10 idei de cărți pentru copii mai mari (cadouri de Crăciun, dar nu numai atât!)

Un cadou de Crăciun nu trebuie să fie neapărat despre Crăciun, nu-i așa? Spiridușul Mădălina a selectat pentru voi o listă grozavă de lecturi pentru copii mai mari, alegeri foarte bune pentru sacul Moșului, dar nu numai! 

  1. Emil și detectivii de Erich Kastner- O poveste cu peripeții, detectivi umor. Totul pornește de la un băiețel care călătorește pentru prima dată, singur, cu trenul și trebuie să aibă grijă de un plic cu bani pe care i l-a dat mama lui. De aici se dezlănțuie încurcături și piste false, într-un adevărat roman polițist plasat în Berlinul celui de-al doilea Război Mondial.
  1. Punci cu porunci de Michael Ende- O carte plina de umor, despre doi vrăjitori care își dau seama la finalul anului că nu au făcut destule fapte rele pe anul respectiv și încearcă să recupereze. Scrisă de un mare povestitor( Momo; Povestea fără sfârșit), Punci cu porunci este un deliciu și garantează cel puțin un hohot de râs(muhahha).
  1. George și cheia Universului de Lucy și Stephen Hawking –  Prima carte dintr-o serie de șase, despre știință, Univers, cum funcționează lumea și nu în ultimul rând despre noi, oamenii. Întreaga serie este una dintre cele mai bune, dacă nu cea mai buna colecție pe tema aceasta. Este scrisă pe înțelesul copiilor, cu exemple concrete și poate fi fascinantă chiar și pentru adulți. Cartea este cuprinzatore și detaliată, dar cu accente  în tainele Universului și care poate stârni alte noi întrebări. 
  1. Războiul bumbilor de Louis Pergaud  – O carte clasică, scrisă în 1912 ( s-a făcut și film, îl recomand :D) despre niște puști din două sate care moștenesc rivalitatea de la cei mari( nici profesorii nu se înțeleg între ei, nici părinții). Aceștia declanșează un fel de “război” care are ca unic scop ruperea nasturilor de la haine ale inamicilor, prin tot felul de metode năstrușnice. Vorbește despre diferențele dintre generații, despre armonie, prietenie și inutilitatea răzbunării. Finalul este pe măsură și, bineînțeles, se termina cu bine.
  1. Un oraș numit perfect de Helena Duggan – Când ajungeți acolo aveți grijă să faceți prima la dreapta spre Drumul Minunat și nu spre Tărâmul Nimănui. A, și foarte important, dacă se întâmplă să ajungeți pe Domeniul Fantomelor o sa înțelegeți de ce orașul se numește Perfect, dar e departe de a fi așa.
  1. Timm Thaler sau râsul vândut de James Krüss – O înțelegere care la început sună bine, dar care vine cu urmări. De ce? Timm își dai seama că nu mai are chef de viață și nici nu se mai bucură la fel ca înainte. Cum ar fi să-ți dai la schimb râsul și veselia copilărească pe promisiunea că niciodată nu o să mai pierzi un pariu ? O reinterpretare a mitului faustian, dar într-o manieră lejeră și ironică. 
  1. Malamander de Thomas Taylor – Mister într-un hotel vechi, imperial, de pe marginea marii, într-o stațiune tipic englezească. Vă duce cu gândul la Hercule Poirot? Nu sunteți departe, deși aici avem parte și de monștri marini (Malamander) și de obiecte cu proprietăți magice. Personajele sunt istețe și descurcărețe, iar umorul este la el acasă. 
  1. Circul Mirandus de Cassie Beasley – un roman cu suspans și cu un fir narativ nonlinear, astfel ne plimbăm prin flash-uri prin istoria întortocheată și magică a Circului Mirandus. Lucrurile se complica și mai mult( sau în sfârșit se clarifică?) atunci când apare Bărbatul care Modelează Lumina. De ce e nevoie de el urgent și cine e el de fapt? (nu, nu am să vă spun eu :)).
  1. Colegul cel nou (bandă desenată) de Jerry Craft – Jordan trage de timp dimineața. Jordan uită chestii (intenționat?) Jordan deodată ar prefera să rămână acasă cu mama lui super-mega pupăcioasă, decât să meargă la școală. Jordan e colegul cel nou pentru toți copiii de la Riverdale Academy. O poveste intensa, stufoasa, dar plină de emoții și de întrebări.
  1. Aiurea de Svetlana Chmakova – Într-o perioadă în care totul poate deveni “aiurea”, mai bine ții totul pentru tine, nu-ți arăți sentimentele adevărate și nici nu afișezi emoții extreme pentru că “nu e cool”. Totuși, ce bine e când o faci!  Nu te mai gândești la cum ești judecat și pur și simplu EȘTI. O poveste actuală cu care se pot identifica ușor mulți adolescenți și pre-adolescenți.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *