pachetul Cărți care te fac să mori de râs 1. Este potrivită pentru 6-8 ani, cititori începători, dar poate funcționa și ca poveste citită de părinte celui mic. Idee: poate fi citită în tandem, cu părintele preluând paginile de text și copilul citind bulele de dialog ilustrat, care sunt scrise cu majuscule.
O carte pentru cititori tineri (9+) cuprinde povestea lui Freddie Yates care, inițial, nu credea în miracole. Imediat ce descoperă că tatăl său biologic este încă în viață, pornește în căutarea lui, alături de încă doi prieteni, urmărind indiciile. Totul se întâmplă în vacanța de vară și, după un șir de evenimente ciudate – un concurs de mancat ceapă, câteva costume de supererou și cativa hoți de antichități foarte furioși – Freddie descoperă că nu toate lucrurile pot fi explicate, iar uneori ceea ce cauți se pare că deja se află în posesia ta. Personal, mi-au plăcut notele de sarcasm inserate unde trebuie, glumele smart, jocurile de cuvinte și toată energia generală a cărții, care nu se ia mai deloc în serios, dar care te surprinde și cu o doză de profunzime și înțelepciune pe tot parcursul ei. O lectură fresh, apărută în limba română la editura Corint Junior, scrisă de Jenny Pearson și ilustrată de Rob Biddulph. Tot ea face parte și din pachetul nostru cu Cărți care te fac să mori de râs 2.
Dacă ar fi să o rezum într-o frază, această carte este: o comedie neagră ce parodiază ingenios poveștile clasice pentru copii. Povestea celor 4 frați: Tim, cei doi gemeni (cu același nume – Barnaby) și sora lor Jane sunt lăsați în grija unei bone, după ce părinții lor decid că vor să scape de ei și pleacă la ski în Alpi. Cei mici se comportă ca niște copii de modă veche, cum regăsim și în poveștile clasice cu copii docili și speră la ceva mai bun de la viața lor crudă. Dornici de aventură însă, fac ei cumva și inventează un plan să devină liberi. Intriga este un bebeluș abandonat pe prispa casei, moment care duce la multe întâmplări și aventuri haioase. Întâmplările par uneori alambicate, dar se înlănțuie super comic și se termină cu ei savurând o cană de lapte cu cacao, privind printr-un binoclu către vârful Alpilor Elvețieni, unde au înghețat părinții lor. Publicată în limba română la editura Arthur, autoarea Lois Lowry spune despre ea însăși, pe copertă: ,,un roman atroce scris și jalnic ilustrat de autoare’’. O găsiți și în pachetul Cărți care te fac să mori de râs 2, alături de ,,Super miraculoasa călătorie a lui Freddie Yates”.

Acum că am trecut prin toate tipurile de umor și de inflexiuni are râsului, vă invit în librăria noastră din Cotroceni să le răsfoiți! Sau le puteți ”vizita” în librăria online non-stop, de oriunde ați fi.
O zi cu zâmbete și chicote de râs!
Adelina