10 cărți de Crăciun pentru cititori începători

Mare bucurie mare atunci când descoperi magia cititului, nu-i așa? Prima mea carte citită singură a fost Pinocchio și n-o să uit niciodată satisfacția și cât de mândră am fost de mine când am terminat-o. Se deschid lumi nebănuite când înveți să citești și apoi nu mai poți să te oprești. Dragi adulți, care a fost oare prima voastră carte citită vreodată? Dar care va fi oare prima carte pe care o va citi singur copilul vostru? Sperăm să nu îi uite niciodată bucuria primei lecturi.

Am explorat din nou asteroidul pentru 10 cărți de Crăciun pentru cititorii începători. Le-am citit pe toate și mi-au plăcut la nebunie și mi-am imaginat la fiecare cum ar fi fost să fie ea printre primele cărți citite. 

  1. Spărgătorul de nuci

Mult iubita poveste a spărgătorului de nuci și a Mariei, care trec printr-o aventură fantastică cu regele șoarecilor în noaptea de Ajun, este absolut minunată de citit lângă brăduț, în serile înfrigurate de iarnă. Scrisă de E.T.A Hoffmann, cu ilustrații inedite realizate de Teodora și Radu Răileanu, este publicată în limba română la editura Polirom Junior și sunt sigură că vă veți întoarce la ea la fiecare Crăciun.

  1. Poveste de Crăciun

Filmul cu Ebeneezer Scrooge sigur l-ați văzut în 2009, poate și animația lui Walt Disney cu Donald Duck în rol principal, dar nimic nu se compara cu cartea citită a lui Charles Dickens care te farmecă de la primele pagini. E foarte posibil să stai cu inima un pic strânsă de emoție și curiozitate, dar e o carte pe care o trăiești cu totul până la final, când apare o bucurie nemărginită. Cartonată și ilustrată splendid de Anca Smărăndache este publicată în limba română la editura Arthur și este un must have de Crăciun.

  1. Viața și aventurile lui Moș Crăciun

Autorul capodoperei “Vrăjitorul din Oz” recreează legenda magică a lui Moș Crăciun care trăiește în Valea Râsetelor, acolo unde se află şi castelul lui imens și întortocheat în care se fac jucăriile. Povestea, așa cum ne-o spune Frank Baum, e plină de ființe fantastice și de vitalitate, de acțiune și culoare. Micul Claus crește în mijlocul unei păduri fermecate, printre creaturile ei minunate, de la care învață respectul față de natură și de ritmurile ei. Scrisă în 1902 și devenită clasică, povestea lui Frank Baum este ilustrată de Kadna într-un mod absolut fascinant și este publicată în limba română la editura Vellant.

  1. Spiridușa Adevărului

Personal, recunosc că este una dintre cărțile mele favorite, în care o spiridușă tare simpatică e blestemată să spună doar adevărul toată viața, tuturor, fără excepție. Oamenilor (și nu doar lor) nu le place să-l audă, însă află cât de bine le face să îl știe ca apoi să evolueze în mai bine. Această poveste din universul “Un băiat numit Crăciun scrisă de Matt Haigh și ilustrată distractiv de Chris Mould, este plină de viață, are super mult umor, rime inspirate și personaje creionate în mod haios și foarte inteligent. O găsiți publicată în limba română de editura Nemi, tradusă de Mihaela Buruiană.

  1. Cum a furat Grinch Crăciunul

Una dintre cele mai distractive și pline de emoție cărți vreodată care înveselește orice față tristă de Crăciun. Nu are cum să nu îți crească inima de 3 ori mai mult în dimensiune după ce ai terminat-o. Plină de rime istețe scrise și ilustrate de celebrul Dr. Seuss, tradusă în limba română cum nu se putea mai bine de Florin Bican, povestea ni-l ilustrează pe Grinch, acest monnstruleț tâfnos, care urăște Crăciunul. De ce îl urăște și ce va ajunge să facă, aflați voi singurei direct din cartea publicată la editura Vlad și Cartea cu Genius.

  1. Sora de zapadă

O poveste emoționantă despre Kristian care și-a pierdut sora mai mică și de atunci nu mai simte Crăciunul și magia lui. Într-o seară, la bazinul de înot, vede un nas pistruiat lipit de geam. Așa face cunoștință cu Hedvig, cea mai vorbăreață și mai veselă fată din lume. Cei doi se împrietenesc pe dată și împreună descoperă care sunt lucrurile cu adevărat importante. Publicată în limba română la editura Arthur, scrisă de autoarea de origine norvegiana Maja Lunde și ilustrată de Lisa Aisato, cartea vă va înduioșa și vă va înveseli în același timp.

  1. Un băiat numit Crăciun

Un băiat numit Crăciun n-are cum să nu-ți placă pentru că are de toate: zăpadă, aventuri, magie, umor, reni, turtă dulce, elfi, spiriduși și un băiat pe nume Nikolas căruia nu-i e teamă să creadă în magie. Acum că avem toate ingredientele pentru o poveste de Crăciun minunată, e nevoie și de o lecție frumoasă pe care o învață Nikolas la final, bucuria de a dărui. Scrisă de mult iubitul Matt Haig și ilustrată în cel mai haios și delicios mod de Chris Mould, carea este publicată în limba română la editura Nemi și este tradusă de Veronica D. Niculescu.

  1. Cele mai frumoase povești de Crăciun ale lui Gianni Rodari

Ce mi-a plăcut la această carte este că sună ca o urare, ca un cântec de bine cap coadă, cu toate cele crăciunești în el. Conține povestiri, poezii și cam toate colindele pentru toate momentele sărbătorești ale iernii: Crăciunul, Anul Nou și anul care trece, prima zăpadă, primul ger, pentru pomul de Crăciun, primul om de zăpadă, pentru păsările de afară, dar și pentru alegerea cadourilor pentru cei dragi. Scrisă și culeasă frumos de Gianni Rodari, are ilustrații clasice și calde realizate de Angelo Ruta și e publicată în limba română la editura Arthur.

  1. Tiptil, Crăciunul se apropie

Aceasta e o carte numai bună de citit la gura sobei, cu ceai cald și plăcințele lângă. Din cele nouă poveşti inventate de Eugenia Glăvan şi minunat ilustrate de Irina Abaza aflăm ce se întâmplă în pădurea de peste deal de la venirea iernii pânp de Crăciun, protagoniștii fiind: Ariciul Zbârlici, veveriţa Zizi, pisica Miaunica, şoricioaica Mimi, şoriceii Cranţ şi Ronţ şi multe alte animăluţe care ne împărtăşesc din aventurile lor. Publicată în limba română la editura Vellant, îmbină bucuria, magia şi nostalgia sărbătorilor într-o plină de veselie și culoarei.

  1. Omul de zăpadă – Michael Morpurgo

Omul de zăpadă al lui Raymond Briggs a fost, timp de patruzeci de ani, povestea preferată a multor oameni în perioada sărbătorilor, care încă se emoționează la vederea ei. De data asta este absolut minunat reimaginată și rescrisă de Michael Morpurgo, un maestru al poveștilor și ilustrată de Robin Shaw. Împreună reușesc să transmită magia acestei povești noii generații.

Cartea este publicată la editura Arthur și tradusă în limba română de Alexandru Macovei și îl ilustrează pe James, care, într-o dimineață de decembrie face, bineîțeles, un om de zăpadă. Cu ochi din cărbuni, cu o pălărie verde veche, un fular și o mandarină pe post de nas, omul de zapada arată exact așa cum trebuie. Acesta prinde viață și mai departe aflați voi singuri ce aventuri îi așteaptă.

Așadar, dragi părinți de cititori începători, vă dorim experiențe și emoții minunate cu fiecare lectură în parte.

Descoperiți și mai multe titluri de sezon în lista noastră de cărți de iarnă (actualizată în fiecare zi), vizitați și Santa Shop-ul și fiți pe fază pentru recomandări noi de la noi.

Vă așteptăm cu energie crăciunească și în librărie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *