Hello, tot eu, Adelina. Am mai dat un ocol Asteroidului B612 de 10 ori, de data asta pentru a alege 10 cărți pentru copii mai măricei, dar nu foarte.
Dragi părinți, dacă micuțul vostru are între 3-5 ani și îl pregătiți să fie viitor vesel cititor, acest articol este pentru voi. Cu cât îi citiți mai des acum, cu atât va îndrăgi mai mult cărțile și poveștile mai târziu. Iar dacă va crește înconjurat de cărți, și la grădiniță, și acasă, va deveni din ce în ce mai curios să le tot exploreze și va cere să asculte poveștile din nou și din nou. Ce bucurie pentru toata lumea, nu?
Selecția de mai jos este, bineînțeles, tot crăciunească: despre daruri, oameni de zăpadă, despre prietenii cu reni, jucării cu misiuni speciale, sărbători în familii de șoricei sau purcei, motani darnici, dar și povești clasice sau inedite despre Moș Crăciun.
Voi știți ce e în sufletul unul ursuleț de pluș?
Ei bine, Mișka nu mai vrea să fie o jucărie oarecare, nebăgată în seamă și supusă toanelor fetiței capricioase la care locuiește. Decât așa, mai bine să pleacă de la ea și iată-o pornind la drum prin pădurea înzăpezită și fără margini. Scrisa de Marie Clomont si ilustrata splendid de Olivier Tallec, Miska e publicată în limba română la Cartea Copiilor și surprinde aventura unui ursuleț care va face o alegere importantă la finalul călătoriei sale. Ce destinație va alege oare?
O carte specială despre importanța planetei și cum să avem grijă de ea înainte de toate. Când tocmai se pregătește să pună stăpânire pe lume, Baba Iarnă are inundație. Din cauza poluării, se topesc ghețarii, e apă peste tot, iar Iarna nu mai poate veni dacă nu este frig. Iar dacă nu e Iarnă, nu poate veni nici Moș Crăciun, iar fără el, spuneți și voi, cine mai aduce cadouri copiilor?
Scrisă de Victoria Pătrașcu și ilustrată în mod cald și sensibil de Karda Zenko, este publicată în limba română la editura Univers.
O carte caldă și duioasă, de citit lângă brad, în care scriitorul suedez Axel Hambraeus a reușit, pornind de la povestea biblică, să vorbească pe înțelesul copiilor despre cât de importante sunt bunătatea, compasiunea și dorința de a-l ajuta pe celălalt. Cartea, publicată în limba română la editura Portocala Albastră, este însoțită de ilustrații delicate, create în acuarelă de Agnes Keszeg, iar traducerea Andreei Demirgian te face să trăiești emoția veselă a serilor luminoase din preajma Crăciunului ,în care stăm cozy citind cărți, cu un ochi pe fereastră urmărind fulgii de zăpadă.
Micuța Ollie își face un prieten fix în noaptea magică de Ajun. Cum? Aude un clinchet cristalin care o trezește din somn, iese afară și descoperă că sunetul melodios care vine de la hamul plin cu clopoței de argint al unui ren fermecat rătăcit în pădure. Cei doi pornesc în zbor peste mări și țări sclipind în lumina lunii într-o aventură fantastică, pe care n-o vor uita niciodată. Publicată în limba română la Humanitas Junior, povestea e scrisă de Nicola Killen și e ilustrată într-un mod unic și fermecător.
„Moş Crăciun” a lui Mauri Kunnas nu este o altă carte din lungul şir al celor despre simpaticul personaj, ci chiar spune povestea lui autentică de parcă autorul ar fi trăit chiar cu Moșul în casă. Cine știe, poate chiar așa a fost. Originar chiar din Finlanda, el îl descrie pe Moş Crăciun aşa cum nimeni nu l-a mai descris niciodată: cu pantalonii peticiţi de soţia lui, uituc nevoie mare, somnoros, dar grijuliu să își dea cu o cremă antireumatică foarte puternică înainte de noaptea de Crăciun pentru a rezista frigului. Cine vrea să meargă în culise și să afle aceste lucruri despre Moș? Ei bine, cartea aceasta e perfectă și a apărut în limba română la Cartea Copiilor, cu ilustrații ca un val de magie și voie bună.
- Dar Motan Dăruiește
În acest al șaselea volum din seria Dar Motan, Dar Motan Dăruiește, însă înainte să o facă, se întreabă și se întreabă care sunt cele mai frumoase daruri de Crăciun de fapt. Să fie coronițele, turtă dulce sau altceva, mult mai cald și mai prețios? Dar Motan e un personaj ftare prietenos de care te atașezi imediat, iar cei mici se vor bucura de un ritm al poveștii presărat cu rime, îi vor simți ritmul haios și vor chicoti la vederea ilustrațiilor ce anima povestea și aduc un plus de umor și culoare. Scris de Cristina Andone și ilustrat de Emi Balin, cartea e publicată în limba română la editura Nemira.
Cum arată o zi de iarnă din viața Familiei Șoricel? Ce știm sigur este că gerul nu-i sperie. De fapt, îi înveselește, căci pentru ei viața e mereu plină de activități distractive. În scorbură e cald, cămara e plină și lemnele de foc sunt de ajuns până la primăvară. Treburi nu prea sunt, așa că șoriceii se joacă sau meșteresc toată ziua. Eu am intrat cu totul în povestea lor de am crezut ca m-am transformat în șoricel pentru câteva momente. Dacă vreți și voi să fiți șoricei cu ei, o găsiți publicată în limba română la Cartea Copiilor, scrisă de Kazuo Iwamura, plină de ilustrații haioase șoricești.
Olivia, purcelușa noastră preferată, este una din cele mai amuzante, energice și creative personaje care țopăie prin rafturile noastre. Acum se pregătește pentru cea mai așteptată sărbătoare a anului și o face în stilul ei caracteristic: cu năzbâtii și surprize. Dacă sunteți curioși de activitățile ei crăciunești, cartea e publicată în colecția GENIUS cartonat, la Editura Vlad și Cartea cu Genius, scrisă și ilustrată de Ian Falconer și tradusă în limba română de Laura Albulescu.
Omul de zăpadă a lui Raymond Briggs a fost un fenomen internațional, de la film la musical și până la obiecte inspirate din poveste, pe care oamenii care încă le poartă iarna la amintirea lui. Super îndrăgită de aproape toată lumea, această ediție păstrează povestea cu superbele ilustrații desenate în creion care populează paginile fără alte cuvinte. Este absolut fermecătoare! La noi, a fost publicată la editura Arthur.
Ce poate fi mai frumos decât să citești celui mic poveștile cu care tu ai crescut, cele clasice, semnate de cei mai îndrăgiți autori printre care amintesc: Hans Christian Andersen, Charles Dickens, Frații Grimm, Oscar Wilde, Lev Tolstoi, Mark Twain sau L. Frank Baum. Publicată în limba română la editura Panda, în ea îi găsiți pe Moș Crăciun, Ebenezer Scrooge și pe Crăiasa Zăpezii, acompaniați de elfi, uriași și zâne care abia așteaptă să vă umple de veselie și magie.
Acum că selecția s-a terminat, vă așteptăm să le răsfoiți și la librăriei și să vă bucurați de magia poveștilor fiecăreia.
Descoperiți și mai multe titluri de sezon în lista noastră de cărți de iarnă (actualizată în fiecare zi), vizitați și Santa Shop-ul și fiți pe fază pentru recomandări noi de la noi.